Bifogade filer
Prenumeration
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | First North Stockholm |
Sektor | Material |
Industri | Forskning & Utveckling |
I mars 2025 inledde Mantex och E.ON i Örebro ett samarbete avseende Mantex nya generation av analysutrustningen Biomass Analyzer, utvecklad för att avsevärt förenkla analysen av fukt- och askinnehåll i biobränslen. Samarbetet innebär bland annat att E.ON Örebro blir pilotkund när Mantex har den första demomaskinen redo att ställa hos kund.
- Jag har följt Mantex på avstånd genom åren. Ända sedan jag började arbeta med detta för över 15 år sedan, så har jag velat hitta nya sätt att mäta fukthalten i våra fasta biobränslen. Det säger Margå Pettersson, anläggningsansvarig på Åbyverket, E.ONs kraftvärmeverk i Örebro.
Parallellt med färdigställandet av demoutrustningen har Mantex nu tagit första steget i samarbetet genom att förstå arbetsprocessen och hanteringen av inkommande biobränsle på Åbyverket i Örebro.
Åbyverket har producerat fjärrvärme till Örebroarna ända sedan 50-talet. I biopannorna eldas fast biobränsle. Som bränsle köper Åbyverket in olika restprodukter från skog, som sågspån, bräckage, träflis, bark, grot (grenar och toppar) och stamved.
Fukt- och askhalt för att beräkna energiinnehåll
- Om man tittar på bränsleaffären så köper man oftast in i MW - megawatt, alltså vilken energi man förväntas få ut vid förbränning av bränslet. För att kunna beräkna den så är fukthalt och askhalt viktiga parametrar, förklarar Margå, eftersom det bara är det torra trämaterialet som kan omsättas till energi i biopannorna.
Utifrån träsortiment, vikt, vatten- och askhalt kan man beräkna energiinnehållet. När bränsleleveranserna kommer till E.ON i Örebro kör lastbilen in på en våg för invägning och provtagning. Processen är till stor del digitaliserad och automatiserad, men materialanalyserna utförs manuellt.
Manuella och tidskrävande materialanalyser
Det lämnade provet ska fukthaltsbestämmas, vilket utförs av personal på plats hos E.ON. Verket använder den traditionella ugnsmetoden, vilken innebär att råvaran vägs, torkas i ugn i 24 timmar och därefter vägs den igen. För askhaltsanalys tas stickprov. Askhalten är också en viktig parameter för att fastställa energiinnehållet, då askan representerar den del av materialet som inte går att förbränna.
Proceduren för att fastställa askhalten är en omständlig process i flera steg. Den kräver labbmiljö och labbutbildad personal och görs därför på externt labb, vilket är ett normalt förfarande för bioenergiverken.
Analyssvaret får E.ON efter ca 1 vecka. Att mäta askhalt på varje enskild leverans skulle bli både dyrt och tidskrävande, i stället arbetar man med genomsnittsvärden genom stickproven.
- Att få snabbare analyssvar på fukthalt och askhalt, det ser jag som ett sätt att kunna jobba effektivare, säger Margå. Vi arbetar kontinuerligt med att minska våra klimatavtryck så mycket vi kan. Skulle vi få fukthalten redan vid leverans så skulle vi till exempel på ett bättre sätt kunna styra mixen och fukthalten i bränslet i pannorna. Vi skulle kunna blanda blötare bränsle med torrare för en mer optimal förbränning i pannorna.
Max Gerger, vd för Mantex, fyller i:
- Min uppfattning är att de här arbetssätten har blivit standard på bioenergiverken för att det helt enkelt inte funnits andra lösningar tidigare. När man väl kan få fukt- och askhalt samt energiinnehåll direkt vid varje leverans med vår Biomass Analyzer, öppnar det nya möjligheter för verken i form av förbättrad kontroll på inköpt råvara och stora effektiviseringar i processen, säger Max. Med vår lösning blir analysen av fukt-, ask- och energiinnehåll en snabb och enkel process som tar några minuter vid ankomstkontrollen, och som kan utföras av till exempel chauffören själv.
- E.ON i Örebro, och inte minst vår kontakt Margå, har ett stort intresse av nya tekniska lösningar och effektivisering av processer. Därför känns det väldigt roligt och värdefullt att vi har det här nära samarbetet nu, säger Max avslutningsvis.
Hela intervjun med Margå Pettersson, E.ON, finner du på vår hemsida.
Fakta Biomass Analyzer
Mantex utvecklar och tillverkar Biomass Analyzer, en röntgenbaserad analysutrustning för enkel och snabb (cirka 2 minuter) analys av biomassa. Sedan 2023 finns Mantex första generation Biomass Analyzer ute på marknaden. Den är typgodkänd för att mäta fukthalt i sågverksflis och har hittills sålts till massabruken Waggeryd Cell, Rottneros Bruk och Arctic Paper, vilka alla använder sågverksflis i sin produktion.
I februari 2025 nådde Mantex ett teknikgenombrott avseende utvecklingen av nästa generation Biomass Analyzer. Den ska mäta både fukt- och askhalt i fler typer av träbaserade material, såsom bark, stamvedsflis och grot (grenar och toppar) och bedöms ha stor potential och kunna tillföra stora kundvärden inom bioenergiindustrin. Den första demomaskinen beräknas finnas på plats under andra kvartalet 2025 och första leveranser till kund planeras till fjärde kvartalet 2025.