Bifogade filer
Prenumeration
Nu är arbetet med att starta guldbrytning i Fäbodtjärn i full gång efter att alla tillstånd är på plats. Gruvan invigdes i början av maj och i augusti sköts den första malmsalvan. Våra prognoser för 2025-2027 pekar på ett ackumulerat kassaflöde om drygt 350 Mkr. Vår bedömning är att marknaden inte diskonterat Botnias potential och menar att det motiverade värdet uppgår till 21-22 per aktie, en uppsida på omkring 70% mot dagens börskurs. Pågående diamantborrningar väntas medge en uppgradering av antagna mineraltillgångar till reserver. Därmed kan gruvans livslängd och kassaflöde öka från dagens prognoser.
Nu är arbetet med att starta guldbrytning i Fäbodtjärn i full gång efter att alla tillstånd är på plats. Gruvan invigdes i början av maj och i augusti sköts den första salvan som omfattade 260 ton malm. Avtalet med Dragon Mining för att anrika malmen tecknades under första kvartalet och Botnia har knutit upp Bergteamet som entreprenör. Botnia tar nu steget från att vara ett prospekteringsbolag till gruvdrift och guldproduktion, efter att projektet förskjutits under flera år, främst på grund av långsam hantering från berörda myndigheter. De första malmleveranserna sker under hösten 2024 och bolaget räknar med att nå ett positivt kassaflöde redan från andra kvartalet 2025. Bolaget bygger nu upp ett malmlager om cirka 5 000 ton inför den första anrikningskampanjen i Svartliden. Fäbodtjärn klassas som en av Sveriges mest höghaltiga guldfyndigheter och är den första nystartade gruvan i Sverige på 10 år.
Uppdaterad genomförbarhetsstudie
Botnia presenterade nyligen en uppdaterad genomförbarhetsstudie (’Feasibility Study’) efter den ursprungliga rapport som presenterades 2018. Studien utgår ifrån tre års produktion i Fäbodtjärn och visar på ett ackumulerat kassaflöde om 205 Mkr under perioden jämfört med 117 Mkr i studien från 2018. Ett väsentligt högre guldpris har mer än väl kompenserat för ett utökat investeringsbehov och kostnadsinflation. Den uppdaterade studien baseras på ett guldpris om 643 tkr/kg jämfört med 364 tkr i rapporten från 2018. Nuvarande guldpris ligger omkring 830 tkr/kg. Vi har baserat vår kassflödesprognos på 760 tkr/kg vilket indikerar ett ackumulerat kassaflöde under treårsperioden 2025–2027 på omkring 350 Mkr.
Stor potential i aktien
Vi har under en längre tid varit positiva till Botnia och bolagets möjligheter att gå från ett renodlat prospekteringsbolag till gruvproduktion. Den nu uppdaterade genomförbarhetsstudien pekar mot ett ackumulerat kassaflöde kring 205 Mkr vid tre års produktion. Våra prognoser, med ett högre antagande kring guldprisutvecklingen framåt, pekar på ett ackumulerat kassaflöde om drygt 350 Mkr. Vår bedömning är att marknaden inte diskonterat Botnias potential och menar att det motiverade värdet uppgår till 21–22 per aktie, en uppsida på omkring 70% mot dagens börskurs. Vår bedömning är att pågående diamantborrningar kommer att medge en uppgradering under 2025 från antagna mineraltillgångar till reserver, varför den nuvarande guldproduktionsprognosen om 830 kg guld sannolikt kommer att höjas. Därmed kan gruvans livslängd och också kassaflödet öka från dagens prognoser.
Ladda ner och läs den fullständiga analysen i PDF-format under bifogade filer.