Prenumeration
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | First North Stockholm |
Sektor | Hälsovård |
Industri | Läkemedel & Handel |
Ziccum's CEO, Ann Gidner, highlights growing industry interest and business development progress in an interview in Swedish.
Q: Ni har kommunicerat kring stort intresse för Ziccum’s teknologi, såväl på RNA Leaders tidigare i höstas som på partnering-konferensen BIO-Europe. Kan vi få höra lite mer om vad intresset konkret består i?
A: Javisst, det är många bra diskussioner vi har kunnat ta vidare. På RNA Leaders var det ett USA-baserat startup-företag som blev mycket intresserat. Där har vi snabbt gått vidare med sekretessavtal och att diskutera produkt och omfattning av försökskörning. Ziccum har presenterat försöksplaner och bolaget vill lägga med vår insats i en ansökan om soft funding, finansiering; vi får se om de lyckas gå fram med det.
En annan dialog startades med en stark spelare inom diabetes som nu satsar på mRNA. Där fick vi möte med ledaren för mRNA-satsningen och hoppas på fortsättning.
Det var också ett annat amerikanskt bolag som direkt sade sig vilja ha med LaminarPace i en ansökan om medel under Q1 2025, men de ser nu över om tidslinjen är realistisk.
Q: Och hur var klimatet på BIO-Europe, höstens stora internationella partnering-konferens för licensavtal inom läkemedelsindustrin?
Det var verkligen positivt, med en rad möten där motparten bokade oss – vi har blivit så pass kända nu inom branschen. Flera möten gällde bolag som vill utveckla mRNA-läkemedel för inhalation. De behöver hitta ett sätt att omvandla de ömtåliga substanserna till pulverform, något som är en svår utmaning såsom vi berättat om i våra uppdateringar kring våra framsteg på området. Vi har redan skrivit sekretessavtal med två av inhalations-bolagen och bokat in december-möten med deras tekniska team. Två spelare som utvecklar själva inhalatorerna ville också ha möten och blev mycket nöjda att höra att nu finns möjligheter att formulera biologiska substanser för pulverinhalation. De har bokat in uppföljning och vill skriva sekretessavtal.
Från vårt håll var vi extra nöjda med två Big Pharma-dialoger som nu kunde konkretiseras; Dels en europeisk koncern där de vill diskutera både protein-projekt och mRNA-projekt för LaminarPace. Vi har bearbetat kontaktpersoner där länge, och nu fick vi klartecken att gå vidare. Och vi mötte en amerikanskbaserad koncern med rätt person ansvarig för nya teknologier – tidigare har vi haft flera stormöten med forskare och produktionsansvariga i denna koncern, som jag berättat om i somras. Men här har vi inte diskuterat någon projektomfattning ännu.
Q: Hur går det med ReCode Therapeutics i Kalifornien då, den studien borde väl vara färdig nu?
A: Precis, vi har kört igenom parameterförsöken, så kallade Design of Experiment faktor-försök, och sedan producerat större provkvantiteter och skeppat för utvärdering hos ReCode. Projektet är rapporterat och betalt. Nu väntar vi på utvärderingen, samtidigt som ReCode bett om två nya offerter. Det är hög aktivitet hos bolaget, med ambitiösa satsningar. Vi diskuterar gärna arbete i fler projekt, med det kompetenta team som vi samarbetar med.
Q: Hur går det med andra bolag som synts i pipeline, till exempel Biotech Corp V eller Big Pharma III?
A: Ja med Biotech V vill vi gärna komma vidare, med en bra satsning även för subprotein-vaccin, utöver våra mRNA-projekt. Detta bolag har fått ny finansiering och besökte Ziccum i Lund under hösten för att diskutera projektplanering. Dock har de en trög koncernstruktur, det verkar ta tid för dem att ta beslut.
Med Big Pharma III har vi en paus; det var slut på budget för 2024 men de säger att de gärna vill starta ett projekt 2025. Det tar tid med de här stora spelarna som sagt.
Q: Finns det fler dialoger du vill berätta om?
A: Ja, ett Biotech-bolag vi hade en lång dialog med under 22/23 (Biotech Corp III) har kontaktat oss igen. Det verkar vara så att de försökt med andra tänkbara lösningar för pulverformer av mRNA, men inte lyckats – och nu vill de gärna diskutera ett projekt igen. Det är flera applikationer som har berörts. Vi är glada att ta upp samarbetsplanerna igen.
Q: Sen har du också nämnt ett större konsortium – vad är det som händer där?
A: Ja, det är väldigt positiv utveckling där vi är del av ett internationellt expertnätverk. Det var en professor i Tyskland som kom i kontakt med oss och förstod att det fanns lösningar på problem, vilka han försökt lösa under många år. Det gäller att kunna leverera mRNA via inhalering eller oralt. Vi har nu bildat ett konsortium med 12 parter, från både industri och akademi i ett antal länder, där alla är experter på olika steg i en kedja för utveckling av mRNA-läkemedel i nya bättre former. Gemensamt har vi producerat en ansökan om forskningsstöd på rekordtid, och gjorde en EU-ansökan i november. Oavsett utfallet där så har Ziccum stor nytta av detta värdefulla nätverk för framtiden.
Q: Hur ser du på Ziccums framtid och den roll som LaminarPace kommer att spela för läkemedelsindustrin?
A: Det är spännande att ta våra studier och vår utveckling framåt. Industrin inser i allt högre grad behovet av praktiska lösningar, för att gå från fantastiska läkemedelsmöjligheter, till verkliga patientbehandlingar till rimliga kostnader. Det stora intresset för Ziccum och LaminarPace återspeglar detta konkreta behov. Det är utmanande att ta en unik, ny teknologi till marknad, men vi ser verkligen nyttan och hur vi kan bidra till att bättre och helt nya behandlingar kan utvecklas.