Onsdag 9 Juli | 06:04:06 Europe / Stockholm

Prenumeration

2025-07-07 09:30:00

Stadig kurs trots skakig omvärld
I juni ökade spänningarna mellan Israel och Iran, och USA gick in med attacker mot iranska kärnanläggningar. Marknadsreaktionerna har varit begränsade, med stigande oljepriser som sedan stabiliserades.
Både Fed och ECB höll möten under månaden. Fed lämnade räntan oförändrad men signalerade en duvaktig hållning och avvaktar mer data innan eventuella sänkningar. Marknaden förväntar sig två sänkningar senare i år. ECB sänkte sin ränta med 25 punkter till 2,00 %, den åttonde sänkningen sedan toppnivån i september 2024. Signalerna från Fed fick amerikanska räntor att falla, medan europeiska statsräntor låg stabilt.
I Sverige sänkte Riksbanken under månaden räntan med 0,25 % till 2 %. Tecken på avmattning i konjunkturen samt att inflationen bedöms bli lägre än tidigare antaget motiverade beslutet. Ytterligare sänkningar kommer bero på hur dessa parametrar utvecklas framåt. Riksbankens räntebana pekar på cirka 50 % sannolikhet för en till sänkning under hösten. 
Kreditmarknaden fortsatte att vara stark trots oron i Mellanöstern. De amerikanska high yield-spreadarna gick ihop med cirka 26 bps, medan de europeiska gick ihop med omkring 16 bps. Svenska företagsobligationer visade samma mönster med fallande kreditspreadar på ca 10–15 bps i snitt och stigande obligationspriser som följd. Jämfört med ingången på året är nivåerna sammantaget på liknande nivåer.

Stabila resultat för fonden
Avkastningen under månaden var högre än räntenivån, förklarat av det extra bidraget från stigande obligationspriser i kombination med den löpande räntan. Trots korrektionen i april är avkastningen för första halvåret därför i linje med vad räntenivån i början på året indikerade och prognosen är god. Detaljerna är flertaliga, men såväl individuella obligationer, roll-downs samt positiv utveckling i bolagen har bidragit till avkastningen. Högst avkastning har innehaven i försäkringsbolaget Tryg och isländska banken Arion haft. Störst bidrag till avkastning har kommit från Fastighetsbolagen Castellum och Balder samt från flygplatsoperatören Swedavia. Bolagen är bland de större innehaven i fonden och Castellum blev i maj belönade med höjt kreditbetyg från Moody’s. På sektornivå är det också fastighetsbolagen som gett både bäst absolut resultat och bidrag till avkastningen. Vi ökade allokeringen till sektorn under förgående år vilket varit positivt för avkastningen.
Vi tror att förutsättningarna finns för även ett bra andra halvår. Efter en snabb återhämtning är vi dock återigen lite försiktiga och håller en balanserad portfölj.