Lördag 21 December | 14:06:27 Europe / Stockholm

Prenumeration

2022-12-13 15:00:00

Att det gått tungt på börsen för bolag med fokus på teknikdriven tillväxt är de flesta av oss smärtsamt medvetna om. Men varför går det svagt? Vi hävdar att det till huvudsak beror på förändrade multiplar, drivet av inflation och räntor, snarare än svag leverans från bolagen.

Förvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn kommer i en livesändning den 15 december klockan 18:00 utveckla resonemanget. De tar oss igenom rapporterna, avslöjar vad de kommer fokusera på 2023 och svarar på era frågor om vilken aktie som helst! Se sändningen och ställ frågor live, klicka här för att komma till vår livestream. Givetvis går det bra att se sändningen även i efterhand.

Rapporthöjdpunkter, TIN Ny Teknik
Rapportperioden är avslutad och har bidragit till att ge stöd åt börsen. Höjdpunkter från den avslutade rapportperioden för fonden TIN Ny Teknik var bland annat rapporter från vår största position Evolution samt det danska medicinteknikbolaget Chemometec.

Evolution
Rörelseintäkterna ökade med 37 procent till 379 MEUR och vinst per aktie steg med 42 procent tack vare förbättrad vinstmarginal. Förvärvet NoLimit City implementerades och en framtida framgång i slotsdelen skulle sätta kronan på verket för kasinogiganten som gång på gång levererar solida rapporter.
Bolaget hanterar ökade kostnader för energi, transporter och löner utmärkt. Evolution upprepar helårsprognosen om en EBITDA-marginal om 69–71 procent för helåret och visar god tillväxt i samtliga regioner.

Chemometec
Bolaget utvecklar instrument för cellräkning och cellanalys. Kunderna är utöver forskningsbolag inriktat mot cancer även universitet och livsmedelsbolag. Caset i danska Chemometec är främst inriktat mot de återkommande intäkterna från förbrukningsvaror, som växer i takt med ökad instrumentförsäljning.
Bolaget rapporterar en omsättningsökning om 34 procent till 114 miljoner danska kronor. Vinsten steg betydligt mer tack vare god skalbarhet i affären.

Rapportbesvikelse
En rapportperiod är dock oviss och det finns alltid bolag som marknaden önskar sig bättre leverans av. Denna gång var det Embracer som inte nådde upp till marknadens förväntningar. 

Bolaget visade förvisso god tillväxt och en rörelsemarginal inom felmarginalen, men kassaflödet var svagt och Embracer drog även ned sin prognos för resultatet för helåret 22/23. Ett svagt mottagande för spelet Saints Row och en försening för ett annat viktigt spel var centrala orsaker för nedjusteringen av prognosen. 

Embracer, som expanderat kraftigt via förvärv, smittas av oron från andra bolag som byggts via förvärv och som börjat ifrågasättas. Som vi tolkar det ville man kompensera för neddragningen av prognosen genom att berätta om ett potentiellt strategiskt partnerskap som skulle ge bolaget fina kassaflöden i närtid.

Med problemorienterade glasögon på är det lätt att göra tolkningen att bolaget, som har en nettoskuld och som visar negativt kassaflöde, nu tvingas (kanske av bankerna?) att ta till åtgärder som ett strategiskt samarbete för att snabbt förbättra kassaflödet. Och samtidigt ge bort långsiktig uppsida. Ska man nu montera ned sitt företagsbygge?

Det kommer inte att förvåna någon som följer oss att vi har en i grunden mer positiv grundsyn. Det strategiska partnerskap man troligen presenterar i närtid kan lika väl innebära både bättre kassaflöde kortsiktigt och en större långsiktig uppsida, till exempel om fler av Embracers mindre varumärken skulle kunna få en bättre exponering. Vi ser inte heller någon anledning att befara att bolagets affärsidé är allvarligt utmanad. Allt tyder på att man fortsatt tror helhjärtat på sin modell. Vi tror dock att man måste realisera de förbättringar i kassaflöde man förutskickat för kommande rapporter. Därtill tror vi att nästa lansering av ett större spel, Dead Island 2 (planerat för 28 april), måste bli betydligt bättre än vad Saints Row blev för att sentimentet ska kunna vända på allvar.

Rapportperioden, Avanza World Tech by TIN
Hur står sig globala, teknikdrivna tillväxtbolag som drabbas negativt av den starka dollarn och, som lök på laxen, den kommande konjunkturavmattningen? Microsofts VD Satya Nadella verkar inte särskilt orolig utan formulerade sig på följande sätt: “In a world facing increasing headwinds, digital technology is the ultimate tailwind”.
 
Rapporthöjdpunkter, World Tech
Novo Nordisk
Danska jätten och kassaflödesmaskinen Novo Nordisk som utöver diabetesbehandlingen också tacklar det växande problemet obesitas, rapporterar än en gång robusta siffror. 
Försäljningen steg med 28 procent till 46 miljarder danska kronor och rörelseresultatet steg med 32 procent till 20 miljarder DKK.

“Tänk om man kunde ta ett piller och bli smal”. Novo Nordisk är kanske inte där ännu. Men faktum är att deras läkemedel bryter mark i USA och är en bra bit på vägen mot den önskedrömmen för de 650 miljoner människor som lider av obesitas globalt.

Enphase Energy
Enphase är ett amerikanskt bolag inom energihanteringsteknik som tillhandahåller solenergi- och lagringslösningar både för bostäder och kommersiella ändamål. Vi som bor i Europa har knappast missat viljan att fasa ut den ryska gasen. Det driver på efterfrågan på bland annat solenergi. Trenden gynnar Enphase och bolaget upplever ett starkt momentum i Europa.

Omsättningen steg med 20 procent till 635 miljoner dollar under kvartalet. Vinst per aktie steg med 48 procent.
Även för bolagen i Avanza World Tech by TIN fanns det rapporter som togs emot med kalla handen av marknaden. Ett sådant var medicinteknikbolaget Edwards Lifesciences.

Edwards Lifesciences
Bolaget är den globala dominanten inom artificiella hjärtklaffar, och därmed ett bolag som gör skillnad på riktigt – deras hjärtklaffar räddar våra liv. Megatrenden med ökat behov av hjärtbehandling kommer accelerera, och Edwards har många år av tillväxt framför sig. Föregående kvartal blev dock ett utan den tillväxt vi, och marknaden, förväntat sig. 

Omsättning summerades till 1,3 miljarder dollar, upp en procent jämfört med samma period ifjol. Vinsten förblev oförändrad.
Vad talar för att bolaget behåller sin position som världsledare? Dels är produkterna godkända, inarbetade och populära, vilket i medicinteknikbranschen är en vallgrav i sig. Läkare byter inte gärna produkter som de vant sig vid - och vet fungerar. Men bolaget lutar sig inte tillbaka och förlitar sig på det. För att ytterligare stärka sin position och status som världsledare spenderade Edwards nästan 2,5 miljarder kronor på forskning under kvartalet.

Fördjupning under streamen
För er som vill ta del av våra insikter och få ytterligare inspiration till fortsatt sparande så är ni varmt välkomna att lyssna på vår livestream 15 december kl. 18:00. Vi bjuder på insikter, trender och data från vårt analysprogram TIN Analytics. Dessutom kryddar vi sändningen med ett julrim från Erik Sprinchorn.