Bifogade filer
Prenumeration
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | First North Stockholm |
Sektor | Industri |
Industri | Industriprodukter |
Bolagsgruppen har utvecklats starkt under det fjärde kvartalet drivet av såväl förvärv som en stark underliggande industrikonjunktur. Idun omsatte 364,5 mkr (190,0) och hade ett rörelseresultat EBITA på 59,8 mkr (20,9) i kvartalet. Den organiska tillväxttakten i omsättning var 20,5% och för EBITA var den 53,8%. Organisk tillväxt för helåret 2021 var 19,0% i omsättning respektive 31,8% för EBITA.
Fjärde kvartalet 2021
- Nettoomsättningen ökade med 91,8% till 364,5 mkr (190,0). Organisk tillväxt var 20,5%
- Bruttovinsten uppgick till 220,5 mkr (120,9)
- EBITDA uppgick till 69,1 mkr (25,5)
- Rörelseresultat EBITA uppgick till 59,8 mkr (20,9). Organisk tillväxt var 53,8%
- Rörelseresultat EBITA hänförlig till Iduns stamaktieägare uppgick till 47,1 mkr (18,5)
- Resultatet per aktie justerat för goodwill uppgick till 2,7 kronor (1,1)
- Inom affärsområdet Tillverkning förvärvades 70% av 2 B Best Business AB (”2B”). 2B utvecklar, optimerar och säljer tekniska komponenter och produkter med högt teknikinnehåll till framför allt svenska industriföretag. Rullande tolvmånaders omsättning uppgår till cirka 133 mkr med en rörelsemarginal på omkring 13%. Idun tillträdde aktierna den 3 december 2021
Januari till december 2021
- Nettoomsättningen ökade med 70,6% till 1 161,0 mkr (680,5). Organisk tillväxt var 19,0%
- Bruttovinsten uppgick till 689,1 mkr (419,6)
- EBITDA uppgick till 201,0 mkr (98,7)
- Rörelseresultat EBITA uppgick till 175,4 mkr (81,4). Organisk tillväxt var 31,8%
- Rörelseresultat EBITA hänförlig till Iduns stamaktieägare uppgick till 136,9 mkr (67,4)
- Resultatet per aktie justerat för goodwill uppgick till 8,6 kronor (4,2)
- Styrelsen föreslår utdelning om 0,80 SEK per aktie. Total utdelning uppgår till cirka 8,5 mkr
Händelser efter rapportperiodens utgång
- Den 4 februari 2022 emitterade Idun framgångsrikt 4,25-åriga seniora icke-säkerställda
SEK-denominerade obligationer om 250 mkr under ett rambelopp om 500 mkr för att möjliggöra ytterligare bolagsinvesteringar och tillväxt. Transaktionen var övertecknad med stort intresse från svenska institutionella obligationsinvesterare. Obligationerna togs upp till handel på Nasdaq First North Bond Market den 18 februari. Räntan sattes till 3m Stibor + 4,0%
VD KOMMENTERAR
2021 har präglats av en god industrikonjunktur med stark återhämtning från ett i högre utsträckning coronapåverkat 2020. Iduns välskötta kvalitetsbolag har under dessa gynnsamma förutsättningar presterat mycket bra. Organisk omsättningstillväxt i fjärde kvartalet summerar till 20,5% och organisk EBITA tillväxt till dryga 50%. Motsvarande siffror för helåret 2021 var 19% och 32%. Även förvärvstakten har varit hög och under 2021 har Idungruppen växt med ytterligare fem typiska Idunbolag, bolag som är välskötta, nischade och med en stark marknadsposition. Total tillväxt under 2021 summerar till en ökning i nettoomsättning med 71% och en EBITA som steg med 115%.
Under de gynnsamma marknadsförutsättningar som rått under 2021 har Idungruppens högkvalitativa bolag utvecklats starkt och EBITA marginalen för helåret blev 15,1%. Det starka resultatet har, trots aningen högre CAPEX för året än i ett ”normalläge”, i hög grad omvandlats till kassaflöde som efter räntor, skatt och CAPEX uppgår till cirka 120 mkr. Som framgår av rapporten stiger Iduns marginaler. De relativt höga marginalerna är givetvis ett kvitto på kvalitén i Iduns gruppbolag. Emellertid ska läsaren av våra rapporter nog inte räkna med en fortsatt marginaluppgång, dels eftersom industrikonjunkturen med stor sannolikhet inte kommer att vara lika stark alla år, dels eftersom vi i framtiden sannolikt kommer att genomföra bolagsköp även av verksamheter som ligger något under Iduns nuvarande marginalnivåer.
Gruppbolagen går in i 2022 välskötta och i god form. Det kan dock även vara relevant att påpeka att jämförelsetalen under 2022 kommer vara högre än 2021, och att den mycket starka organiska tillväxten som präglat 2021 är väsentligt högre än den förväntade organiska tillväxten sett över en konjunkturcykel.
Lite extra glädjande är att de bolag som kanske drabbades hårdast av nedstängningar och restriktioner under 2020, Plastprint och Precont Pegasus, genom kraftfulla åtgärder tidigt i pandemin har utvecklats betydligt starkare under 2021 och klarar svarta siffror med betryggande marginal. När nu samhället förhoppningsvis fortsätter att återgå till det normala efter covid-restriktioner innebär det möjligheter för fortsatta förbättringar i dessa bolag. Å andra sidan har t.ex. Sjöbergs Workbenches, som är ett av de bolag som utvecklats starkast under 2021, troligtvis gynnats av att människor i stor omfattning har prioriterat hobbyverksamhet under pandemin. Detta har enligt vår bedömning snabbat på den underliggande trend som redan existerade gentemot DIY och hobbysnickeri. För oss är det fortsatt både en preferens och en styrka att de flesta av våra gruppbolag har olika huvudsakliga underliggande marknadsdrivare.
Det förvärvsintensiva året 2021 avslutades med köpet av 70% av aktierna i 2 B Best Business AB. 2B utvecklar, optimerar och säljer tekniska komponenter med högt teknikinnehåll till huvudsakligen svenska industriföretag. Iduns relation och dialog med bolaget sträcker sig över många år och vi är glada över att ha fått chansen att bli ägarpartner till ett synnerligen välskött och högkvalitativt bolag. Vi hälsar Mikael och Lars och alla nya kollegor varmt välkomna till Idun.
Kriget i Ukraina har föregåtts av en tid av spekulationer och jag ser nu när detta skrivs med sorg på den fruktansvärda utvecklingen i konflikten. Utöver den mänskliga tragedin, för detta med sig en omvärld med betydande osäkerhet. Idungruppens försäljning i Ryssland och Ukraina är begränsad. Total omsättning för koncernen i dessa två marknader år 2021 understeg 10 mkr. Därutöver har vi inom ett gruppbolag viss tillverkning av komponenter som sker i Ryssland men bedömningen i dagsläget är att denna produktion bör kunna flyttas till andra håll utan att det påverkar bolagets leveransförmåga nämnvärt. Prisutvecklingen, marknadsräntor och svenska kronan är andra faktorer där det råder ökad osäkerhet och som kan få en betydande påverkan på det allmänna affärsklimatet. Oaktat hur sådana faktorer utvecklas känns det bra att kunna konstatera att Idungruppen står stabilt med välskötta, nischade kvalitetsbolag med höga marginaler och duktiga riskmedvetna ledningar, med delägande i sina respektive verksamheter. Idun är också välfinansierat. Under februari 2022 emitterade vi en 4,25 årig obligation om 250 mkr under ett ramverk om maximalt 500 mkr. Intresset för Iduns obligationer var återigen stort bland svenska institutionella investerare.
Tillgången på potentiella investeringsobjekt i det segment som Idun verkar inom har varit god under 2021 och inledningen av 2022 och antalet köp och försäljningar var högt. I en stark industrikonjunktur, och när antalet transaktioner på marknaden är högt, framstår det som viktigare än någonsin att vi är disciplinerade i vår förvärvsprocess och endast investerar i de bästa bolagen som verkligen uppfyller kriterierna för att vara ett ”Idunbolag”.
Den positiva utveckling som vi har sett under 2021 är naturligtvis en konsekvens av ett hårt och målmedvetet arbete i Iduns gruppbolag. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till gruppens medarbetare som fortsätter att varje dag sträva efter att göra sin verksamhet något bättre. Ett särskilt tack också till de entreprenörer som under året har valt att ge Idun det stora förtroendet det innebär att ta in en ägarpartner, vi kommer fortsätta att göra allt vi kan för att leva upp till era och koncernmedarbetarnas förväntningar.
Karl-Emil Engström, VD