Bifogade filer
Prenumeration

MEDS har tillsammans med Amazon, Adlibris och PostNord tagit fram en ny rapport som visar att e-handel kan vara ett mer klimateffektivt alternativ än att handla i fysiska butiker. Utsläppen vid e-handel minskar i genomsnitt med upp till 88 procent, tack vare effektivare leveranser, minskat bilberoende och mer samlade inköp. Samtidigt kvarstår ett stort gap mellan konsumenters uppfattning och e-handelns verkliga klimatpåverkan.
Rapporten visar att e-handel har potential att kraftigt minska utsläppen av växthusgaser. När varor levereras till hemmet istället för att konsumenten kör till butik med bil, minskar koldioxidutsläppen i genomsnitt med 81 - 88 procent. Den största klimatvinsten sker vid hemleverans, där samtransporter ersätter ett stort antal enskilda bilresor. Även leveranser till ombud och paketskåp ger positiva effekter eftersom avståndet dit i regel är kortare än till närmaste butik.
Trots de tydliga miljövinsterna visar undersökningen att konsumenters uppfattning ofta skiljer sig från verkligheten. Över 60 procent uppger att de skulle handla mer online om de visste att det var bättre för klimatet. Detta tyder på ett tydligt perceptionsgap, där allmänhetens bild av e-handelns klimatpåverkan inte speglar den faktiska effekten.
”Vi är glada över att ha fått möjligheten att ta fram den här rapporten tillsammans med Amazon, Adlibris och PostNord. Det är ett viktigt samarbete som bidrar till att nyansera bilden av e-handelns klimatpåverkan. Resultaten visar att välorganiserad e-handel, särskilt med hemleverans, inte bara är bekväm för konsumenten utan också innebär betydande miljömässiga fördelar. Det är tydligt att hållbarhet och e-handel kan gå hand i hand.”, säger Björn Thorngren, vd på MEDS.
E-handelns klimatfördelar tydliggörs av att bilen är det dominerande färdsättet bland konsumenter vid fysiska inköp, särskilt utanför storstadsområden. Personbilar drivs ofta med fossila bränslen, vilket innebär ett högt klimatavtryck medan E-handelns logistikkedjor drivs i allt större utsträckning med fossilfria lösningar. Dessutom möjliggör e-handel att fler köp samlas i en och samma beställning, vilket minskar behovet av flera butiksturer och leder till effektivare transporter.
Studien bygger på data från de deltagande företagen samt tre rikstäckande enkätundersökningar om svenska hushålls inköpsresor och har tagits fram av analysföretaget Makrologik. Den svenska e-handeln befinner sig i fortsatt tillväxt, vilket gör det allt viktigare att förstå dess faktiska påverkan på transporter och klimatutsläpp. Resultaten visar på ett tydligt behov av ökad medvetenhet bland konsumenter kring e-handelns klimatfördelar, där både branschaktörer och beslutsfattare spelar en viktig roll i att synliggör e-handelns roll i omställningen mot mer hållbara konsumtions- och transportmönster.