Bifogade filer
Prenumeration
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | First North Stockholm |
Sektor | Industri |
Industri | Industriprodukter |
Bolagsgruppen fortsätter att utvecklas starkt. I tredje kvartalet ökar omsättning och vinst med bidrag både från förvärv och organisk tillväxt. Iduns omsättning växte med 44,4% till 396,3 mkr (274,4) och rörelseresultatet EBITA växte med 29,5% till 55,3 mkr (42,7) i kvartalet. Den organiska tillväxttakten i omsättning var 15,0% och för EBITA var den 17,9%.
Tredje kvartalet 2022
- Nettoomsättningen ökade med 44,4% till 396,3 mkr (274,4). Organisk tillväxt var 15,0%
- Bruttovinsten uppgick till 220,8 mkr (164,0)
- EBITDA uppgick till 63,8 mkr (48,5)
- Rörelseresultat EBITA uppgick till 55,3 mkr (42,7). Organisk tillväxt var 17,9%
- Rörelseresultat EBITA hänförlig till Iduns stamaktieägare uppgick till 41,0 mkr (32,6)
- Resultatet per aktie justerat för goodwill uppgick till 2,2 kronor (2,0)
- Inom affärsområdet Service & Underhåll har förvärv skett av 70% av ILEMA Miljöanalys AB (”ILEMA”). ILEMA är den svenska marknadsledaren inom nischen luftemissionsmätning, och har sedan 1991 utfört mätningar och analyser av luft- och rökgasutsläpp från värmekraftverk, pappersbruk och andra industrier. Bolaget hade en nettoomsättning om cirka 33 mkr och en EBITA om cirka 8,8 mkr motsvarande en marginal om cirka 27% för räkenskapsåret 2021/22. Idun tillträdde aktierna den 1 juli 2022.
- Inom affärsområdet Service & Underhåll har förvärv skett av 100% av Triton Valsteknik AB med dotterbolagen Löfman & Co Verkstad AB samt TLI Fastighet AB (”Triton”). Triton tillhandahåller ett heltäckande erbjudande inom service, teknisk rådgivning, konstruktion och tillverkning av valsar för industriellt bruk. Genom teknisk kompetens, hög servicegrad och konkurrenskraftiga priser har Triton uppnått en ledande ställning i Sverige på de flesta vanligt förekommande valsar och olika typer av beläggningar. Rullande tolvmånaders omsättning uppgår till dryga 100 mkr med en rörelsemarginal om cirka 16%. Idun tillträdde aktierna den 4 juli 2022.
De nio första månaderna 2022
- Nettoomsättningen ökade med 49,7% till 1 192,5 mkr (796,5). Organisk tillväxt var 9,7%
- Bruttovinsten uppgick till 681,6 mkr (468,6)
- EBITDA uppgick till 209,6 mkr (131,9)
- Rörelseresultat EBITA uppgick till 188,0 mkr (115,6). Organisk tillväxt var 14,2%
- Rörelseresultat EBITA hänförlig till Iduns stamaktieägare uppgick till 141,5 mkr (89,8)
- Resultatet per aktie justerat för goodwill uppgick till 8,4 kronor (5,8)
- Den 4 februari 2022 emitterade Idun framgångsrikt 4,25-åriga seniora icke-säkerställda
SEK-denominerade obligationer om 250 mkr under ett rambelopp om 500 mkr för att möjliggöra ytterligare bolagsinvesteringar och tillväxt. Transaktionen var övertecknad med stort intresse från svenska institutionella obligationsinvesterare. Obligationerna togs upp till handel på Nasdaq First North Bond Market den 18 februari. Räntan sattes till 3m Stibor + 4,0%.
Rullande tolv månader
- Nettoomsättningen ökade med 57,8% till 1 557,0 mkr (986,5). Organisk tillväxt var 12,0%
- Bruttovinsten uppgick till 902,2 mkr (589,4)
- EBITDA uppgick till 278,7 mkr (157,4)
- Rörelseresultat EBITA uppgick till 247,8 mkr (136,5). Organisk tillväxt var 20,5%
- Rörelseresultat EBITA hänförlig till Iduns stamaktieägare uppgick till 188,3 mkr (107,9)
- Resultatet per aktie justerat för goodwill uppgick till 11,1 kronor (7,0)
VD KOMMENTERAR
Iduns förhållandevis starka tillväxt i omsättning och rörelseresultat fortsätter i det tredje kvartalet 2022. Total omsättningstillväxt var 44%, där den organiska tillväxten var 15%. Rörelseresultat EBITA steg med ca. 30% och ca. 18% organiskt.
Som framgår av det finansiella utfallet överstiger den organiska tillväxten i EBITA den organiska omsättningstillväxten, innebärande att koncernen som helhet fortsatt har varit framgångsrik i att försvara sin marginal i en miljö präglad av stigande inflation. Att den redovisade marginalen minskar något jämfört med samma kvartal föregående år är främst en mixeffekt från förvärv som genomförts under de senaste tolv månaderna. Att Idun fortsätter upprätthålla och försvara sina goda marginaler är ett kvitto på kvalitén i gruppbolagen.
Vi fortsätter se framtiden an med tillförsikt och bedömer att koncernen även fortsättningsvis har goda förutsättningar att utvecklas väl. Samtidigt är vi ödmjuka inför att de omvärldsrelaterade riskerna är betydande för närvarande, och att konjunkturen förmodligen kommer att avmattas ytterligare. Det är också värt att påpeka att Iduns organiska tillväxt hittills förstärkts som effekt av den tilltagande inflationen. Det är i grunden givetvis positivt att gruppbolagens erbjudanden och marknadspositioner gör att prisökningar hittills kunnat föras vidare, men den organiska tillväxttakten blir inte helt jämförbar i en hög- respektive låginflationsmiljö.
Utöver tilltagande inflation har det undgått få att året också präglats av störningar i leveranskedjor, och ibland även av brist på råmaterial och komponenter. För att säkerställa att inga brister uppstår hos kund samt för att inte tappa attraktiva affärer har leveransförmåga prioriterats högt av Iduns gruppbolag. Under dessa omständigheter har vi i flera av våra bolag valt att öka lagerbindningen mer än under ett genomsnittsår. I takt med att många bristsituationer nu börjar upphöra, råvarupriser delvis stabiliseras och leveranskedjor fungerar bättre och bättre bedömer vi att merparten av gruppbolagen successivt kan dra ner på de högre säkerhetsmarginalerna i lager. I vilken takt detta sker kommer att variera beroende på bolagsspecifika förutsättningar, men kommer vara en prioriterad fråga för koncernen som helhet.
Energipriser och energiförsörjning har varit en mycket viktig och omdiskuterad fråga under året, och utgör en riskfaktor rörande konjunkturutvecklingen generellt. Många av Idunbolagen bedriver tillverkning i någon form, och tillgång till ren och prisvärd energi är viktig för Idun, liksom för den svenska industrin i stort. Emellertid är inget av våra gruppbolag av typen processindustri, där energi står för en mycket stor del av kostnadsbasen. De direkta elprisrelaterade riskerna för våra bolag ser vi därför som begränsade.
Utmaningarna i omvärlden fortsätter att vara betydande och kommer rimligen fortsätta vara så även under den närmsta framtiden. Iduns gruppbolag fortsätter dock att utvecklas väl och med en sund balansräkning fortsätter vi att selektivt utvärdera tillväxtfrämjande investeringar i såväl befintliga verksamheter som genom förvärv av nischade kvalitetsbolag med starka marknadspositioner.
Karl-Emil Engström, VD