Bifogade filer
Prenumeration
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | Mid Cap Stockholm |
Sektor | Finans |
Industri | Övriga finansiella tjänster |
Den europeiska fastighetsmarknaden visar försiktiga tecken på återhämtning och viss ökad aktivitet på transaktionsmarknaden till följd av bättre kreditvillkor samt lägre räntor. Även makroekonomin påvisar förbättrade förhållanden med kontrollerad inflation och ränte-sänkningar.. Under kvartalet uppvisar Investment Management balanserade in- och utflö-den samt tillväxt i nya förvaltningsmandat, vilket är lovande trots en svagare transaktions-marknad. En stabil likviditet och kapitalsituation parallellt med strategiska anpassningar av vår organisation ger oss beredskap när aktiviteten ökar igen.
Vi såg en viss ljusning på transaktionsmarknaden under det tredje kvartalet även om slutförda affärer på de europeiska marknaderna inte ökade i någon nämnbar utsträckning. Det underliggande sentimentet är positivt och känslan är att gapet mellan köpare och säljare minskar och intresset för att förvärva eller avyttra fastigheter ökar.
Den främsta orsaken till att situationen lättar är att kreditmarknaden har återhämtat sig och att vi inte längre ser samma utmaningar avseende finansiering. Det tar dock fortfarande lång tid att få affärer på plats, men tongångarna på marknaden antyder att vi kan förvänta oss fler och större transaktioner framöver då marknaden sakta men säkert i allt större utsträckning prisar in lägre kapitalkostnader.
På aggregerad makronivå ser det också ljusare ut med inflationen under kontroll både i Europa och USA, och med de viktigaste centralbankerna inne i en serie av räntesänkningar. Allt ser dock inte ljust ut, några ekonomier, till exempel den tyska, har fortsatta utmaningar. Därutöver finns det fortsatt politisk osäkerhet och de pågående svåra konflikter som förutom mänskligt lidande även kan leda till nya inflationsimpulser, höjda oljepriser eller utmaningar i logistikkedjor.
Totalbilden för fastighetsmarknaden i Europa är försiktigt positiv och yielderna i vissa segment har planat ut eller till och med börjar sjunka igen och vi har därmed en förhoppning, att, den negativa trenden vi sett under de senaste två åren och sjunkande fastighetsvärden är på väg att bottna ur. Då alla Catellas affärsområden gynnas av en aktiv transaktionsmarknad, pekar marknadssentimentet och våra pågående dialoger mot en återhämtning där säljare och köpare i allt högre utsträckning möts i prisförväntningar.
Det underliggande positiva sentimentet bekräftades tydligt när jag och några av våra medarbetare var på fastighetsmässan Expo Real i München i början av oktober. Jämfört med bara för ett halvår sedan är det mycket mer positiva undertoner i branschen nu och intresset för att diskutera transaktioner har ökat betydligt med ett mer underbyggt och genuint intresse.
Kvartalets rörelseresultat uppgick till 19 mkr (32), där minskningen är hänförlig till kostnader av engångskaraktär som uppgick till 13 mkr. Justerat för dessa var resultatet i linje med föregående år, trots närmare 10 mkr i lägre intäkter efter uppdragskostnader. Utfallet underbygger resultaten av våra initiativ för att öka effektiviteten och digitalisera verksamheten och därmed reducera kostnader.
Balanserat kapitalflöde
Inom affärsområdet Investment Management är vi stolta över att under utmanande tider ha kunnat balansera in- och utflöden i vår kärnaffär. Kaptialinflödet har främst skett inom Asset Management med en tillväxt av nya mandat, där vi erhåller förtroendet att för investerares räkning hantera och utveckla fastighetsportföljer och ompositionera dem i dagens marknad och framåt. Denna balans är ett tecken på att vår affärsmodell ger oss tillväxtmöjligheter även i en svagare och mer avvaktande transaktionsmarknad. Arbetet med nya investeringsprodukter har fortskridit bra under kvartalet och vi börjar röra oss från ett produktutvecklingsstadie till ett aktivt intresse för investeringar med nya och välkända investeringspartners.
Under kvartalet fortsatte arbetet med sammanslagningen av våra två fondbolag – Catella Residential Investment Management (CRIM) och Catella Real Estate AG (CREAG). Syftet är att ta ytterligare steg i att bygga en starkare, mer effektiv och större fondplattform inom Investment Management. Genom sammanslagningen skapar vi bland annat en mer effektiv kapitalresningsfunktion, mer koordinerad investor relations samt en starkare förvaltnings- och analyskapacitet.
Förvaltat kapital inom Investment Management uppgick till 151 mdkr under kvartalet, vilket är en minskning med 1 mdkr jämfört med utgången av det andra kvartalet, primärt drivet av valutakursdifferenser.
Förväntade avyttringar
Inom affärsområdet Principal Investments är det fortsatt fokus på utveckling och färdigställande av befintliga projekt för försäljning. Under det fjärde kvartalet förväntar vi oss att kunna avyttra det franska utvecklingsprojektet Polaxis. Försäljningarna frigör kapital som ytterligare stärker vår likviditet och öppnar för nya investeringar som uppfyller våra avkastningskrav.
I slutet av september utsågs Kaktus Towers till “Europe's Best Tall Building” av en internationell arkitektjury vid CTBUH’s (Council on Tall Buildings and Urban Habitat) konferens i London. Utmärkelsen är ett bevis på både nyskapande arkitektur och bidrag till moderna och hållbara boendekoncept som möter dagens och morgondagens behov. Vi är nu i aktiva dialoger inför försäljningen av detta landmärke i centrala Köpenhamn.
Framåt tittar vi på fler potentiella investeringar, både inom utvecklingsprojekt och fler europeiska aggregationsmandat med kapitalpartners. Med värderingar som stabiliserats på en ny nivå ser vi ett bra utgångssläge för nya investeringar.
Tecken på ljusning på transaktionsmarknaden
Som tidigare nämnts känner Corporate Finance av en ljusning på transaktionsmarknaden, även om det ännu inte har gett ett tillräckligt stort avtryck i form av fler transaktioner i nämnvärd utsträckning.
Transaktionsvolymerna i Europa ökade visserligen något jämfört med föregående år, men är fortsatt långt under nivåerna jämfört med för två år sedan då nedgången startade. Vi har en förhoppning om att antalet affärer under det fjärde kvartalet ska ta fart på flera marknader då det historiskt sett är det mest transaktionsintensiva kvartalet.
Gröna investeringar
För att driva gröna investeringar i fastighetssektorn har vi under kvartalet etablerat ett Medium Term Note-program (MTN). I september emitterades nya seniora icke säkerställda gröna obligationer till ett belopp om 600 mkr som mötte stort intresse. De nya gröna obligationerna är noterade på Nasdaq Stockholms lista för hållbara obligationer. Emissionen är den första som genomförs inom vårt ramverk för gröna obligationer.
Under kvartalet har vi också fortsatt processen med implementeringen av CSRD compliance (Corporate Sustainability Reporting Directive) - en ny EU-förordning som syftar till att öka transparensen och ansvarigheten kring företags hållbarhetsrapportering.
Framåtblick
Jag är ödmjuk inför det förtroende jag har fått av styrelsen att leda Catella framåt under tiden som rekryteringen av en permanent vd pågår. Som det går att läsa i kommentaren ovan ser jag med viss optimism på den närmaste framtiden efter drygt två utmanande år.
Vi har gjort och fortsätter göra rätt saker. Under tiden med lägre aktivitet har vi arbetat med att effektivisera och anpassa organisationen. Vi har säkerställt en stark likviditet och kapitalposition och har därför muskler när det vänder. Med stundande avyttringar av färdigställda projekt kommer vår position att stärkas ytterligare. När det vänder är Catella i en stark position för att tillvarata de möjligheter som bjuds och även framöver skapa värde för våra kunder och våra aktieägare.
Catella presenterar delårsrapporten samt svarar på frågor, idag klockan 10.00.
För att delta i konferensen, vänligen se https://financialhearings.com/event/48742
Daniel Gorosch, tf vd och koncernchef
Stockholm, 2024-11-07