Bifogade filer
Prenumeration
Nettoomsättningen för det andra kvartalet uppgick till 1,16 MSEK (0,56) och EBIT uppgick till 1,26 MSEK (-26,39). Absolicon tilldelades 7,7 MSEK i retroaktivt forskningsavdrag för åren 2018–2023 från Skatteverket i kvartalet, vilket i kombination med de kostnadsbesparingar Absolicon gjort medförde att EBIT var positivt i kvartalet. Periodens kassaflöde uppgick till 4,32 MSEK (-21,19), vilket innebar att likvida medel vid periodens utgång uppgick till 12,3 MSEK (13,6).
Fördröjda betalningar
Betalningarna från de sålda produktionslinorna till Phoenix i Kanada och CPS i Egypten har ännu inte inkommit. Det råder fortsatt osäkerhet om när betalningarna kan komma att inbetalas. Inbetalningen från Phoenix ligger fortsatt längre fram i tiden och görs när bolaget hunnit bygga tillräckligt stor pipeline. CPS i Egypten är den inbetalning som bedöms ligga närmast. Det faktum att inbetalningarna inte inkommer sätter Absolicon i ett utmanande läge finansiellt.
Finansiell ställning
Absolicon hade vid periodens utgång 12,3 MSEK i kassan. Vår bedömning är att kassan räcker 2–3 kvartal till om inte inbetalningarna börjar att inkomma. Bolagets styrelse har gjort bedömningen att verksamheten är finansierad de kommande 12 månaderna under förutsättning att inbetalningarna från tecknade avtal sker enligt förväntan. Detta är dock en risk att ta i beaktning.
Outlook
Enligt Byström ligger fokus på att hålla nere kostnaderna samt på försäljning framgent. Mycket hänger på att delar av betalningarna för de sålda produktionslinorna betalas in, vilket också är utgångspunkten i våra estimat. Det är nu upp till bevis för Absolicon att bevisa sin affärsmodell och att de kan slå om till lönsamhet. Försäljningsbeloppet för en produktionslina ligger på cirka 45,0 MSEK med en kommunicerad bruttomarginal om 50 procent, vilket gör att bolaget kan slå om till lönsamhet om betalningar börjar att inkomma.