Bifogade filer
Prenumeration
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | First North Stockholm |
Sektor | Informationsteknik |
Industri | Elektronisk utrustning |
Ngenic publicerar delårsrapport för andra kvartalet 2022.
FÖRSTA HALVÅRET 2022 (JANUARI – JUNI)
- Nettoomsättningen för första halvåret ökade med 60% och uppgick till 11,2 MSEK (7,03 MSEK)
- Totala intäkter för första halvåret ökade med 50% och uppgick till 12,2 MSEK (8,16 MSEK)
- Rörelseresultat före avskrivningar: -8,89 MSEK (-4,80 MSEK)
- Rörelseresultatet: -12,7 MSEK (-6,98 MSEK)
- Balansomslutning: 57,4 MSEK (57,3 MSEK)
- Nettokassaflöde: -7,74 MSEK (29,9 MSEK)
- Resultat per aktie: -2,81 kr (-1,63 kr).
ANDRA KVARTALET (APRIL – JUNI)
- Nettoomsättningen för kvartalet ökade med 59% och uppgick till 5,37 MSEK (3,38 MSEK)
- Totala intäkter för kvartalet ökade med 53% och uppgick till 5,96 MSEK (3,89 MSEK)
- Rörelseresultat före avskrivningar: -5,06 MSEK (-3,12 MSEK)
- Rörelseresultatet: -6,99 MSEK (-4,20 MSEK).
- Likvidamedel vid periodens slut uppgick till 4,24 MSEK (36,3 MSEK).
- Resultat per aktie: -1,54 kr (-0,97 kr).
- Soliditet: 43% (79%)
VIKTIGA HÄNDELSER UNDER ANDRA KVARTALET
- Inleder samarbete med Rexel avseende energitjänster
- Tecknar Sveriges första kommersiella kontrakt med aggregerad användarflexiblilitetmed E.ON
- Följdorder från Tibber på 5,1 MSEK
- Genomför en övertecknad nyemission om 25 MSEK
Uppgifter inom parantes avser motsvarande period föregående år.
VD HAR ORDET
Med tillfredställelse kan jag konstatera att andra kvartalet på året visar samma tillväxt som första kvartalet. Nettoomsättningen första halvåret steg med 60% till 11,2 MSEK. Totala intäkter för perioden blev drygt 12,2 MSEK Investeringarna i tillväxt som vi gjort efter börsintroduktionen i juni 2021 ger jämförelsevis ökade rörelsekostnader, men vi ser att det ger fortsatt stabil tillväxt i rörelseintäkter med bibehållna goda bruttomarginaler. Det bekräftar att den inslagna tillväxtresan följer den plan vi lagt och är strategiskt rätt. Andra kvartalet ser vi dessutom att energioptimering växer allt snabbare drivet primärt av utvecklingen på energimarknaden.
Intäktsfördelningen visar trots den snabba investeringstakten hos kunderna att andelen abonnemangsintäkter ökar i samma takt. Till den intäktsfördelning som vi har tillkommer till vintern energimarknadsintäkter i och med kontraktet med E.ON i Stockholmsområdet samt att den effektmarknad i Skåne som varit projektbaserad nu permanentas. Det är en milstolpe för koncernen som långsiktigt kommer att bygga vår tillväxt.
Intäktsfördelning Jan-Jun 2022 | |
Service & Tjänster | 11% |
Abonnemang | 24% |
Produkter | 65% |
Antalet installationer på småhussidan har ökat med hela 328% under andra kvartalet jämfört med samma period 2021. Och vi ser ingen avmattning inför hösten. Vi ser att de aggressiva prognoser vi lämnat till våra underleverantörer nu justeras uppåt, vilket ger nya utmaningar på materialförsörjning i tider av komponentbrist och logistikkaos i världen. Ett bevis på intresset är den order från Tibber som vi erhöll under perioden, då vi i förtid slutlevererat den tidigare ordern från november 2021 som skulle räcka hela 2022.
Hittills har vi kunnat hantera komponentbristen med några få undantag. Framför allt är det en av produkterna i det förvärvade Airpatrol som lidit av leveransförseningar. Dessa har lösts under kvartalet och vi arbetar för att komma ikapp orderstocken på dessa produkter vilket beräknas ske under hösten. Samtidigt fortsätter integrationsarbetet med Airpatrol enligt plan.
Även vi som bolag drabbas av inflationen och vi ser höjda inköpspriser på ett antal insatsvaror och tjänster. Vi har en plan för att hantera detta under andra halvåret som riktar sig både till leverantörer och kunder för att bibehålla bruttomarginalerna på våra produkter och tjänster.
Vi ser att vårt strategiska arbete att aktivt arbeta med nya kanaler har gett utdelning och vi ser med tillförsikt på samarbetet med Rexel som vi annonserade under perioden.
De höga energipriserna har satt våra produkter och tjänster i fokus. En genomsnittlig villakund kan förutom att spara över 10 % energi genom uppvärmningen även optimera inköpen av el per timme och därmed sänka priset på den el som faktiskt förbrukas. Under den gångna vintern har det inneburit en sänkning av kostnaden för inköpt el med 20 - 30 % jämfört med rörligt elpris. För vissa av våra kunder har sänkningen genom våra tjänster gett mer än den statliga subvention som infördes på grund av de höga elpriserna och den höga volatiliteten på elbörsen.
Även om den här besparingen är signifikant för ett villahushåll vet vi att det går att göra ännu mer och därför arbetar vår utvecklingsavdelning med ytterligare funktioner och förbättringar som vidare optimerar energiförbrukning och totalkostnad. Nya lagar och regler gör det också möjligt för enskilda energikunder att ytterligare optimera sina kostnader, något som uppmuntras av energibolagen då det effektiviserar även deras verksamhet.
Men energisystemen i fastigheter blir mer och mer komplexa. Därför blir de också trots de nya möjligheterna svårare att optimera för enskilda energikunder. Förutom att ny elektrisk utrustning, som laddning till elbilar, solceller och batterilager, installeras så ökar också komplexiteten i energihandeln. Det medför nya möjligheter att även kunna optimera energiinköp dock med höga krav på automatisering och samordning mellan kunder, då exempelvis minimivolymer krävs för att kunna erbjuda flexibilitetstjänster på de olika marknaderna. Här driver rollen som så kallad aggregator
vår expansion. Under vintern samarbetade vi med Lunds Kommuns Fastighetsbolag och lönsamheten i den affären visade sig vara hög både för oss, fastighetsägare och framför allt samhället. Samtidigt har detta släppt fram nya investeringar i regionen utan att elnätet behövt byggas ut. Det här bevisar att flexibilitetsoptimering av energisystemet går att genomföra omedelbart utan väntan på tillståndsprocesser eller byggnation av ny infrastruktur. Dessutom till en bråkdel av vad sådana åtgärder kostar! Ett ytterligare kvitto på det är det kontrakt vi nu tecknat med E.ON i Stockholmsområdet, där vi under minst två år kommer att sälja flexibilitet för att avlasta lokalnätet och släppa fram investeringar i bland annat laddinfrastruktur. Dessutom ser vi nu att både energimarknader och reglermarknader saknar ett kostnadseffektivt utbud av flexibilitet och efterfrågan på det går upp kraftigt. De affärer vi nu tagit och arbetar med gör att vi fortsätter att investera i marknaden för att ytterligare stärka vår position som Sveriges ledande oberoende aggregator.
Björn Berg VD, Ngenic AB
Delårsrapporten i sin helhet finns att hämta på: https://ngenic.se/foretag/investor-relations/