Onsdag 15 Januari | 05:17:23 Europe / Stockholm

Prenumeration

2024-08-30 08:00:00

Ett kvartal utan projektförsäljningar
Eolus rapporterade ett kvartal utan projektförsäljningar. Byggnationen av Stor-Skälsjön går fortsatt långsamt framåt på grund av problem med turbinleveranser, och då de tre projekten Boarp, Dållebo och Fågelås ännu inte är sålda, och därmed inte kvalificerar för projektavräkning, uppgick försäljningen endast till 54 mkr. Detta är väsentligt lägre än Q2’23 (1 742 mkr). Jämförelsekvartalet innehöll stora projektförsäljningar, och skillnaden i försäljning mellan kvartal, och år, är stora för en projektutvecklare som Eolus. Rörelsekostnaderna på 90 mkr var relativt oförändrade mot Q2’23 (84 mkr), vilket innebar att EBIT uppgick till -26 mkr. Kassaflödet var kraftigt negativt i kvartalet, -517 mkr, då avsaknaden av försäljningar skapade en kapitalbindning i rörelsekapital på -456 mkr. Vi bedömer att detta kommer att reverseras under den senare delen av 2024.

Viss ökning av projektportfölj i kvartalet
Eolus ökade projektportföljen med 0,3 GW. Solkraft stod för den största ökningen, 0,3 GW, samtidigt som landbaserad vind och energilagring var i stort sett oförändrade. Bolaget var under rapportpresentationen tydligt med att fokus är att öka landbaserad vind relativt havsbaserad vind. Marknaden för projekttransaktioner är fortsatt avvaktande enligt bolaget, vilket vi även noterar hos många andra aktörer inom projektutvecklingsindustrin. Kombinationen av höga räntor, normaliserade elpriser, relativt 2022, och högre investeringskostnader inom vindkraft gör att marknaden är avvaktande. Förvisso faller priserna på solpaneler och energilagring, men den största delen av marknaden utgörs fortsatt av vindkraft. Även ”capture rates”, det vill säga till vilka elpriser som förnyelsebara energikällor faktiskt kan realisera vid en försäljning av el, blir en allt större utmaning då förnyelsebart ökar som andel av den totala energimixen.

Lägre prognoser för 2024e men högre för 2025e – oförändrat motiverat värde
Vi sänker våra förväntningar på innevarande år då vi bedömer att den avvaktande marknaden fortsätter året ut. Framöver bör lägre räntor, stabiliserade priser på vindkraftsanläggningar och viss uppgång i elpriserna ge en bättre marknad, vilket gör att vi höjer våra prognoser för 2025e. Då vi baserar vårt motiverade värde för snittet för EBIT av 2021-2026e, blir påverkan på vårt motiverade värde obefintligt. Vi behåller därmed vårt motiverade värde på 92-114 kr per aktie.

Läs den fullständiga analysen, publicerad 30-08-2024 kl. 07:33: https://researchdocs.carnegie.se/research/2024/08/29/eolus_q2_24.pdf
Detta är en betald analys från Carnegie Investment Bank. Läs mer på https://www.carnegie.se/cr/penser-access/