Bifogade filer
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | Nordic SME Sweden |
Sektor | Hälsovård |
Industri | Medicinteknik |
Årsredovisning och koncernredovisning 2022
[image]AlphaHelix Molecular Diagnostics AB[image]
Innehållsförteckning
Verksamhet..................................................................3
Affärsidé.....................................................................3
AlphaHelix Teknologi..........................................................3
Produkter…………………………………………..……………………………………………. 3
Förvaltningsberättelse.........................................................4
Resultat och ställning..........................................................5
Händelser efter periodens utgång................................................6
Forskning och utveckling.......................................................6
Personal och miljö............................................................6
Osäkerhetsfaktorer och risker...................................................6
Information om aktien och bolagsstyrning.........................................8
Disposition av resultat.........................................................9
Årsstämma...................................................................9
Koncernens resultaträkning....................................................10
Koncernens balansräkning.....................................................10
Koncernens sammanställning över förändringar i eget kapital.......................11
Koncernens kassaflödesanalys.................................................11
Moderbolagets resultaträkning.................................................12
Moderbolagets balansräkning..................................................13
Moderbolagets sammanställning över förändringar i eget kapital.....................14
Moderbolagets kassaflödesanalys...............................................15
Noter......................................................................16
Underskrifter................................................................28
Revisionsberättelse...........................................................29
Styrelse och personal..........................................................31
Revisor......................................................................31
Aktien.......................................................................32
Verksamhet
AlphaHelix Molecular Diagnostics AB är moderbolag till de helägda bolagen Techtum Lab AB, AlphaHelix Technologies AB samt Cybergene AB. I moderbolaget finns bolagets patenterade teknologi avseende super-konvektion med patenterad avläsningsmetod som möjliggör snabb identifiering av virus och bakterier med maximal känslighet. Den operativa rörelsen ligger i huvudsak i dotterbolagen. Dotterbolagens produkter är generellt baserade på PCR teknologi. Moderbolaget AlphaHelix Molecular Diagnostics AB har ingen egen verksamhet utan fungerar som ägarbolag till de tre dotterbolagen. Vidare finns koncernens patent i moderbolaget.
Techtum Lab är sedan 48 år en etablerad distributör av utrustning, förbrukning och reagens för molekylärbiologisk forskning och diagnostik i Sverige och Norden. Sverige står idag för den större delen av omsättningen men vi ser positivt på fortsatt tillväxt i Norden. Bolaget har fyra produktområden; diagnostik, biobank produkter, NGS sekvensering och generell molekylärbiologisk forskning. Utöver det så har bolaget goda intäkter och lönsamhet på serviceverksamhetensom i huvudsak får sina intäkter från kliniska laboratorier.
AlphaHelix Technologies verksamhet upphörde under 2022. Reservdelar, förbrukning och support hanteras fortsättningsvis av Techtum.
Cybergene utvecklar, producerar och säljer produkter för genetisk fosterdiagnostik samt genetisk missfalls- och infertilitetsdiagnostik baserad på bolagets QF-PCR teknologi. Bolaget utvecklar en ny produkt för CHD (Congenital Hearth Defect, 22q.11 deletion syndrome) baserat på den exklusiva patentlicensen som koncernen förvärvade 2022. Bolaget arbetar aktivt med att knyta till sig samarbetspartners där Cybergenes plattform kan bistå med utveckling, certifiering, produktion, marknadsföring och försäljning av diagnostiska produkter som ett alternativ till inkubatorer eller externa investerare.
affärsidé
AlphaHelix affärsidé är att förse forsknings- och diagnostikmarknaden med snabba, känsliga och användarvänliga system för förstärkning och analys av genetiska molekyler samt dess uttryck på proteinsidan. Koncernens distributionsverksamhet bidrar till att AlphaHelix tidigt kan uppfatta förändringar i marknaden.
AlphaHelix Teknologi
AlphaHelix patenterade teknologi för PCR-analys karaktäriseras av kort analystid med hög känslighet och specificitet. AlphaHelix upptäckte 1998 att centrifugering kan göra en PCR-process upp till tio gånger snabbare med bibehållen eller ökad känslighet. Den patenterade metoden fick sedermera namnet Superkonvektion™.
Koncernen förvärvade i juni 2022 en exklusiv patentlicens för fosterdiagnostik av en kromosomförändring, 22q11.2, som leder till medfödd hjärtdefekt (bl. a. DiGeorge syndrom).
Produkter
Techtums sortiment kännetecknas av för-bättrade resultat och kostnadseffektivitet. Produkterna bygger på PCR teknologi och användarna finns inom klinisk diagnostik och forskning. Biobankprodukter och vätske-hantering är två andra starka områden.
AlphaHelix Technologies säljer BugScreener™ en extraktionsrobot för detektion av tarm patogena bakterier.
Cybergene tillverkar ChromoQuant™ för genetisk fosterdiagnostik samt genetisk miss-falls- och infertilitetsdiagnostik i huvudsak baserad på QF-PCR.
Förvaltningsberättelse
Styrelsen och verkställande direktören för AlphaHelix Molecular Diagnostics AB (publ) får härmed avge årsredovisning och koncernredovisning för räkenskapsåret 2022. Samtliga belopp är angivna i svenska kronor (SEK) om ej annat anges.
Verksamhetsberättelse 2022
Styrelsen ser tillbaka på 2022 som året när marknaden gick mot en normalisering efter pandemins marknadspåverkan. Koncernens bolag har året fokuserat på framtida expansion. Vi har ökat kapaciteten för marknadsföring och försäljning samt expanderat distributionsnätet markant. Produktportföljen breddades med det starkt växande segmenten single cell och NGS. Koncernen går in i 2023 med stärkt likviditet, ökad bruttomarginal samt ökad omsättning när covidförsäljningen exkluderas.
Techtum
Techtum startade 2022 med en ökad omsättning av covidtester under den initiala delen av första kvartalet. Bolaget fokuserade mycket på att utbilda personal genom interna och externa produkt- och säljutbildningar delvis för att fullt ut skola in de nya säljarna som började H2, 2021. Under perioden ökade efterfrågan på våra biobankprodukter, där nya kunder stod för huvuddelen av intäkterna. Techtum besökte två större mässor för marknadsuppdatering samt undersöka marknaden för nya produkter och samarbetspartners. Vi såg ett ökat intresse för Techtum som distributör i huvudsak beroende på vår satsning på fokusområdena molekylär diagnostik och forskning. Bolaget deltog i två nationella utställningar i Helsingfors och Stockholm. Techtum tecknade ett avtal med S2 Genomics under tredje kvartalet vilket markant stärkte vår närvaro på NGS och single cell marknaden. Då marknaden för NGS och NGS relaterad forskning och klinisk analys är betydande och expansiv beslöts att undersöka marknaden för att expandera produktportföljen inom området. Techtum visade sina produkter på två större utställningar för forskning och klinisk diagnostik i Danmark samt medverkade i ett antal mindre lokala utställningar. I övrigt gjordes ett stort antal visningar av S2 Genomics med god framgång. Året avslutades med en god tillväxt för produkter som inte är covidrelaterade jämfört med föregående år.
Cybergene
Dotterbolaget Cybergene rekryterade en ny marknads- och försäljningschef som var på plats i januari, primärt med uppgift att expandera distributionsnätet. Bolaget rekryterade ytterligare en person för CE IVDR arbete samt regulatoriska frågor med tillträde under mars. Första kvartalet visade på en god tillväxt. Resultatet belastades av dubbla löner vilket upphörde i maj då Cybergenes grundare och VD lämnade bolaget. Under andra kvartalet avslutades förhandlingarna om förvärv av patentet för CHD (Congenital Hearth Defect, 22q.11 deletion syndrome). När CHD produkten är lanserad så ger den Cybergene betydande konkurrensfördelar gentemot andra bolag som använder Cybergenes teknologi. Cybergene investerade i en uppdatering av bolagets grafiska design och en ny hemsida blev klar under perioden. Bolaget investerade i ett nytt datasystem för kvalitetsarbete och dokumentation. Under perioden deltog Cybergene på ESGH i Wien.
Cybergene tecknade avtal med 12 nya distributörer under andra halvan av året. Bolaget bedömer att potentialen för tillväxt vara störst utanför Europa och USA där en växande medelklass har ekonomi för att bekosta en test för att försäkra sig om att fostret inte har genetiska defekter. Långa ledtider innebär att vi först under andra halvan av 2023 kan räkna med intäkter från de nya distributörerna. Omsättningen ökade starkt under andra halvan av året som ett resultat av bolagets ökade samarbete med de äldre distributörerna. Cybergene har tidigare inte haft resurser att på daglig basis bearbeta marknaden effektivt och vi ser positivt på att ytterligare öka omsättningen för de äldre distributörerna. Året avslutades med den högsta kvartalsomsättningen i bolagets historia. De nya distributörerna genererade inte någon försäljning under 2022. Aktiviteten har varit mycket god, varför vi har goda förhoppningar på att de bidrar under 2023.
Cybergene erbjuder nystartade bolag ett enklare alternativ för CE IVDR certifiering, produktion och marknadsföring jämfört med att bygga upp hela verksamheten på egen hand. Cybergene har under året fortsatt föra diskussioner med ett antal bolag och innovatörer primärt avseende förvärv av produkt eller samarbeten på marknads och produktsidan. Det finns inget konkret att rapportera ännu och bolaget fortsätter sitt arbete på området.
AlphaHelix Technologies verksamhet avvecklades under året. BugScreener och reservdelar till Rob säljs via Techtum.
Marknad och utveckling
Koncernen ser positivt på försäljningen av de egentillverkade produkterna. Cybergene har ett starkt varumärke som pionjärer inom QF-PCR, vilket underlättar etablering på nya marknader.
Vi ser positivt på möjligheterna att utveckla Cybergenes sortiment, både genom förvärv och via framtida samarbeten. Den förvärvade exklusiva licensen för CHD patentet är strategiskt mycket viktigt. Cybergene får en unik QF-PCR produkt då bolagets tester detekterar fler genetiska förändringar än konkurrenternas. Det öppnar även för att ersätta andra teknologier, primärt s.k. array tekniker som är betydligt dyrare och arbetskrävande. Produktutveckling och CE IVDR certifiering innebär att vi idag inte räknar med någon lansering under 2023 med dagens resurser.
Techtum har under andra halvåret stärkt produktsortimentet med reagens och instrument för single cell och NGS analyser. Det är en betydande marknad med starka nationella investeringar och hög tillväxt. Techtum avser att expandera NGS sortimentet under 2023. Det är inget nytt område då Techtum omsatte över 7 MSEK på reagens från Kapa Biosystems innan de köptes upp av Roche varvid agenturen tappades. Försäljning och marknadsföring för segmentet är betydligt enklare att hantera utan lokal försäljningsorganisation jämfört med andra segment bolaget arbetar inom. Segmentet kommer att stå för en betydande del av tillväxten.
Försäljningen av molekylär diagnostik för bakterier och virus utvecklades inte riktigt som vi förutsatt under 2022 beroende på förseningar i produktlansering främst beroende på tidsåtgång för CE IVDR certifiering. Marknaden utvecklas mot enkla och snabba diagnostik instrument där upp till 20 virus eller bakterier detekteras samtidigt. Även helt automatiska system är ett starkt växande område. Under 2023 så räknar vi med att kunna presentera en god försäljningsutveckling då våra leverantörer lanserat sina system.
Resultat och ställning
Årets omsättning uppgick till 34 330 KSEK (43 960). Årets resultatet uppgick till -2 332 KSEK (5156). Soliditeten uppgick till 69% (69).
Översikt (kSEK) 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016
Nettoomsättning 34 330 43 960 23 526 17 076 18 128 23 233 26 800
Årets resultat -2224 5 156 1 513 -983 -1 372 -766 1 038
Balansomslutning 28 803 32 063 9 902 8 795 10 007 10 476 14 594
Soliditet 69% 69% 30% 17% 25% 37% 32%
Medeltal anställda 12 10 8 10 9 10 11
Ovanstående översikt för 2016-2022 gäller koncernen samt all information under denna rubrik gäller för hela koncernen.
Omsättningsnedgången är direkt relaterat till minskad omsättning av diagnostiska produkter för covidanalyser.
Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 2 867 KSEK (1 626) och från investerings-verksamheten till - 588 KSEK (-4 341). Årets kassaflöde uppgick till 1 979 KSEK (4 442) och likvida medel var 7 841 KSEK (5 862) vid årets slut. Soliditeten är oförändrat 69% (69). Bruttomarginalen var 45% (41%). Under året har 72 KSEK (0) investerats i materiella anläggningstillgångar.
Händelser efter periodens utgång
Techtum har levererat två Singulator System från S2 Genomics under första kvartalet samt tecknat avtal med fler leverantörer inom segmentet.
Cybergene förnyade sin ISO13485 certifiering samt har tecknat avtal med tre nya distributörer.
Forskning och utveckling
Koncernens resurser för forsknings och utvecklingsarbete fokuseras på Cybergene och de egentillverkade produkterna. Cybergenes nuvarande produktportfölj är komplett för QF-PCR då de täcker in alla applikationer som konkurrenterna erbjuder. Resurserna läggs idag på CE IVDR certifieringen samt utveckling av en ny och unik QF-PCR test för 22q11.2-deletionssyndromet. Vi kan ännu inte ge en tidslinje kring marknadslansering då projektet är i utvecklingsstadiet.
Techtum har ingen planerad utveckling eller forskningsverksamhet och bidrar mest genom att de tidigt ser trender inom diagnostiken.
Personal och Miljö
Koncernen hade vid årsskiftet 12 anställda; varav fyra kvinnor och åtta män. Kollektivavtal finns tecknat med Unionen.
Kompetensutvecklingen är huvudsakligen baserad på individuella behov i tjänste-utövningen.
I koncernen bedrivs inte s.k. tillståndspliktig verksamhet men koncernens bolag bedriver aktivt ett miljöarbete och har interna miljöpolicys som uppdateras löpande.
Osäkerhetsfaktorer och risker
Begreppen osäkerhetsfaktorer och risker innefattar både interna och externa faktorer som väsentligen kan påverka koncernens utveckling och tillväxt. Allt företagande och ägande av aktier är dock förenat med risktagande och en investering i AlphaHelix skall ses i detta perspektiv.
Flera riskfaktorer kan komma att påverka verksamheten i koncernen. Vid en bedömning av framtida utveckling är det därför viktigt att vid sidan av möjligheterna även beakta relevanta risker. Några av de faktorer som kan få betydelse för koncernens framtida verksamhet, resultat och finansiella ställning anges nedan.
Faktorerna är inte listade i prioritetsordning och gör inte anspråk på att vara heltäckande. Ytterligare riskfaktorer som för närvarande inte är kända eller som för närvarande inte bedöms vara väsentliga kan också komma att påverka verksamheten. En samlad utvärdering måste således ta hänsyn till dessa risker samt en allmän omvärldsbedömning. Se även Finansiella risker i not 21 nedan.
Distributionsverksamheten
Även om Techtum har en stabil försäljning så finns det risker med distributionsverksamhet. Tappade agenturer och/eller teknologi-utveckling kan förändra bolagets förutsättningar.
Koncernens egna produkter
Koncernens egentillverkade produkter är i huvudsak från Cybergene. Produkterna är sedan lång tid lanserade på marknaden. Även om Cybergenes produkter är väl inarbetade så kan nya teknologier förändra marknadens behov och storlek.
BugScreener™ är inte CE IVD certifierad varför produkten måste genomgå en sådan för att kommersialiseras.
Kommersiell lansering
PCR och automatisk vätskehantering är två väl etablerade teknologier med en betydande marknad. Det finns dock inga garantier för att produkterna kommer att tas väl emot av marknaden.
Konkurrenter
Konkurrensen inom PCR/QPCR baserade instrument och diagnostiska kit är betydande och nya instrument lanseras kontinuerligt. Flera av konkurrenterna är stora och välkända företag med goda resurser för marknadsföring och väl inarbetade försäljnings- och distributionskanaler.
Teknologiskifte
Även om PCR/QPCR är en inarbetad och väl spridd teknologi finns alltid en risk att nya teknologier lanseras på marknaden som ersätter de gamla. Koncernens erfarenhet är dock att det finns en tröghet i marknaden där en användare som har investerat i en teknologi inte omedelbart byter till en ny teknologi. Vidare reduceras en sådan risk av distributionsverksamheten i Techtum; dels för att bolaget också säljer konkurrerande tekniker; dels för att marknadens ändrade preferenser tidigt når koncernen.
Affärsmodell och försäljningspartners
Den nuvarande affärsmodellen för AlphaHelix egna produkter bygger huvudsakligen på marknadsdistribution tillsammans med distributörer och andra partners, som redan har en etablerad försäljningsorganisation. Om det inte går att åstadkomma tillräckligt många sådana avtal med kommersiellt starka partners måste hela affärsmodellen omvärderas, vilket medför en betydande risk för försening av produktlansering och försäljningstillväxt.
Framtida behov av kapital
Även om den finansiella situationen är stabil så har koncernen inte obegränsade resurser. Eventuella fördyringar/förseningar i produkt-utveckling eller andra oförutsedda utgifter kan medföra att behovet att ta in ytterligare kapital aktualiseras. Möjligheten att tillgodose framtida kapitalbehov är i hög grad beroende av försäljningsframgången för dess produkter. Om behov uppstår så finns det ingen garanti för att AlphaHelix kommer att kunna anskaffa nödvändigt kapital, ej heller att det kan göras på för befintliga aktieägare fördelaktiga villkor. Härvid är även det allmänna marknadsläget för tillförsel av riskkapital av stor betydelse.
Personalberoende
Koncernens förmåga att attrahera och behålla kvalificerad personal är av avgörande betydelse för dess framtida framgång. Den framtida utvecklingen är beroende av att bolaget förmår identifiera, rekrytera, utveckla, motivera samt behålla kompetenta personer inom alla delar av organisationen. Om nyckelpersoner lämnar koncernen kan det, åtminstone kortsiktigt, få en negativ inverkan på verksamheten.
Immateriella rättigheter
Värdet i AlphaHelix är delvis beroende av förmågan att erhålla och försvara patent, andra immateriella rättigheter och specifik kunskap. Patentskydd för medicin- och biotekniska bolag kan vara osäkert och omfatta komplicerade rättsliga och tekniska frågor. Det finns ingen garanti för att patenten kommer att ge tillräckligt patentskydd eller att de inte kommer att kringgås av andra.
Utvecklingen inom det område där bolaget är verksamt är snabb och även om bolaget har eller skaffar patentskydd för sina produkter kan det utvecklas konkurrerande lösningar. Även om det är bolagets uppfattning att bolagets patent och tekniska lösningar inte obehörigen inkräktar på andra immateriella rättigheter finns det inga garantier för att en tredje part inte kommer att väcka intrångstalan mot bolaget.
Förväntad framtida utveckling
För Techtums del tror ledningen att en expanderad bearbetning i Norden är nödvändig för att kunna upprätthålla eller expandera tillväxttakten under 2023. Vi förväntar oss starkast tillväxt inom segmenten NGS och molekylär diagnostik.
För Cybergene tror ledningen att marknaden för bolagets produkter kan utvecklas genom marknadsföringsåtgärder på marknader där bolaget inte har försäljning idag. Vidare så ser vi positivt på att framtida samarbeten, förvärv eller produktinvesteringar leder till ett större och därmed attraktivare bolag för befintliga och nya distributörer.
Information om aktien och bolagsstyrning
AlphaHelix aktie handlas på Spotlight Stock Market, som är ett värdepappersbolag under Finansinspektionens tillsyn och driver en handelsplattform som benämns MTF (Multilateral Trading Facility). Det innebär att den som vill köpa och sälja aktier som är anslutna till Spotlight Stock Market använder sin vanliga bank eller fondkommissionär. Aktiekurser för bolag på Spotlight Stock Market går att följa i realtid hos de flesta Internetmäklare och på hemsidor med finansiell information. Aktiekurser finns även att följa i dagstidningar. Bolagsstyrningen i AlphaHelix följer aktiebolagslagens regler. AlphaHelix omfattas i nuläget inte av någon skyldighet att tillämpa bolagsstyrningskoden, och har valt att inte tillämpa den nya bolagsstyrningskoden. AlphaHelix äger inga egna aktier.
Labkompaniet i Sverige AB ägde vid årsskiftet 31,3% av utestående aktier. Inga andra ägare äger över 10% av aktierna i AlpahHelix Molecular Diagnostics AB(Publ.).
Disposition av resultat
Till årsstämmans förfogande står följande:
Överkursfond 15772 406 Balanserad vinst/förlust 9079 445
Årets vinst - 355 838
Kronor 24496 013
Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för räkenskapsåret 2022 och vinstmedlen balanseras i ny räkning.
Årsstämma
Årsstämma hålls den 29:e juni, 2023 kl. 14.00 i AlphaHelix lokaler i Nacka
KONCERNENS RESULTATRÄKNING Not 2022-01-01 2021-01-01
-2022-12-31 -2021-12-31
Nettoomsättning 34 330 812 43 960 320
Förändring av varulager - 105 -
104
Övriga rörelseintäkter 458 691 780
077
Summa intäkter 34 683 785 44 652 100
Kostnader för varor och material - 18 971 385 - 26 082 290
Övriga externa kostnader 4, 5 - 4 868 488 - 3 865 892
Personalkostnader 6 - 10 997 129 - 8 185 647
Avskrivningar och nedskrivningar på immateriella och materiella 7 - 2 178 539 - 1 260 505
anläggningstillgångar
Summa kostnader - 37 015 541 - 39 394 334
Rörelseresultat 8 - 2 331 756 5 257 766
Resultat från finansiella poster
Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter -
356
Räntekostnader och liknande resultatposter - 81 - 44
877 442
Resultat från finansiella poster - 81 - 44
521 442
Resultat efter finansiella poster - 2 413 277 5 213 324
Resultat före skatt - 2 413 277 5 213 324
Uppskjuten skatt 10 233 - 78
360 692
Skatt på årets resultat 10 - 43 21
894 638
Årets resultat - 2 223 811 5 156 270
Varav hänförligt till moderbolagets aktieägare - 2 223 811 5 156 270
Resultat per aktie före utspädning 11 -
0,04 0,09
Resultat per aktie efter utspädning 11 -
0,04 0,08
KONCERNENS BALANSRÄKNING Not 2022-12-31 2021-12-31
TILLGÅNGAR
Anläggningstillgångar
Immateriella anläggningstillgångar 12
Utvecklingskostnader 683 883 333
333
Varumärken & patent 877 883 334
662
Kvalitetssystem 2 870 000 3 710 000
Kund-& återförsäljaravtal 215 300 417
417
Goodwill 2 742 144 3 544 723
7 388 556 9 321 807
Materiella anläggningstillgångar 13
Inventarier 118 75
038 235
118 75
038 235
Finansiella anläggningstillgångar
Andra långfristiga värdepappersinnehav 14 775 475 000
000
Uppskjuten skattefordran 15 458 500 296
740
1 233 740 975 296
Summa anläggningstillgångar 8 740 334 10 372 338
Omsättningstillgångar
Varulager
Färdiga varor och handelsvaror 5 701 057 6 618 957
5 701 057 6 618 957
Kortfristiga fordringar
Kundfordringar 5 728 025 8 565 437
Skattefordringar 17 42 42
317 317
Övriga fordringar 17 290 196 075
692
Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 18 459 406 255
629
6 520 663 9 210 084
Kassa och bank 7 840 796 5 861 869
Summa omsättningstillgångar 20 062 516 21 690 910
SUMMA TILLGÅNGAR 28 802 851 32 063 249
EGET KAPITAL OCH SKULDER
Eget kapital
Aktiekapital 19 686 686 437
437
Övrigt tillskjutet kapital 17 186 031 17 186 031
Balanserad vinst eller förlust 4 241 952 - 914 315
Årets resultat - 2 223 811 5 156 269
Summa eget kapital 19 890 609 22 114 422
Uppskjuten skatt 20 923 1 198 761
846
923 1 198 761
846
Långfristiga skulder
Skulder till kreditinstitut 22 300 600 000
000
Summa långfristiga skulder 300 600 000
000
Kortfristiga skulder
Checkräkningskredit 23
- -
Skulder till kreditinstitut 300 300 000
000
Leverantörsskulder 1 771 894 1 497 708
Skatteskulder 77 13
458 187
Övriga skulder 2 198 817 2 551 040
Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 24 3 340 227 3 788 131
Summa kortfristiga skulder 7 688 396 8 150 066
SUMMA EGET KAPITAL OCH SKULDER 28 802 851 32 063 249
KONCERNENS SAMMANSTÄLLNING ÖVER FÖRÄNDRINGAR I EGET KAPITAL
Aktiekapital Övrigt tillskjutet Balanserat och årets S:a eget
kapital resultat kapital
Eget kapital 1 januari 2021 572 031 2 696 971 - 269 2 999 311
691
Nyemission 114 406 14 489 060 14 603 466
Emissionskostnader - 811 - 811 872
- - 872
Skatt emissionskostnad 167 167 247
247
Årets resultat - - 5 156 269 5 156 269
Eget kapital 31 december 2021 686 437 17 186 031 4 241 953 22 114 421
Aktiekapital Övrigt tillskjutet Balanserat och årets S:a eget
kapital resultat kapital
Eget kapital 1 januari 2022 686 437 17 186 031 4 241 953 22 114 421
Årets resultat - 2 223 811 - 2 223 811
- -
Eget kapital 31 december 2022 686 437 17 186 031 2 018 142 19 890 610
KONCERNENS KASSAFLÖDESANALYS Not 2022-01-01 2021-01-01
-2022-12-31 -2021-12-31
Den löpande verksamheten
Resultat efter finansiella poster -2 413 277 5 213 323
Justeringar för poster som inte ingår i kassaflödet
Avskrivningar och nedskrivningar 2 178 539 1 260 505
Realisationsvinst 42 461 -253 698
Övriga poster 859 865 746 051
Betald skatt 20 378 -120 177
Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av 687 966 6 846 004
rörelsekapital
Förändring av rörelsekapital
Förändring av varulager 58 033 -2 035 311
Förändring av fordringar 2 646 961 -5 185 246
Förändring av kortfristiga skulder -525 942 2 000 859
Kassaflöde från den löpande verksamheten 2 867 018 1 626 306
Investeringsverksamheten
Förvärv av immateriella anläggningstillgångar -215 921
-
Förvärv av materiella anläggningstillgångar -72 170
-
Försäljning av materiella anläggningstillgångar 300 000
-
Förändring långfristiga vpr-innehav -300 000 -175 000
Förvärv av verksamhet -4 465 586
-
Kassaflöde från investeringsverksamheten -588 091 -4 340 586
Finansieringsverksamheten
Nyemission 8 100 675
-
Emissionskostnader -644 625
-
Amorteringar av lån -300 000 -300 000
Kassaflöde från finansieringsverksamheten -300 000 7 156 050
Årets kassaflöde 1 978 927 4 441 770
Likvida medel vid årets början 5 861 869 1 420 099
Likvida medel vid årets slut 7 840 796 5 861 869
Erhållen ränta uppgår till 356 0
Betald ränta uppgår till -39 416 -44 442
MODERBOLAGETS RESULTATRÄKNING Not 2022-01-01 2021-01-01
-2022-12-31 -2021-12-31
Nettoomsättning 300 250 000
000
Övriga rörelseintäkter -
-
300 250 000
000
Övriga externa kostnader 4 - 569 - 572 075
751
Personalkostnader 6 - 132 - 140 420
087
Avskrivningar och nedskrivningar på immateriella och materiella 7 - 21
anläggningstillgångar 592 -
- 723 - 712 495
430
Rörelseresultat 8 - 423 - 462 495
430
Resultat från finansiella poster
Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter
53
Räntekostnader och liknande resultatposter - 42
461 -
Resultat från finansiella poster - 42
408 -
Resultat efter finansiella poster - 465 - 462 495
838
Bokslutsdispositioner 9 110 6 649 000
000
Resultat före skatt - 355 6 186 505
838
Uppskjuten skatt 10 - 167 247
-
Skatt på årets resultat 10
- -
Årets resultat - 355 6 019 258
838
Resultat per aktie före utspädning 11 -
0,01 0,10
Resultat per aktie efter utspädning 11 -
0,01 0,09
MODERBOLAGETS BALANSRÄKNING Not 2022-12-31 2021-12-31
TILLGÅNGAR
Anläggningstillgångar
Immateriella anläggningstillgångar 12
Patent 194
328 -
Inventarier
- -
194 0
328
Finansiella anläggningstillgångar
Aktier i dotterföretag 14, 16 20 020 314 20 020 314
20 020 314 20 020 314
Summa anläggningstillgångar 20 214 642 20 020 314
Omsättningstillgångar
Kortfristiga fordringar
Fordringar hos koncernföretag 7 278 365 7 912 115
Övriga fordringar 17 65 47
713 691
Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 18 89 66
776 000
7 433 854 8 025 806
Kassa och bank 439 409 674
524
Summa omsättningstillgångar 7 873 378 8 435 480
SUMMA TILLGÅNGAR 28 088 020 28 455 794
Not 2022-12-31 2021-12-31
EGET KAPITAL OCH SKULDER
Eget kapital
Bundet eget kapital
Aktiekapital 19 686 686 437
437
Reservfond 2 665 151 2 665 151
3 351 588 3 351 588
Fritt eget kapital
Fri överkursfond 15 772 406 15 772 406
Balanserad vinst eller förlust 9 079 445 3 060 186
Årets resultat - 355 6 019 258
838
24 496 013 24 851 850
Summa eget kapital 27 847 601 28 203 438
Kortfristiga skulder
Leverantörsskulder - 40
938
Skulder till koncernföretag
- -
Övriga skulder 55 40
000 000
Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 24 185 171 419
420
Summa kortfristiga skulder 240 252 357
420
SUMMA EGET KAPITAL OCH SKULDER 28 088 020 28 455 794
MODERBOLAGETS SAMMANSTÄLLNING ÖVER FÖRÄNDRINGAR I EGET KAPITAL
Aktie-kapital Reserv- fond Fri överkurs- Balanserat & årets S:a eget kapital
fond resultat
Eget kapital 1 januari 2021 572 2 665 151 1 927 969 3 060 186 8 225 337
031
Nyemission 114 14 489 060 14 603 466
406
Emissionskostnader - 811 872 - 811 872
-
Skatt emissionskostnader 167 247 167 247
Årets resultat 6 019 258 6 019 258
-
Eget kapital 31 december 2021 686 2 665 151 15 772 404 9 079 444 28 203 438
437
Eget kapital 1 januari 2022 686 2 665 151 15 772 404 9 079 444 28 203 438
437
Årets resultat - 355 - 355 838
- - - 838
Eget kapital 31 december 2022 686 2 665 151 15 772 404 8 723 606 27 847 601
437
MODERBOLAGETS KASSAFLÖDESANALYS Not 2022-01-01 2021-01-01
-2022-12-31 -2021-12-31
Den löpande verksamheten
Resultat efter finansiella poster -465 838 -462 495
Justeringar för poster som inte ingår i kassaflödet
Avskrivningar och nedskrivningar 21 592 0
Övriga poster 42 461 0
Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av -401 785 -462 495
rörelsekapital
Förändring av rörelsekapital
Förändring av fordringar 659 491 -35 374
Förändring av kortfristiga skulder -11 937 36 561
Kassaflöde från den löpande verksamheten 245 769 -461 308
Investeringsverksamheten
Förvärv av immateriella anläggningstillgångar -215 920 0
Förvärv av dotterbolag 0 -6 524 244
Kassaflöde från investeringsverksamheten -215 920 -6 524 244
Finansieringsverksamheten
Nyemission 0 8 100 673
Emissionskostnader 0 -811 872
Kassaflöde från finansieringsverksamheten 0 7 288 801
Årets kassaflöde 29 849 303 249
Likvida medel vid årets början 409 674 106 425
Likvida medel vid årets slut 439 523 409 674
Betald ränta uppgår till 0 0
Not 1 Företagsinformation
Företagsinformation
Föreliggande finansiella rapport avser AlphaHelix Molecular
Diagnostics AB (publ), Västra Finnbodavägen 4B, 131 30 Nacka, org.nr.
556555-4382 med säte i Stockholm, Sverige. Årsredovisningen kommer
att föreläggas årsstämman för fastställande.
Moderbolag i koncernen är AlphaHelix Molecular Diagnostics AB med de
helägda dotterbolagen Techtum Lab AB, AlphaHelix Technologies AB och
Cybergene AB. I moderbolaget finns bolagets patenterade teknologi
avseende superkonvektion som möjliggör identifiering av virus och
bakterier snabbare och känsligare än annan teknologi på marknaden.
Koncernen förvärvade i juni 2022 en licens för ett patent för
fosterdiagnostik av en kromosomförändring, 22q11.2, som leder till
medfödd hjärtdefekt (bl.a. DiGeorge syndrom). Den operativa rörelsen
ligger i huvudsak i dotterbolagen. Techtum Lab AB är distributör av
utrustning för PCR/QPCR/dPCR/NGS samt vätskehantering och lagring med
tillhörande förbrukningsmaterial i Sverige och Norden. AlphaHelix
Technologies AB utvecklade, tillverkade och sålde egna produkter via
distributörer inom PCR/QPCR-tekniken; baserat bland annat på
befintliga patent i moderbolaget, beslut om nedläggning av bolaget
har fattats. Cybergene tillverkar och säljer CromQuant™, den första
kommersiella forsterdiagnostik testen baserat på QF-PCR för detektion
av kromosom förändring hos foster.
Not 2 Redovisnings- och värderingsprinciper
Tillämpade regelverk
Årsredovisningen är upprättad i enlighet med årsredovisningslagen och
BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3).
Redovisningsprinciperna är oförändrade jämfört med föregående år.
Rapporteringsvaluta
Föreliggande finansiella rapport är upprättad i svenska kronor. Om
inte annat nämns redovisas alla belopp i kronor.
Grunder för upprättande av redovisningen
Bolagets redovisning baseras på historiska anskaffningsvärden och är
upprättad enligt fortlevnadsprincipen.
Om inte annat anges redovisas alla skulder och tillgångar var för sig
utom i de fall som både en fordran och skuld existerar gentemot en
och samma motpart och dessa är legalt kvittningsbara och det finns en
avsikt att kvitta dem.
Fordringar har upptagits till de belopp varmed de beräknas inflyta.
Övriga tillgångar och skulder har upptagits till anskaffningsvärden
där inget annat anges.
Omräkning av utländsk valuta
Fordringar och skulder i utländsk valuta har värderats till
balansdagens kurs. Kursvinster och kursförluster på
rörelsefordringar och rörelseskulder redovisas i rörelseresultatet
medan kursvinster och kursförluster på finansiella fordringar och
skulder redovisas som finansiella poster.
Moderföretag och koncern tillämpar samma redovisningsprinciper om
inte annat framgår redan.
Koncernredovisning
Koncernredovisningen omfattar moderbolaget, dotterbolagen och
eventuella intressebolag. Med dotterbolag menas bolag över vilka
moderbolaget har ett bestämmande inflytande. Koncernredovisningen har
upprättats i enlighet med förvärvsmetoden som innebär att tillgångar
och skulder har värderats till verkligt värde vid förvärvstidpunkten
enligt upprättad förvärvsanalys. Förvärvade bolags intäkter och
kostnader ingår i koncernredovisningen från och med
tillträdestidpunkten. Avyttrade bolags resultaträkningar tas med till
det datum då det bestämmande inflytandet upphör.
Koncerninterna fordringar och skulder, intäkter eller kostnader och
orealiserade vinster eller förluster som uppkommer från
koncerninterna transaktionerna mellan koncernföretag, elimineras i
sin helhet vid upprättandet av koncernredovisningen.
Upplysningar om moderföretag avser AlphaHelix Molecular Diagnostics
AB (publ).
Klassificering i balansräkningen
Som omsättningstillgångar klassificeras, utöver likvida medel, alla
tillgångar som förväntas realiseras, säljas eller förbrukas inom tolv
månader eller innehas främst för handelsändamål. Alla andra
tillgångar redovisas som anläggningstillgångar.
Alla skulder som förväntas bli reglerade inom tolv månader eller som
är rörelseskulder klassificeras i balansräkningen som kortfristiga,
alla andra skulder klassificeras som långfristiga skulder.
Intäkter
Intäkterna består av försäljning av varor och utrustning samt
uthyrning av utrustning och serviceavtal. Försäljning av varor och
utrustning redovisas då leverans skett och riskerna övergått till
köparen. Serviceavtal periodiseras linjärt under den tid som avtalet
omfattar. Uthyrning sker antingen i form av hyrköp; där slutgiltig
köpeskilling reduceras med hela eller del av erlagd hyra; eller som
så kallad PPS; där kunden åtar sig att köpa ett visst antal
förbrukningsartiklar under en överenskommen tid. Kunden betalar då
ett förhöjt pris för dessa förbrukningsartiklar för att täcka
hyreskostnaden för erforderlig maskinutrustning.
Intäkter har tagits upp till verkligt värde av vad som erhållits
eller kommer att erhållas och redovisas i den omfattning det är
sannolikt att de ekonomiska fördelarna kommer att tillgodogöras
bolaget och intäkterna kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.
Personalkostnader
Alla kortfristiga ersättningar till anställda kostnadsförs under
året. Per balansdagen ännu ej utbetalda kortfristiga ersättningar
redovisas som upplupen kostnad på balansräkningen till odiskonterat
värde.
Bolagets pensionsplaner är avgiftsbestämda. Kostnaderna för dessa
belastar resultatet löpande.
Skatter
Inkomstskatter
Total skatt utgörs av aktuell skatt och uppskjuten skatt. Skatter
redovisas i resultaträkningen, utom då underliggande transaktion
redovisas direkt mot eget kapital varvid tillhörande skatteeffekter
redovisas i eget kapital.
Aktuell skatt
Aktuell skatt avser inkomstskatt för innevarande räkenskapsår samt
den del av tidigare räkenskapsårs inkomstskatt som ännu inte
redovisats. Aktuell skatt beräknas utifrån den skattesats som gäller
per balansdagen.
Uppskjuten skatt
Uppskjuten skatt är inkomstskatt som avser framtida räkenskapsår till
följd av tidigare händelser. Redovisning sker enligt
balansräkningsmetoden. Enligt denna metod redovisas uppskjutna
skatteskulder och uppskjutna skattefordringar på temporära skillnader
som uppstår mellan bokförda respektive skattemässiga värden för
tillgångar och skulder samt för övriga skattemässiga avdrag eller
underskott.
Uppskjutna skattefordringar nettoredovisas mot uppskjutna
skatteskulder endast om de kan betalas med ett nettobelopp.
Uppskjuten skatt beräknas utifrån gällande skattesats på balansdagen.
Effekter av förändringar i gällande skattesatser resultatförs i den
period förändringen lagstadgats. Uppskjuten skattefordran redovisas
som finansiell anläggningstillgång och uppskjuten skatteskuld som
avsättning.
Uppskjuten skattefordran avseende underskottsavdrag eller andra
framtida skattemässiga avdrag redovisas i den omfattning det är
sannolikt att avdragen kan avräknas mot framtida skattemässiga
överskott. Koncernen och moderbolaget har ett ansamlat underskott
enligt not 10.
På grund av sambandet mellan redovisning och beskattning särredovisas
inte uppskjuten skatteskuld hänförlig till obeskattade reserver.
Leasing
Operationell Leasing
Leasing där en väsentlig del av riskerna och fördelarna med ägande
behålls av leasegivaren klassificeras som operationell leasing.
Betalningar som görs under leasingtiden kostnadsförs i
resultaträkningen linjärt över leasingperioden.
Finansiell Leasing
Koncernen leasar vissa materiella anläggningstillgångar. Leasingavtal
av anläggningstillgångar där koncernen i allt väsentligt innehar de
ekonomiska risker och fördelar som förknippas med ägandet,
klassificeras som finansiell leasing. Vid leasingperiodens början
redovisas finansiell leasing i balansräkningen till det lägre av
leasingobjektets verkliga värde och nuvärdet av
minimileaseavgifterna
Varje leasingbetalning fördelas mellan amortering av skulden och
finansiella kostnader. Motsvarande betalningsförpliktelser, efter
avdrag för finansiella kostnader, ingår i balansräkningens poster
Långfristig upplåning och Kortfristig upplåning. Räntedelen i de
finansiella kostnaderna redovisas i resultaträkningen fördelat över
leasingperioden så att varje redovisningsperiod belastas med ett
belopp som motsvarar en fast räntesats för den under respektive
period redovisade skulden.
Avskrivning av leasingtillgångar
De materiella tillgångar som finansierats genom så kallad finansiell
leasing behandlas i allt väsentligt som förvärvade materiella
anläggningstillgångar; i enlighet med BFNAR 2012:1 Årsredovisning och
koncernredovisning (K3). Det innebär att dessa tillgångar följer
samma avskrivningsregler som anges för materiella
anläggningstillgångar nedan.
Nedskrivningar
Nedskrivningsbehovet för tillgångar med begränsad nyttjandeperiod
prövas när det finns någon indikation på att tillgångens värde kan ha
minskat. Prövningen sker genom att återvinningsvärdet beräknas.
Återvinningsvärde är det högsta av nyttjandevärdet och
försäljningsvärdet. Är återvinningsvärdet lägre än bokfört värde görs
en nedskrivning.
Resultat per aktie
Resultat per aktie före utspädning beräknas som årets resultat
dividerat med det under året i genomsnitt utestående antalet aktier.
Se vidare not 11.
Låneutgifter
De låneutgifter som uppkommer då företaget lånar kapital kostnadsförs
i resultaträkningen i den period de uppstår.
Kassaflödesanalys
Kassaflödesanalysen upprättas enligt indirekt metod. Det redovisade
kassaflödet omfattar endast transaktioner som medfört in- eller
utbetalningar.
Som likvida medel klassificerar företaget, förutom kassamedel,
disponibla tillgodohavanden hos banker och andra kreditinstitut samt
kortfristiga likvida placeringar som är noterade på en marknadsplats
och har en kortare löptid än tre månader från
anskaffningstidpunkten. Förändringar i spärrade medel redovisas i
investeringsverksamheten.
Koncernbidrag
Erhållna och lämnade koncernbidrag redovisas som
bokslutsdispositioner.
Nyckeltalsdefinitioner
Nettoomsättning
Nettoomsättningen utgörs av intäkter från sålda varor och utförda
tjänster som ingår i företagets normala verksamhet med avdrag
för lämnade rabatter, mervärdesskatt, och annan skatt som är direkt
knuten till omsättningen.
Årets resultat
Årets resultat är den vinst eller förlust som återstår under ett
räkenskapsår efter skatt.
Balansomslutning
Summan av bolagets tillgångar, alternativt summan av skulderna och
det egna kapitalet.
Soliditet
Justerat eget kapital i procent av balansomslutning.
Medeltal anställda
Antal heltidsanställda medarbetare i genomsnitt under perioden.
Kassaflöde
Kassaflöde är ett företags inbetalningar och utbetalningar under en
tidsperiod.
Bruttomarginal
Bruttomarginal avser resultatet efter kostnader för varor och
material i förhållande till summa intäkter.
Resultat per aktie före utspädning
Årets resultat dividerat med vägt genomsnitt av antalet utestående
aktier under året före utspädningseffekter från
potentiella stamaktier.
Resultat per aktie efter utspädning
Årets resultat dividerat med vägt genomsnitt av antalet utestående
aktier under året justerat för tillkommande antal aktier vid
konvertering samt optioner med utspädningseffekt.
Redovisningsprinciper för enskilda balansposter
Anläggningstillgångar
Immateriella och materiella anläggningstillgångar redovisas till
anskaffningsvärde minskat med ackumulerade avskrivningar enligt plan
och eventuella nedskrivningar.
Avskrivning sker linjärt över den förväntade nyttjandeperioden med
hänsyn till väsentligt restvärde. Följande avskrivningsprocent
tillämpas:
Balanserade utvecklingskostnader 20%
Varumärken & patent
20% Kvalitetssystem
20%
Kund-& återförsäljaravtal
20% Goodwill 20%
Datorer och övrig teknisk utrustning 14-33%
Inventarier 10-20%
Fordon 20%
Immateriella anläggningstillgångar
En immateriell tillgång är en identifierbar icke-monetär tillgång och
värderas till anskaffningsvärde med avdrag för ackumulerade
avskrivningar och nedskrivningar. Värdet prövas när indikation på
värdenedgång föreligger och skrivs ned om en sådan prövning visar att
nyttjandevärdet understiger det bokförda värdet. Nyttjandeperioden
prövas vid varje bokslut och justeras vid behov. För tillgångar som
ännu inte är färdiga för användning prövas värdet på balansdagen.
Immateriella anläggningstillgångar som redovisas i balansräkningen är
aktiverade utgifter för utvecklingsarbeten och prototyper samt
utgifter för patentansökningar, hänförliga till bolagets
utvecklingsprojekt. Balanserade utgifter för utvecklingsarbeten och
prototyper är dels internt upparbetade, dels förvärvade medan
utgifter för patent är förvärvade. Vidare består de immateriella
anläggningstillgångarna av ISO13485 plattform, produktutveckling och
varumärke, kund-och återförsäljarregister samt goodwill, samtliga
härrör från förvärvet av Cybergene. Under verksamhetsåret 2022
förvärvade AlphaHelix ett patent för fosterdiagnostik av en
kromosomförändring, 22q11.2, kromosomförändringen leder till medfött
hjärtdefekt (bl. a. DiGeorge syndrom).
Internt upparbetade immateriella anläggningstillgångar redovisas
enligt kostnadsföringsmodellen. Det innebär att samtliga utgifter som
avser framtagandet av en internt upparbetad immateriell
anläggningstillgång kostnadsförs direkt när de uppkommer. De
immateriella anläggningstillgångar som redovisas upparbetades innan
övergången till K3.
Materiella anläggningstillgångar
Materiella anläggningstillgångar är fysiska tillgångar som används i
företagets verksamhet och som förväntas ha en nyttjandeperiod
överstigande ett år och redovisas till anskaffningskostnad efter
avdrag för ackumulerade avskrivningar och eventuella nedskrivningar.
Finansiella instrument
Finansiella instrument värderas utifrån anskaffningsvärdet.
Instrumentet redovisas i balansräkningen när bolaget blir part i
instrumentets avtalsmässiga villkor. Finansiella tillgångar tas bort
från balansräkningen när rätten att erhålla kassaflöden från
instrumentet har löpt ut eller överförts och bolaget har överfört i
stort sett alla risker och förmåner som är förknippade med
äganderätten. Finansiella skulder tas bort från balansräkningen när
förpliktelserna har reglerats eller på annat sätt upphört.
Andelar i dotterföretag
Andelar i dotterföretag redovisas till anskaffningsvärde efter avdrag
för eventuella nedskrivningar. I anskaffningsvärdet ingår
köpeskillingen som erlagts för aktierna samt förvärvskostnader.
Eventuella kapitaltillskott läggs till anskaffningsvärdet när de
uppkommer.
Kundfordringar/kortfristiga fordringar
Kundfordringar och kortfristiga fordringar redovisas som
omsättningstillgångar till det belopp som förväntas bli inbetalt
efter avdrag för individuellt bedömda osäkra fordringar.
Låneskulder och leverantörsskulder
Låneskulder och leverantörsskulder redovisas initialt till
anskaffningsvärde efter avdrag för transaktionskostnader. Skiljer sig
det redovisade beloppet från det belopp som ska återbetalas vid
förfallotidpunkten periodiseras mellanskillnaden som räntekostnad
över lånets löptid med hjälp av instrumentets effektivränta.
Härigenom överensstämmer vid förfallotidpunkten det redovisade
beloppet och det belopp som ska återbetalas.
Kvittning av finansiell fordran och finansiell skuld
En finansiell tillgång och en finansiell skuld kvittas och redovisas
med ett nettobelopp i balansräkningen endast då legal kvittningsrätt
föreligger samt då en reglering med ett nettobelopp avses ske eller
då en samtida avyttring av tillgången och reglering av skulden avses
ske.
Andra långfristiga värdepappersinnehav
Placeringar i värdepapper som är anskaffade med avsikt att innehas
långsiktigt har redovisats till sina anskaffningsvärden.
Varje balansdag gör bedömning om eventuellt nedskrivningsbehov.
Varulager
Varulagret har värderats till det lägsta av dess anskaffningsvärde
och dess nettoförsäljningsvärde på balansdagen. Med
nettoförsäljningsvärde avses varornas beräknade försäljningspris
minskat med försäljningskostnader. Den valda värderingsmetoden
innebär att inkurans i varulagret har beaktats.
Varor under tillverkning och Färdiga varor värderas till direkta
tillverkningskostnader med tillägg för skälig andel av indirekta
kostnader.
Händelser efter balansdagen
Händelser som inträffar efter balansdagen och som bekräftar
förhållanden som förelåg på balansdagen beaktas vid värderingen av
tillgångar och skulder.
Not 3 Bedömningar & Uppskattningar
Upprättandet av bokslut och tillämpning av redovisningsprinciper,
baseras ofta på ledningens bedömningar, uppskattningar och antaganden
som anses vara rimliga vid den tidpunkt då bedömningen görs.
Uppskattningar och bedömningar är baserade på historiska erfarenheter
och ett antal andra faktorer, som under rådande omständigheter anses
vara rimliga. Resultatet av dessa används för att bedöma de
redovisade värdena på tillgångar och skulder, som inte annars framgår
tydligt från andra källor. Det verkliga utfallet kan avvika från
dessa uppskattningar och bedömningar. Uppskattningar och antaganden
ses över regelbundet.
Enligt företagsledningen är väsentliga bedömningar avseende
tillämpade redovisningsprinciper samt källor till osäkerhet i
uppskattningar främst relaterade till följande:
Varulager
Redovisat varulager består av Färdiga varor och handelsvaror i
dotterbolagen. Generellt värderas lagerposter till anskaffningsvärde.
Årligen görs dock en översyn av framförallt äldre lagerposter
avseende säljbarhet och nytta; varvid de poster som bedöms som
obsoleta skrivs ner till nollvärde; alternativt till förväntat
försäljningsvärde.
Prövning av redovisat värde på uppskjutna skattefordringar
Uppskjuten skatt på ackumulerade underskott redovisas endast vad
gäller identifierade skattefordringar i samband med rörelseförvärv
där övertygande omständigheter talar för att underskotten kan nyttjas
inom fem år. Uppskjuten skatt på övriga ackumulerade överskott
redovisas ej eftersom rörelsen tidigare redovisat förluster. Av
försiktighetsskäl redovisas ej dessa som tillgång i årsredovisningen
fram till dess att styrelsen kan bedöma vid vilken tidpunkt och till
vilket belopp de kan utnyttjas.
Not 4 Arvoden till revisorer
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Baker Tilly Umeå AB
Revisionsuppdrag 167 642 132 750 38 64
000 000
Revisionsverksamhet utöver revisionsuppdrag 82 340 65 550 65 30
340 350
Grant Thornton
Revisionsuppdrag 29 325
- - -
Summa 249 982 227 625 103 94
340 350
Med revisionsuppdraget avses arvode för den lagstadgade revisionen
dvs sådant arbete som varit nödvändigt för att avge
revisionsberättelsen samt så kallad revisionsrådgivning som lämnas i
samband med revisionsuppdraget.
Not 5 Leasing
Bolaget har ingått hyresavtal (avseende bl a lokaler) av operationell
natur enligt nedan. De finansiella leasingavtalen behandlas som
avbetalningsköp enligt K3 och ingår inte i nedan uppställning.
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Årets leasingkostnader uppgår till 956 019 997 186
-
Varav lokal 931 435 897 202
- -
Framtida minimileaseavgifter:
Avgifter som förfaller
inom ett år från balansdagen 796 184 784 938
- -
senare än ett år men före fem år efter balansdagen -
- - -
senare än fem år efter balansdagen
- - - -
Not 6 Personalkostnader, ersättningar och arvoden
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Medelantalet anställda
Män 8 5 1 1
Kvinnor 4 5
- -
Medelantalet anställda 12 10 1 1
Löner och andra ersättningar
Styrelsen, verkställande direktören och motsvarande 3 467 268 2 566 850 100 000 100 000
befattningshavare(inkl. styrelsearvoden)
Övriga anställda 4 209 772 3 220 473
- -
Löner och andra ersättningar 7 677 040 5 787 323 100 000 100 000
Sociala kostnader
Pensionskostnader för styrelsen, verkställande direktören och 369 203 340 595
motsvarande befattningshavare - -
Pensionskostnader övriga anställda 337 974 301 443
- -
Sociala avgifter enligt lag och avtal 2 207 806 1 861 682 31 420 31 420
Sociala kostnader 2 914 984 2 503 720 31 420 31 420
Styrelsearvode
Under året har 100(100) tkr utgått i arvode till styrelsen. Inget
arvode har utgått till styrelsens ordförande för styrelsearbete.
Arvode till styrelseledamoten Artur Aira har utgått med 50(50) tkr.
Arvode till styrelseledamoten Neven Zoric har utgått med 50(50) tkr.
Styrelseledamoten Mikael Havsjö, styrelseledamoten Ulrica Karlsson,
styrelseledamoten Joakim Grånemo har erhållit lön och
pensionsbetalningar enligt nedan. Claes Gustafsson, styrelseledamot i
Techtum Lab AB har erhållit lön och pensionsbetalningar enligt nedan.
Heléne Olsson, styrelseledamot i Cybergene AB har erhållit lön och
pensionsbetalningar enligt nedan. Joakim Grånemo, styrelseledamot i
Cybergene AB har erhållit lön och pensionsbetalningar enligt nedan.
Verkställande direktör och ledande befattningshavare
Moderbolaget och koncernen har inga ledande befattningshavare förutom
styrelseledamöterna.
Mikael Havsjö har avlönats i AlphaHelix Technologies AB med 741(595)
tkr.
Pensionskostnader under året för Mikael Havsjö uppgår till 0(0) tkr
vilka utbetalts av AlphaHelix Technologies AB.
Ulrica Karlsson har avlönats i Techtum Lab AB med 800(635) tkr;
pensionskostnaderna var 108(98) tkr.
Claes Gustafsson har avlönats i Techtum Lab AB med 827(738) tkr;
pensionskostnaderna var 127(134) tkr.
Heléne Olsson har avlönats i Cybergene AB med 229(497) tkr;
pensionskostnaderna var 36(108) tkr.
Joakim Grånemo har avlönats i Cybergene AB med 768(0) tkr;
pensionskostnaderna var 98(0) tkr
Pensionskostnader
Samtliga pensionsplaner är avgiftsbestämda vilket innebär att bolaget
efter betalning av premie inte har något pensionsåtagande. Premierna
kostnadsförs löpande.
Könsfördelning bland ledande befattningshavare Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Andel kvinnor i styrelsen 20% 25% 20% 25%
Andel män i styrelsen 80% 75% 80% 75%
Samtliga personer i gruppen övriga ledande befattningshavare i
koncernen ingår även i styrelser i koncernen.
Not 7 Avskrivningar och nedskrivningar Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Avskrivning inventarier -29 366 -19 419
- -
Avskrivningar immateriella anläggningstillgångar -1 346 592 -772 916 -21 592
-
Avskrivning goodwill -802 580 -468 170
- -
Summa -2 178 538 -1 260 505 -21 592 0
Not 8 Transaktioner med närstående
Av årets inköp i moderbolaget avser 0%(1%) inköp från huvudägaren
Labkompaniet i Sverige AB.
Av årets försäljning i moderbolaget avser 100% (100%) försäljning
till andra koncernbolag; från moderbolag till dotterbolagen.
Huvudägaren Labkompaniet har under 2022 debiterat en Management Fee
på totalt 0(50) kSEK.
Ersättningar till nyckelpersoner i ledande ställning framgår av not
6.
Not 9 Bokslutsdispositioner Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31
Erhållna koncernbidrag 110 7 355 000
000
Lämnade koncernbidrag - - 706 000
Summa 110 6 649 000
000
Not 10 Skatt på årets resultat och uppskjuten skatt
Avstämning mellan gällande skattesats Koncernen Moderbolaget
och effektiv skattesats 2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Aktuell skatt -43 894 21 638
- -
Uppskjuten skatt 233 360 -78 692 0 -167 247
189 466 -57 054 0 -167 247
Resultat före skatt -2 413 277 5 213 324 -355 838 6 186 505
Skatt enligt gällande skattesats i Sverige 497 135 -1 073 945 73 303 -1 274 420
Skatteeffekt avseende ej avdragsgilla kostnader -183 165 -96 440 -1 143
-
Skatteeffekt avseende ej skattepliktiga intäkter 56 6 068
- -
Skatteeffekt avseende ej aktiverat underskott -105 351 1 107 262 -72 160 1 107 174
Justering avseende skatter för föregående år -19 209 0 0 0
Redovisad skattekostnad 189 467 -57 055 0 -167 246
Underskottsavdrag
Koncernens skattemässiga förlustavdrag uppgår till 18 958(18651) kSEK
som kan nyttjas mot framtida skattepliktiga vinster. Skatten på
underskottsavdragen uppgår till 3 905 kSEK.
Moderbolagets skattemässiga förlustavdrag uppgår till 14 545(14
194)kSEK som kan nyttjas mot framtida skattepliktiga vinster. Skatten
på underskottsavdragen uppgår till 2 996 kSEK.
Vid beräkningarna har en skattesats om 20,6% använts.
Not 11 Resultat per aktie
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Årets resultat -2 223 811 5 156 270 -355 838 6 019 258
Antal genomsnittligt utestående aktier före utspädning 63 398 901 59 027 561 63 398 901 59 027 561
Resultat per aktie före utspädning -0,04 0,09 -0,01 0,10
Antal genomsnittligt utestående aktier efter full utspädning 63 398 901 63 398 901 63 398 901 63 398 901
Resultat per aktie efter utspädning -0,04 0,08 -0,01 0,09
Not 12 Immateriella anläggningstillgångar
De balanserade utgifterna för utvecklingsarbeten och prototyper
utgörs av personalkostnader, material samt övriga kostnader som är
direkt hänförliga till utvecklingsprojekten. Aktiverade kostnader för
patent avser utgifter för patentansökningar hänförliga till bolagets
utvecklingsprojekt. Från 2013-01-01 tillämpar bolaget
kostnadsföringsmodellen; varefter inga dylika kostnader aktiverats.
Under 2019 har utrangering skett av tidigare patent som inte längre
är gällande. Kvalitetssystem ISO13485, Produktutveckling & varumärke
samt Kund-& återförsäljaravtal härrör från förvärvet av bolaget
Cybergene.
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Utvecklingskostnader
Ingående ackumulerade anskaffningsvärden 8 304 026 7 304 026 7 304 026 7 304 026
Nyanskaffningar 1 000 000
- - -
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 8 304 026 8 304 026 7 304 026 7 304 026
Ingående ackumulerade avskrivningar - 7 420 693 - 7 304 026 - 7 304 026 - 7 304 026
Årets avskrivningar - 200 000 - 116 667
- -
Utgående ackumulerade avskrivningar - 7 620 693 - 7 420 693 - 7 304 026 - 7 304 026
Bokfört värde 683 333 883 333
- -
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Varumärken & patent
Ingående ackumulerade anskaffningsvärden 1 050 000 50 50 50
000 000 000
Nyanskaffningar 215 920 1 000 000 215
920 -
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 1 265 920 1 050 000 265 50
920 000
Ingående ackumulerade avskrivningar - 166 667 - 50 - 50 - 50
000 000 000
Årets avskrivningar - 221 592 - 116 667 - 21
592 -
Utgående ackumulerade avskrivningar - 388 259 - 166 667 - 71 - 50
592 000
Bokfört värde 877 662 883 334 194 0
328
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Kvalitetssystem
Ingående ackumulerade anskaffningsvärden 4 200 000
- - -
Nyanskaffningar 4 200 000
-
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 4 200 000 4 200 000
- -
Ingående ackumulerade avskrivningar - 490 000
- - -
Årets avskrivningar - 840 000 - 490 000
- -
Utgående ackumulerade avskrivningar - 1 330 000 - 490 000
- -
Bokfört värde 2 870 000 3 710 000 0 0
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Kund-& Återförsäljaravtal
Ingående ackumulerade anskaffningsvärden 350 000
- - -
Nyanskaffningar 350 000
-
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 350 000 350 000
- -
Ingående ackumulerade avskrivningar - 49
583 - - -
Årets avskrivningar - 85 - 49
000 583 - -
Utgående ackumulerade avskrivningar - 134 583 - 49
583 - -
Bokfört värde 215 417 300 417 0 0
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Goodwill
Ingående ackumulerade anskaffningsvärden 4 012 893
- - -
Nyanskaffningar 4 012 893
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 4 012 893 4 012 893
- -
Ingående ackumulerade avskrivningar - 468 170
- - -
Årets avskrivningar - 802 580 - 468 170
- -
Utgående ackumulerade avskrivningar - 1 270 750 - 468 170
- -
Bokfört värde 2 742 144 3 544 723 0 0
Not 13 Materiella anläggningstillgångar
Koncernen
2022-12-31 2021-12-31
Inventarier
Ingående ackumulerade anskaffningsvärden 2 113 365 2 297 157
Nyanskaffningar 72 170 47 715
Avyttringar/utrangeringar 0 -231 507
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 2 185 535 2 113 365
Ingående ackumulerade avskrivningar -2 038 131 -2 203 916
Avyttringar/utrangeringar 0 185 204
Årets avskrivningar -29 367 -19 419
Utgående ackumulerade avskrivningar -2 067 498 -2 038 131
Bokfört värde inventarier 118 038 75 235
Koncernen
2022-12-31 2021-12-31
Leasinginventarier
Ingående ackumulerade anskaffningsvärden 1 220 076 1 220 076
Nyanskaffningar 0
Avyttringar/utrangeringar
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 1 220 076 1 220 076
Ingående ackumulerade avskrivningar -1 220 076 -1 220 076
Avyttringar/utrangeringar
Årets avskrivningar 0
Utgående ackumulerade avskrivningar -1 220 076 -1 220 076
Bokfört värde leasinginventarier 0 0
Totalt bokfört värde 118 038 75 235
Not 14 Finansiella anläggningstillgångar
Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31
Aktier i dotterföretag
Ingående ackumulerade anskaffningsvärden 22 267 083 9 240 045
Nyanskaffningar 13 027 038
-
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 22 267 083 22 267 083
Ingående ackumulerade nedskrivningar - 2 246 769 - 2 246 769
Utgående ackumulerade nedskrivningar - 2 246 769 - 2 246 769
Bokfört värde 20 020 314 20 020 314
Andra långfristiga värdepappersinnehav Koncernen
2022-12-31 2021-12-31
Ingående ackumulerade anskaffningsvärden 475 000
-
Nyanskaffningar 300 000 475 000
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 775 000 475 000
Ingående ackumulerade nedskrivningar
- -
Årets nedskrivningar
-
Återföring
- -
Utgående ackumulerade nedskrivningar 0 0
Bokfört värde 775 000 475 000
Not 15 Uppskjuten skattefordran Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Ingående värde 500 296
- - -
Förändring långfristiga fordringar - 41
556
Uppskjuten skattefordran underskottsavdrag 500 296
- - -
Utgående värde 458 740 500 296 0 0
Not 16 Aktier i dotterföretag
Bolag Andel Antal aktier Bokfört värde 2022-12-31 Bokfört värde 2021-12-31
AlphaHelix Technologies AB (org.nr 556847-8977), Nacka 100% 50 50
500 000 000
Techtum Lab AB (org.nr. 556188-8263), Nacka 100% 1 6 943 276 6 943 276
400
Cybergene AB (org.nr. 556504-5019), Solna 100% 478 590 13 027 038 13 027 038
Summa aktier i dotterföretag 20 020 314 20 020 314
Not 17 Övriga fordringar
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Skattefordringar 42 42 21 21
317 317 857 857
Övriga poster 290 692 196 075 43 25
856 836
Summa övriga fordringar 333 009 238 392 65 47
713 693
Not 18 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Förutbetalda hyror 231 159 162 255
- -
Förutbetald försäkring 38 287 33 768
- -
Övriga poster 190 184 210 232 89 66
776 000
Summa förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 459 630 406 255 89 66
776 000
Not 19 Antal aktier
2022-12-31 2021-12-31
Antal aktier 63 398 901 63 398 901
varav A-aktier 63 398 901 63 398 901
Kvotvärde
0,0108 0,0108
Aktiekapital 686 686 437
437
Not 20 Uppskjuten skatteskuld Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Ingående värde - 1 198 761
- - -
Uppskjuten skatt företagsförvärv - 1 359 129
- - -
Årets avskrivningar 274 916 160 368
- -
Summa uppskjuten skatteskuld - 923 845 - 1 198 761 0 0
Not 21 Finansiella risker
Kreditrisk
Huvuddelen av AlphaHelix kunder är offentliga organisationer, vilket
innebär att bolaget har relativt begränsade kreditrisker. Med en ökad
försäljning av produkter till internationella kunder förväntas
kreditrisken öka. Bolaget gör inga finansiella transaktioner i
spekulationssyfte.
Likviditetsrisk och finansiell risk
Den finansiella risken har minskat betydligt i koncernen under de
senaste åren. Koncernens kreditvärdighet har ökat hos långivare. Det
positiva kassaflödet under 2022 förbättrar denna situation; men
beredskapen är mycket god att påverka koncernens kostnadsbild om ett
negativt kassaflöde skulle uppstå.
Valutarisk
Koncernen har omfattande inköp i framförallt USD, EUR och GBP.
Försäljningen sker till övervägande del i SEK. I vissa fall tecknas
fleråriga försäljningsavtal med begränsad möjlighet att valutajustera
priser. Ledningen började under 2015 valutasäkra större avtal men
viss valutarisk föreligger. Under 2022 försvagades kronan gentemot
flertalet av koncernens inköpsvalutor; på grund av denna försvagning
har vi genomfört generella prishöjningar; både i prislistor och genom
att aktivera valutajusteringsklausuler i ett flertal kundkontrakt.
Finansiella instrument
Kundfordringar och övriga finansiella instrument i den löpande
verksamheten har kort löptid varför verkligt värde bedöms
överensstämma med redovisat värde.
Not 22 Långfristiga skulder
Koncernen
2022-12-31 2021-12-31
Förfaller senare än ett år men inom fem år efter balansdagen 300 000 600 000
Not 23 Checkkredit
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Beviljad checkkredit uppgår till 1 700 000 1 700 000
- -
Utnyttjad checkkredit uppgår till
- - - -
Not 24 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
Löne- och semesterlöneskuld 1 235 617 1 331 413 100 100 000
000
Sociala avgifter 311 702 428 131 31 31
420 420
Förskottsfakturerade serviceavtal 1 621 818 1 895 017
- -
Övriga poster 171 090 133 571 54 39
000 999
Summa upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 3 340 227 3 788 133 185 171 419
420
Not 25 Ställda säkerheter och eventualförpliktelser
Koncernen Moderbolaget
2022-12-31 2021-12-31 2022-12-31 2021-12-31
För egna skulder
Företagsinteckningar 3 400 000 3 400 000
- -
Borgen till förmån för dotterföretag 600 900 000
- - 000
Summa ställda säkerheter och eventualförpliktelser 3 400 000 3 400 000 600 900 000
000
Not 26 Vinstdisposition
Till årsstämmans förfogande står följande:
Överkursfond 15 772 406
Balanserad vinst eller förlust 9 079 445
Årets resultat -355 838
Totalt 24 496 013
Föreslås att ingen utdelning lämnas och att vinstmedlen balanseras i
ny räkning.
Not 27 Väsentliga händelser efter räkenskapsårets slut
Det pågående kriget i Ukraina, och den ökade oron i övriga delar av
världen, bidrar till viss osäkerhet gällande leveranstider av de
produkter
koncernens bolag säljer och tillverkar. Koncernen gör inga affärer
med vare sig Ukraina eller Ryssland men då inget vet om kriget breder
ut sig i främst Europa så finns en osäkerhet om hur transporter och
valutor kan komma att påverka koncernen under den kommande tiden.
Signaturer
Nacka den dag som framgår av elektronisk signering
Ulrica Karlsson Artur Aira
Styrelseordförande Styrelseledamot
Neven Zoric Mikael Havsjö
Styrelseledamot Verkställande Direktör
Joakim Grånemo
Styrelseledamot
Vår revisionsberättelse har lämnats den dag som framgår av
elektronisk signering
Baker Tilly Umeå AB
Åsa Dahlgren
Auktoriserad revisor
Revisionsberättelse
Till bolagsstämman i AlphaHelix Molecular Diagnostics AB (publ)
Org.nr 556555-4382
Rapport om årsredovisningen och koncernredovisningen
Uttalanden
Vi har utfört en revision av årsredovisningen och koncernredovisningen för AlphaHelix Molecular
Diagnostics AB (publ) för räkenskapsåret 2022. Bolagets årsredovisning och koncernredovisning ingår
i den tryckta versionen av detta dokument på sidorna 3-28.
Enligt vår uppfattning har årsredovisningen och koncernredovisningen upprättats i enlighet med
årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av moderbolagets och
koncernens finansiella ställning per den 2022-12-31 och av dessas finansiella resultat och kassaflöde för
året enligt årsredovisningslagen. Förvaltningsberättelsen är förenlig med årsredovisningens och koncernredovisningens övriga delar.
Vi tillstyrker därför att bolagsstämman fastställer resultaträkningen och balansräkningen för
moderbolaget och koncernen. Grund för uttalanden:
Vi har utfört revisionen enligt International Standards on Auditing (ISA) och god revisionssed i Sverige. Vårt
ansvar enligt dessa standarder beskrivs närmare i avsnittet Revisorns ansvar. Vi är oberoende i
förhållande till moderbolaget och koncernen enligt god revisorssed i Sverige och har i övrigt fullgjort vårt
yrkesetiska ansvar enligt dessa krav.
Vi anser att de revisionsbevis vi har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som grund för våra
uttalanden. Annan information än årsredovisningen och koncernredovisningen. Detta dokument innehåller även annan information än årsredovisningen och koncernredovisningen och återfinns på sidorna 1-2, 29-30. Det är styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för denna andra information.
Vårt uttalande avseende årsredovisningen och koncernredovisningen omfattar inte denna information
och vi gör inget uttalande med bestyrkande avseende denna andra information. I samband med vår revision av årsredovisningen och koncernredovisningen är det vårt ansvar att läsa den information som identifieras ovan och överväga om informationen i väsentlig utsträckning är oförenlig med årsredovisningen och koncernredovisningen. Vid denna genomgång beaktar vi även den kunskap vi i övrigt inhämtat under revisionen samt bedömer om informationen i övrigt verkar innehålla väsentliga felaktigheter.
Om vi, baserat på det arbete som har utförts avseende denna information, drar slutsatsen att den andra
informationen innehåller en väsentlig felaktighet, är vi skyldiga att rapportera detta. Vi har inget att rapportera i det avseendet.
Styrelsens och verkställande direktörens ansvar
Det är styrelsen och verkställande direktören som har ansvaret för att årsredovisningen och koncernredovisningen upprättas och att de ger en rättvisande bild enligt årsredovisningslagen. Styrelsen och verkställande direktören ansvarar även för den interna kontroll som de bedömer är nödvändig för att upprätta en årsredovisning och koncernredovisning som inte innehåller några väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller misstag.
Vid upprättandet av årsredovisningen och koncernredovisningen ansvarar styrelsen och verkställande direktören för bedömningen av bolagets och koncernens förmåga att fortsätta verksamheten. De upplyser, när så är tillämpligt, om förhållanden som kan påverka förmågan att fortsätta verksamheten och att använda antagandet om fortsatt drift. Antagandet om fortsatt drift tillämpas dock inte om styrelsen och
verkställande direktören avser att likvidera bolaget, upphöra med verksamheten eller inte har något
realistiskt alternativ till att göra något av detta. Revisorns ansvar Våra mål är att uppnå en rimlig grad av säkerhet om huruvida årsredovisningen och koncernredovisningen som helhet inte innehåller några väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller misstag, och att lämna en revisionsberättelse som innehåller våra uttalanden. Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet, men är ingen garanti för att en revision som utförs enligt ISA och god revisionssed i Sverige alltid kommer att upptäcka en väsentlig felaktighet om en sådan finns. Felaktigheter kan uppstå på grund av oegentligheter eller misstag och anses vara väsentliga om de enskilt eller tillsammans rimligen kan förväntas påverka de ekonomiska beslut som användare fattar med grund i årsredovisningen och koncernredovisningen.
En ytterligare beskrivning av vårt ansvar för revisionen av årsredovisningen finns på Revisorsinspektionens
webbplats: www.revisorsinspektionen.se/revisornsansvar. Denna beskrivning är en del av revisionsberättelsen.
Rapport om andra krav enligt lagar och andra författningar
Uttalanden
Utöver vår revision av årsredovisningen och koncernredovisningen har vi även utfört en revision av
styrelsens och verkställande direktörens förvaltning för AlphaHelix Molecular Diagnostics AB (publ) för
räkenskapsåret 2022 samt av förslaget till dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust. Vi tillstyrker att bolagsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktörenan svarsfrihet för räkenskapsåret. Grund för uttalanden
Vi har utfört revisionen enligt god revisionssed i Sverige. Vårt ansvar enligt denna beskrivs närmare i
avsnittet Revisorns ansvar. Vi är oberoende i förhållande till moderbolaget och koncernen enligt god
revisorssed i Sverige och har i övrigt fullgjort vårt yrkesetiska ansvar enligt dessa krav. Vi anser att de revisionsbevis vi har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som grund för våra uttalanden.
Styrelsens och verkställande direktörens ansvar
Det är styrelsen som har ansvaret för förslaget till dispositioner beträffande bolagets vinst eller förlust. Vid förslag till utdelning innefattar detta bland annat en bedömning av om utdelningen är försvarlig med hänsyn till de krav som bolagets och koncernens verksamhetsart, omfattning och risker ställer på storleken av moderbolagets och koncernens egna kapital, konsolideringsbehov, likviditet och ställning i övrigt. Styrelsen ansvarar för bolagets organisation och förvaltningen av bolagets angelägenheter. Detta innefattar bland annat att fortlöpande bedöma bolagets och koncernens ekonomiska situation och att tillse att bolagets organisation är utformad så att bokföringen, medelsförvaltningen och bolagets ekonomiska angelägenheter i övrigt kontrolleras på ett betryggande sätt. Verkställande direktören ska sköta den löpande
förvaltningen enligt styrelsens riktlinjer och anvisningar och bland annat vidta de åtgärder som är
nödvändiga för att bolagets bokföring ska fullgöras i överensstämmelse med lag och för att
medelsförvaltningen ska skötas på ett betryggande sätt.
Revisorns ansvar
Vårt mål beträffande revisionen av förvaltningen, och därmed vårt uttalande om ansvarsfrihet, är att inhämta revisionsbevis för att med en rimlig grad av säkerhet kunna bedöma om någon styrelseledamot eller verkställande direktören i något väsentligt avseende:
- företagit någon åtgärd eller gjort sig skyldig till någon försummelse som kan föranleda ersättningsskyldighet mot bolaget, eller
- på något annat sätt handlat i strid med aktiebolagslagen, årsredovisningslagen eller bolagsordningen.
Vårt mål beträffande revisionen av förslaget till dispositioner av bolagets vinst eller förlust, och därmed
vårt uttalande om detta, är att med rimlig grad av säkerhet bedöma om förslaget är förenligt med
aktiebolagslagen.
Rimlig säkerhet är en hög grad av säkerhet, men ingen garanti för att en revision som utförs enligt god
revisionssed i Sverige alltid kommer att upptäcka åtgärder eller försummelser som kan föranleda
ersättningsskyldighet mot bolaget, eller att ett förslag till dispositioner av bolagets vinst eller förlust inte är
förenligt med aktiebolagslagen.
En ytterligare beskrivning av vårt ansvar för revisionen av förvaltningen finns på Revisorsinspektionens
webbplats:
www.revisorsinspektionen.se/revisornsansvar. Denna beskrivning är en del av revisionsberättelsen.
Umeå datum enligt digital signering
Baker Tilly Umeå AB
Åsa Dahlgren
Auktoriserad revisor
styrelse
Mikael Havsjö
VD i AlphaHelix Molecular Diagnostics.
Född 1956
Utbildning: Kemist
Mikael Havsjö är tidigare VD på AlphaHelix Molecular Diagnostics och Techtum; där han arbetat sedan 1986. Han var tidigare produktspecialist på GSK (GlaxoSmithKline). Mikael Havsjö har suttit i Techtums styrelse sedan 1987. Aktieägande i AlphaHelix Molecular Diagnostics AB 31,3 % genom Labkompaniet i Sverige AB där han kontrollerar 50% av rösterna.
Ulrica Karlsson
Styrelseordförande. CFO sedan 2012 samt VD i Techtum Lab AB sedan januari 2019
Född 1969
Utbildning: Ekonom
Arbetat med ekonomi och administration på Techtum Lab AB sedan 1989. Sedan 2004 styrelseledamot i AlpahHelix Technologies AB, Techtum Lab AB samt Labkompaniet i Sverige AB.
Aktieägande i AlphaHelix Molecular Diagnostics AB 31,3 % genom Labkompaniet i Sverige AB där hon kontrollerar 50% av rösterna.
Artur Aira
Styrelseledamot sedan 2018
Född 1967
Styrelseledamot i Life Genomics. Tidigare affärsområdeschef för Life Scienes inom AddTech.. Affärsområdet bolagiserades och börsnoterades under namnet AddLife; med en omsättning på nära 2 miljarder och 600 anställda. Han har tidigare haft flera ledande befattningar inom BioMérieux.
Neven Zoric
Styrelseledamot sedan 2020 Född 1979
Utbildning: Civilingenjör vid Chalmers Tekniska Högskola
Styrelseledamot samt medgrundare i TATAA Biocenter AB samt styrelseledamot i Life Genomics AB. För närvarande ansvarig för försäljning och marknadsföring i EMEA för Vitrolife. Han har tidigare haft ledande befattningar inom Thermo Fisher Scientifics divisioner för klinisk diagnostik samt forskningsprodukter.
Joakim Grånemo
Styrelseledamot sedan 2022 Född 1986
Många års erfarenhet inom In Vitro diagnostik, med fokus på sälj och marknad. Tidigare glonal produktchef på CareDX och affärsutvecklare på Pelago.
Revisor
Baker Tilly Umeå AB
Huvudansvarig revisor Åsa Dahlgren
Född 1966
Auktoriserad revisor, Baker Tilly Umeå AB.
Huvudansvarig revisor i AlphaHelix sedan 2011.
Aktien
Kortnamn: ALPH
ISIN-kod: SE0000885501
Antal aktier: 63398 901
Org. nr: 556555-4382
AlphaHelix aktie började handlas på Spotlight Stock Market den 15 september 2006.
Aktiekapitalet i AlphaHelix uppgick den 31december 2022 till 686 437 kr fördelat på 63398 901aktier som är fullt inbetalda.
Varje aktie medför lika rätt till andel i bolagets tillgångar och resultat samt berättigar till en röst på bolagsstämman. Aktierna är fritt överlåtningsbara. Bolagets aktiekapital skall, enligt bolagsordningen utgöra lägst 500 000 kr och högst 2 000 000 kr, fördelat på lägst 46 000 000 aktier och högst 184 000 000 aktier. AlphaHelix äger inga egna aktier.
Större ägare
På balansdagen ägde följande över 10% av utestående aktier i AlphaHelix Molecular Diagnostics:
Labkompaniet i Sverige AB31,3%(Se vidare Styrelse och personal ovan)