Måndag 18 November | 20:24:22 Europe / Stockholm

Prenumeration

2024-09-09 14:00:00

Bolaget har påverkats av en svag solmarknad, vilket resulterat i en 20%-ig nedgång jämfört med 2023. På längre sikt kan dock lägre räntor, klimatomställning och ökad elektrifiering göra solenergiinvesteringar mer attraktiva, vilket kan öka omsättningen och lönsamheten. EU-krav på solenergiinstallationer på kommersiella fastigheter förväntas också öka efterfrågan. För investerare med högre riskaptit finns det potential, men det finns också risker med bolagets lönsamhetsomställning och den dämpade konsumentmarknaden.

Kvartalet i korthet
För det andra kvartalet 2024 minskade Soltech Energy nettoomsättningen med 16% till 620,2 MSEK (742,6) med en EBITA om 34,3 MSEK (18,3) MSEK. Konsumentmarknaden för solenergi är fortsatt utmanande med fortsatt höga räntor och låga elpriser vilket gör en solinstallation ekonomiskt sett relativt mindre attraktiv. I början av 2024 kom Skatteverket med en ny, mer restriktiv tolkning av reglerna för hur man får använda ett batteri som fått/ska få grönt avdrag. I början av juli ändrades detta och nu tillåts batteriinstallationer som inte bara får lagra egenproducerad el utan får nu också till viss del nyttjas för stödtjänster och elprisarbitrage. I Nederländerna har förutsättningarna ändrats till det negativa då energibolagen infört en extraavgift då solenergi matas ut på elnätet. Framöver ser vi tecken på att räntan är på väg ned samt att volatiliteten på elpriset, införandet av effekttariff och behovet av ett balanserat elnät gör att lagring (batterier) blir än mer attraktiva i en finansiell kalkyl. Det gör att den nya lagtolkningen blir än mer betydande för batterinvestering framöver. Viktigt framöver är också att EU med nya direktiv redan från 2026 vill se obligatorisk installation av solceller på större kommersiella och offentliga byggnader redan från 2026 och bostadshus från 2029.

Diversifierade affärsområden skapar viss stabilitet
 Även om affärsområdet sol har påverkats av en dämpad efterfrågan på framförallt konsumentmarknaden så har Soltechs tre övriga affärsområden, tak, fasad och elteknik uppvisat stabilitet omsättningsmässigt. Dessa har visat sig vara en viktig diversifiering då de har även om en vändning inom sol är en förutsättning för att visa goda resultat.

Svagt första halvår – minskade prognoser
Den fortsatt svaga solmarknaden gör avtryck i bolagets siffror som visar på en 20%-ig nedgång jämfört med 2023. Vi sänker vår omsättningsprognos till 2 627 MSEK från 3 367 MSEK som en konsekvens av ett svagt första halvår. Detta har också påverkat aktiekursen som är ned med ca 50% sedan årsskiftet. Långsiktigt tycker vi att man skall följa bolagets utveckling då en lägre ränta, klimatomställning och ökad elektrifiering gör en investering i solenergi mer attraktivt vilket kan leda både till ökad omsättning och lönsamhet vilket skulle ge förutsättningar för en omvärdering av bolaget. Även de beslutade EU-kraven på solenergiinstallationer på kommersiella fastigheter kommer påverkar efterfrågan positivt för Soltech framöver. För en investerare med aptit för högre risk med tillhörande stor potential ser vi att det finns ett intressant läge här. En del av risken är att bolaget inte lyckas hantera sin lönsamhetsomställning tillräckligt snabbt och tvingas till extern finansiering samt att bolagets tillväxt fortsätter påverkas av den dämpade konsumentmarknaden.

Ladda ner och läs den fullständiga analysen i PDF-format under bifogade filer.