04:11:17 Europe / Stockholm

Prenumeration

2021-08-03 09:50:00

Med förvärvet av Svensk Linjebesiktning har dLab två verksamhetsben som passerat proof-of-concept och står inför utrullning, och ett produkterbjudande som spänner från övervakning och larm till felbestämning och åtgärdsförslag. Medan den nytillkomna tjänsteaffären tidigarelägger vår förväntade vinst för bolaget till 2024E så förändrar det både intäkts- och värderingsprofilen. Kombinerat med uppbyggnaden av en bas av återkommande intäkter ser vi ett motiverat ett värde för aktien på 14-18 SEK på 18-24 mån sikt, till en medelhög risk.

Utökat erbjudande för att förebygga kostsamma avbrott
Med förvärvet av Svensk Linjebesiktning (SLB) utökar Dlaboratory (dLabs) sitt erbjudande på flera sätt – från övervakning och tidig varning om fel i näten till att exakt kunna peka ut fel och föreslå åtgärd, från fokus på fördelningsstationerna till hela elnäten, och från en helt digital tjänst till kompletterande fysisk närvaro. Även om dLab räknar med att dra nytta av insikter från SLBs tjänster och fysiska närvaro ute i näten, för utvecklingen av dLabs digitala tjänster, så är SLB en lokal verksamhet, som endast kommer kunna exporteras till grannländer i Norden. För dLabs internationella expansion kommer bolaget fortsätta söka samarbeten med partners liknande SLB.

Tidigarelägger vår förväntade vinst till 2024E
SLB omsatte 50,3 MSEK förra året med en EBIT på 4,6 MSEK vilket förändrar profilen på dLabs hela resultaträkning. Prislappen på 12,3 MSEK motsvarar därför vid en första anblick låga 0,24x försäljningen 2020 och 2,7x EBIT. En tillbakablick visar dock en mer normaliserad vinstnivå på 4-5% EBIT-marginal 2016-2018 och nollresultat 2019. Men i tidigare ägaren Verdanes ägo har SLB gått från att säkerställa säkerhet på anläggningar till att utveckla tjänster för åtgärd och ökad kundnytta i besiktningen. Dessa tjänster är lanserade men ännu inte helt utrullade till kunder. Med 2021 som ett mellanår räknar vi med att SLB ska kunna prestera 8-10% EBIT-marginal från 2022 och även växa tvåsiffrigt drivet av en ökad kundnytta i erbjudandet. Sammantaget med satsningarna för att bygga en bas av återkommande abonnemangsintäkter från dLabs digitala tjänst räknar vi med att förvärvet kommer tidigarelägga första året av lönsamhet med ett år till 2024E, och med dLabs etablerade plattform för internationell partnerdriven expansion räknar vi med 58% CAGR 2020-2025E och 14% EBIT-marginal 2025E.

Förvärv stöper om både intäkts- och värderingsprofil
Förvärvet förändrar också dLabs värderingsprofil från utpräglad Saas-plattform med lönsamhet långt i framtiden, till ett högt inslag av tjänsteförsäljning vilket normalt rättfärdigar lägre värderingsmultiplar. Men som sektorkollegan Smart Wires visat är Saas-modell inget krav inom elinfrastruktur för en hög värdering. Förvärvet har en begränsad påverkan på dLabs finanser då kassan uppgår till omkring 50 MSEK vilket mer än väl täcker köpeskillingen. Sammantaget ser vi stöd för ett motiverat värde på 14-18 SEK på 18-24 månader, baserat på DCF och multiplar. Samtidigt ser vi en medelhög risk, där de viktigaste riskerna utgörs av långa ledtider och trösklar till adaption. En viktig potentiell trigger framöver är pilotprojektet hos jättekunden i Jakarta, som är igång, levererar data och befinner sig i utbildnings- och utvärderingsfas, med en långsiktig potential på 150 MSEK.

Läs analysen här https://www.emergers.se/dlab_c/