Kurs & Likviditet
Prenumeration
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | First North Stockholm |
Sektor | Hälsovård |
Industri | Bioteknik |
STOCKHOLM, SVERIGE – 12 juni 2023: Modus Therapeutics AB (“Modus”), ett företag som utvecklar innovativa behandlingar för patienter med stora kvarvarande medicinska behov, rapporterar att nya data som visar att deras patentskyddade kliniska läkemedelskandidat sevuparin har en kraftfullt dämpande effekt på det järnreglerande hormonet hepcidin presenterades på årets EHA-konferens (European Hematology Association Congress), 10 juni i Frankfurt i Tyskland. Hepcidin spelar en viktig roll i kontrollen av kroppens tillgång till järn för vitala fysiologiska processer så som bildandet av hemoglobin och röda blodkroppar.
Data som presenterades på EHA visar att sevuparin skulle kunna utgöra ett stort framsteg i forskningen på nya behandlingar för anemi, ett tillstånd där antalet röda blodkroppar i kroppen, eller de röda blodkropparnas hemoglobinkoncentration, är lägre än normalt. I synnerhet har höga nivåer av hepcidin visat sig orsaka och förvärra anemiska tillstånd som ofta komplicerar kronisk njursjukdom och kroniskt inflammatoriska tillstånd. Höga nivåer av hepcidin har även visat sig utgöra motstånd mot standardbehandlingar för anemi i patienter som inte svarar på standardbehandling.
Presentationen, som hade titeln “Sevuparin potently reduces hepcidin expression in cells, mice and human volunteers” (Sevuparin minskar starkt uttrycket av hepcidin i celler, möss och frivilliga friska), presenterades av Dr Michaela Asperti, medförfattare och senior medarbetare i Professor Maura Poli’s forskningsgrupp på Universitetet i Brescia. Professor Poli och hennes team vid University of Brescia är välkända för sin världsledande forskning på hepcidin och dess roll inom anemi.
Ett abstrakt som sammanfattar sevuparins kliniska effekter finns här: https://library.ehaweb.org/eha/2023/eha2023-congress/387983
Professor Maura Poli, kommenterade EHA-presentationen: "Sedan länge har vårt laboratorium fokuserat på heparinoider och hepcidin, nyckelhormonet i regleringen av tillgången till järn i kroppen. Eftersom sevuparin är en heparinoid som har starkt minskad blodförtunning kan den användas utan blödningsrisken som ses med vanliga hepariner, samtidigt som den är mycket effektiv på att hämma hepcidin. Vi är glada över det långvariga samarbetet med Modus och att vårt arbete tillsammans kunnat visa potentialen hos sevuparin som ett behandlingsalternativ vid höga hepicidin-nivåer. Till exempel mot anemi vid kroniska sjukdomar, där det medicinska behovet fortfarande är stort. Jag ser fram emot att fortsätta vårt arbete tillsammans rörande sevuparin och sjukdomar kopplade till hepcidin."
Huvudpunkterna i Dr Aspertis presentation var:
- Mekanistiska data genererade i celler visar på att sevuparin kan hämma produktion av hepcidin stimulerats både av BMP (bone morphogenic protein) och inflammatorisk signalering.
- Data från studier på möss visar på att sevuparin signifikant kan minska nivåer av hepcidin i levern 6 timmar efter dosering.
- Data från friska frivilliga, som rekryterats till en tidigare Fas I SAD klinisk studie på sevuparin, påvisade att plasma-hepcidin minskade till 30–50% av baseline i närvaro av sevuparin vid tre olika dosnivåer med maximal dämpning mellan 6 – 24 timmar. Alla doser av sevuparin befanns säkra och tolerabla i denna studie.
Dr John Öhd, VD för Modus Therapeutics kommenterade: “Vi är oerhört glada över att vårt samarbete med Professor Poli och hennes team vid University of Brescia har lett till dessa breda och mycket robusta resultat. Data visar tydligt på sevuparins förmåga att utöva en stark dämpande effekt på hepcidin vid kliniskt säkra doser och stödjer vårt mål att kunna erbjuda en ny behandlingsmöjlighet för hepcidinrelaterade sjukdomar. Dessa data förstärker potentialen för ett nytt kliniskt program i fas IIa för patienter med anemi vid kronisk sjukdom, tex kronisk njursjukdom. När vi nu går över i andra hälften av 2023 ser vi fram emot att kunna komma med fler uppdateringar om detta projekt utöver det som redan är planerat avseende våra kliniska studier inom sepsis.”