Bifogade filer
Prenumeration
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | Small Cap Stockholm |
Sektor | Sällanköp |
Industri | Resor & Fritid |
Ett kvartal med positiv medlemstillväxt och lansering av flera initiativ för att skapa förutsättningar för framtiden
Första kvartalet - januari till mars 2022
- Nettoomsättningen ökade till 188,0 (140,2) MSEK, en ökning om 34,1 %
- Totala rörelsekostnaderna ökade med 44,5 MSEK till -213,0 (-168,5) MSEK
- EBITDA uppgick till 34,3 (27,9) MSEK, vilket motsvarar en marginal om 18,2 (19,9) %
- EBITDA exklusive påverkan av IFRS 16 uppgick till -7,7 (-11,5) MSEK, vilket motsvarar en marginal om -4,1 (-8,2) %
- Rörelseresultatet (EBIT) uppgick till -16,9 (-22,0) MSEK, varav omstruktureringskostnader om -13,0 (0,0) MSEK påverkade resultatet negativt
- Kvartalets resultat efter skatt uppgick till -27,2 (-26,4) MSEK
- Resultat per aktie före och efter utspädning uppgick till -1,72 (-1,66) SEK
Väsentliga händelser under det första kvartalet
- Medlemsbasen ökade under kvartalet med ca 7 000 (-15 000) nya medlemmar
- Extra bolagsstämma i mars beslutade om en fullt garanterad företrädesemission vilken kommer tillföra bolaget ca 52,4 MSEK
- En organisationsförändring har genomförts med start för ny organisation den 1 april
- Jens Danerhall antar rollen som ny landschef i Sverige och Leif Nilsen antar rollen som ny landschef i Norge
- Extra bolagsstämma i februari beslutade om Olav Thorstad som ny styrelseordförande och Johan Ahldin som ny styrelseledamot
- Actic tecknade i februari ett nytt långfristigt finansieringsavtal med DNB
- Fortsatta Covid-19 restriktioner påverkade verksamheten negativt, främst i Tyskland
Kommentar från tf. VD Anna Eskhult
Ett kvartal i förändring som ger förutsättningar för positiv utveckling
Det har varit en händelserik inledning på det nya året och ett flertal initiativ har genomförts eller påbörjats under det första kvartalet.
Vi har under kvartalet kommunicerat och genomfört en betydande organisationsförändring. Detta har inneburit att vi har gått från en organisationsstruktur med koncernövergripande funktioner på ledningsnivå till en organisationsstruktur där landschef för respektive marknad blir en del i koncernledningen och får ett utökat och tydligare beslutsmandat. Strukturen kommer bidra till att utveckla respektive marknad efter dess lokala förutsättningar och skapa en effektivare beslutsmodell för att möjliggöra ett högt tempo och framdrift i de initiativ som drivs. Omorganisationen har lett till en mer effektiv supportfunktion där den nya organisationen trädde i kraft den 1 april. Kostnaden för omorganisationen har belastat det första kvartalet och uppgår till ca 13 mkr.
Självklart är en omorganisation en jobbig process där många ambitiösa och duktiga medarbetare har påverkats, men givet det läge som en lång period av Covid-19 pandemin har försatt bolaget i, var detta tuffa beslut nödvändigt att ta.
Som ett led i den förändringsprocess vi är inne i har även en revidering av vår strategi genomförts. Fokus kommer i större utsträckning än tidigare ligga i att investera i våra befintliga anläggningar för att utveckla vår affär och vårt produkterbjudande. Genom den pågående företrädesemissionen, som under maj/juni månad kommer att tillföra bolaget cirka 50 mkr, får vi bra möjligheter att genomföra investeringsinitiativ anpassade för respektive marknad. Vi har bland annat initierat ett ambitiöst uppgraderingsprogram för anläggningar i våra huvudkluster med start i det andra kvartalet.
Den tredje byggstenen i förändringsresan är det nya bankavtal som ingicks i mitten av februari och som träder i kraft när emissionen är slutförd. Vi har fört en mycket konstruktiv dialog med vår bank DnB och avtalet ger oss goda möjligheter att fullfölja vår strategi.
Resultatmässigt innebar det första kvartalet en ökning av nettoomsättning med 34 procent till 188,0 (140,2) MSEK, jämfört med motsvarande kvartal föregående år. Under kvartalet har samtliga nordiska anläggningar kunna hålla öppet och från den 9 februari helt utan restriktioner. Våra tyska anläggningar har varit öppna, men med fortsatt tuffa Covid-19 restriktioner under hela kvartalet och därtill höga smittotal i samhället. EBITDA uppgick till 34,3 (27,9) MSEK, där effekten av omstruktureringskostnader uppgår till ca -13 MSEK. Resultat efter skatt uppgick till -27,2 (-26,4) MSEK och kassaflödet under kvartalet uppgick till 13,1 (-14,9) MSEK. Likvida medel uppgick vid kvartalets utgång till 45,5 (129,6) MSEK.
Medlemsbasen fortsätter att återbyggas och uppgick per den 31 mars till ca 191 000 medlemmar vilket innebar en ökning om ca 7000 medlemmar, motsvarande ca 4 procent, under kvartalet och ca 20 000 fler medlemmar än motsvarande kvartal föregående år. Den positiva medlemsutvecklingen tillsammans med den kostnadsminskningseffekt som organisationsförändringen kommer att bidra med, ser vi goda möjligheter till lönsam tillväxt framöver.
Jag ser fram emot att vara med och driva den förändringsresa som Actic har påbörjat, där vi har skapat oss fina förutsättningar för att investera i våra anläggningar och vidareutveckla vårt produkterbjudande. Allt för att kunna erbjuda våra medlemmar en inspirerande och välkomnande träningsmiljö.
Anna Eskhult, tf. VD
Actic bjuder in till en analytikerträff via telefonkonferens (på engelska) idag den 28 april kl. 10.00. Värd för mötet är Anna Eskhult, tf. VD och Olav Thorstad, Styrelseordförande i Actic. Konferensen kommer att hållas via Teams (se LÄNK) och för deltagande i telefonkonferensen ring nedan inringningsdetaljer:
Tel. +46 8 505 218 94,,267766151#
Kod/Konf.id: 267 766 151#