Bifogade filer
Prenumeration
Beskrivning
Land | Danmark |
---|---|
Lista | Small Cap Stockholm |
Sektor | Hälsovård |
Industri | Bioteknik |
Saniona, ett biopharmaceutiskt bolag i klinisk fas, meddelar idag att Cephagenix – ett joint venture som grundades tillsammans med professor Jes Olesen 2020 – har säkrat upp till 9 miljoner euro i riskkapitalfinansiering i flera delar från AdBio Partners och AbbVie Ventures. Finansieringen kommer att användas för att utveckla Cephagenix program för vaskulära KATP-kanalhämmare, som syftar till att utveckla först-i-klassen-behandlingar mot migrän.
Professor Jes Olesen, medgrundare av Cephagenix, kommenterar: “Jag är mycket glad att se att Cephagenix anti-migränprogram får uppmärksamhet från ledande riskkapitalinvesterare. Mina decennier av klinisk forskning om migränmekanismer har bidragit till att identifiera validerade mål som CGRP och PACAP. Detta arbete har också visat att vaskulära KATP-kanaler är avgörande för utlösningen av migrän. Att rikta in sig på denna mekanism kan ge ett transformativt angreppssätt för att behandla denna handikappande sjukdom.”
Palle Christophersen, forskningschef på Saniona, tillägger: “Sanionas expertis inom jonkanaler, tillsammans med vårt kemiska bibliotek och vår farmakologiska databas, har möjliggjort betydande framsteg i utvecklingen av selektiva vaskulära KATP-kanalhämmare. Vi är optimistiska över att välja en eller flera utvecklingskandidater under denna finansieringsrunda.”
Cephagenix grundades 2020 av professor Jes Olesen och Saniona för att utveckla nya migränbehandlingar som riktar sig mot mekanismer som identifierats genom professor Olesens forskning. Bolagets ledande program fokuserar på att identifiera subtypsselektiva ATP-känsliga kaliumkanal-hämmare, KATP-hämmare, för migränbehandling. Cephagenix har identifierat högselektiva KATP-hämmare som uttrycks i intrakraniella artärer, där första generationens substanser har visat effekt i en relevant migränmodell på gnagare.
Den uppdelade riskkapitalfinansieringen om 9 miljoner euro som meddelas idag leds av AdBio Partners och AbbVie Ventures. Intäkterna kommer att driva KATP-programmet mot kandidatval.
Om migrän
Migrän är en vanlig neurologisk sjukdom som kännetecknas av återkommande huvudvärk av måttlig till svår intensitet som varar från några timmar till flera dagar. De nuvarande behandlingarna fokuserar främst på symtomlindring och attackförebyggande, inklusive receptfria smärtstillande medel, triptaner och CGRP-antagonister.
Enligt Evaluate Pharma förväntas den globala årliga försäljningen av receptbelagda migränläkemedel växa från 5,8 miljarder USD år 2023 till 12,4 miljarder USD år 2030 drivet främst av CGRP-antagonister, följt av botulinumtoxin och triptaner.
Migrän påverkar cirka 12 procent av världens befolkning, varav 3 procent lider av kronisk migrän, vilket medför betydande socioekonomiska och personliga kostnader. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) är migrän den andra mest funktionsnedsättande sjukdomen globalt. De socioekonomiska kostnaderna enbart i EU uppskattas till 40–100 miljarder euro årligen. Dessa faktorer belyser ett betydande ouppfyllt medicinskt behov av nya, effektiva och säkra behandlingsalternativ.
Om AdBio Partners
AdBio Partners är ett AMF-reglerat (den franska finansmarknadsmyndigheten) riskkapitalbolag som investerar i olika sektorer inom life science, specifikt i behandlingsorienterade projekt. AdBio Partners unika strategi kombinerar tidiga investeringar i lovande bolag med starkt entreprenöriellt stöd för att stärka deras tillväxt. Bolaget grundades 2016 och har gjort 25 investeringar i Europa, framför allt i Frankrike, Belgien och Spanien, med två seed-fonder. AdBio Partners har utvecklat starka relationer inom det europeiska innovationsekosystemet och som ett resultat har de attraherat internationella riskkapitalsyndikat till sina portföljbolag. Det operativa teamet består av professionella investerare med omfattande bolagserfarenhet, kombinerad med stark vetenskaplig, medicinsk och operativ expertis.
Om AbbVie Ventures
AbbVie Ventures investerar i transformativa vetenskapliga möjligheter som är i linje med företagets kärnintressen inom forskning och utveckling, för att få tillgång till nästa generations vetenskap och bygga relationer med etablerade och framväxande vetenskapliga ledare. Som AbbVies strategiska riskkapitalarm fokuserar teamet uteslutande på nya, transformativa terapier i upptäckts- och prekliniska stadier som adresserar kritiska behov inom onkologi, immunologi, neurologi, ögonsjukdomar och estetik. Sedan starten 2009 erbjuder AbbVie Ventures sina samarbetspartners tillgång till AbbVies omfattande interna nätverk av experter inom alla faser av läkemedelsutveckling, från läkemedelsupptäckt till framgångsrik kommersialisering. Läs mer på www.ventures.abbvie.com.