18:32:56 Europe / Stockholm

Prenumeration

2022-01-11 18:00:00

Professor Henrik Grönberg tilldelas Cancerfondens utmärkelse Årets cancerforskare 2022 för sin världsledande forskning som möjliggör tidig upptäckt av prostatacancer. Henrik Grönbergs forskning har lett till testet Stockholm3.

Cancerfondens forskningsnämnd, under ledning av före detta ordföranden i Nobelkommittén Klas Kärre, gav följande motivering:

”För världsledande forskning om prostatacancer. För metoder att upptäcka prostatacancer i tidigt stadium, men också för att undvika onödiga undersökningar, samt att identifiera de patienter som måste behandlas direkt. Allt detta bidrar till mer individanpassad behandling, ökad chans till bot och hög livskvalitet.”

”Jag är mycket glad och hedrad över detta pris. Prostatacancer är den vanligaste och dödligaste formen av cancer för män i Sverige. Tyvärr dör fortfarande 2 300 män varje år enbart i Sverige. Vi har nu verktygen för att införa allmän screening vilket skulle minska dödligheten i sjukdomen väsentligt,” säger Henrik Grönberg.

”Cancerfondens utmärkelse visar det stora värde som Stockholm3 tillför genom tidigare upptäckt av prostatacancer och samtidig en minskning av onödiga behandlingar. Denna utmärkelse följer på förra sommarens pris för bästa abstrakt inom onkologi på European Association of Urology. Vi är mycket stolta över dessa nationella och internationella utmärkelser som också är viktiga milstolpar i vårt arbete att etablera Stockholm3 globalt och radikalt förbättra precisionen inom prostatacancerdiagnostik,” säger David Rosén, VD för A3P Biomedical.

Henrik Grönberg är professor i cancerepidemiologi och överläkare. Han är medgrundare till A3P Biomedical och en ledande expert inom prostatacancer. Sedan 2005 är Henrik professor på Karolinska Institutet där han leder en forskargrupp med 35 forskare fokuserade på prostatacancer. Han är även ansvarig för Prostatacancercentrum på Capio S:t Görans sjukhus.