Bifogade filer
Kurs & Likviditet
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | Spotlight |
Sektor | Energi & Miljö |
Industri | Energikällor |
Biofrigas Sweden AB lämnar bokslutskommuniké för fjärde kvartalet 2023.
- Nettoomsättningen uppgick till KSEK 0 (0).
- Resultatet efter finansiella poster uppgick till KSEK -1 510 (-1 672). Fokus under perioden har legat på forskning och utveckling, produktionsplanering av den första kommersiella anläggningen, möten med presumtiva kunder och samarbetspartners, samt marknadsaktiviteter i samband med klimatklivets återetablering.
- Resultat per aktie för bolaget uppgick till -0,11 SEK (-0,12).
- Nettoomsättningen uppgick till KSEK 0 (0).
- Resultatet efter finansiella poster uppgick till KSEK -6 643 (-6 861). Fokus under perioden har legat på fortsatt verifiering av CryoSep, forskning och utveckling, produktionsplanering av den första kommersiella anläggningen, möten med presumtiva kunder och samarbetspartners, samt marknadsaktiviteter i samband med klimatklivets återetablering.
- Resultat per aktie för bolaget uppgick till -0,48 SEK (-0,50).
- Soliditeten uppgick till 67,0% (75,8%)
- Bolaget föreslår att till förfogande stående vinstmedel i sin helhet överföres i ny räkning.
- I november meddelades uppdateringar kring Gödselgasstödet och Klimatklivet.
- I december beslutade riksdagen om förlängt och förstärkt Klimatkliv
- I januari öppnade Klimatklivet för nya ansökningar inom biogasområdet
- I februari beslutade EU-kommissionen att inleda den fördjupade granskningen avseende svensk skattebefrielse för biogas
- I februari meddelades omprioriteringar hos Vessige Biogas
- I februari meddelades att bolaget deltar i ett projekt för att skapa nya biogasflöden
VD har ordet
Goda förutsättningar för försäljning
Under november beslutade regeringen att förlänga gödselgasstödet och i slutet av december fattade riksdagen beslut om att förlänga och förstärka Klimatklivet. Det är givetvis två mycket viktiga beslut som påverkar bolagets marknad positivt. Nu frigörs stora mängder kapital till investeringar i biogasbranschen som för närvarande är kraftigt underinvesterad, vilket skapar goda förutsättningar för kunder att investera i vår teknologi. Idag importeras 60% av all flytande biogas som används i Sverige, en marknad som vuxit i genomsnitt med strax över 40% per år sedan 2020, vilket tydliggör att det finns en stark efterfrågan på flytande biogas. Förstärkningen av Klimatklivet gör att presumtiva kunder kan få bidrag på upp till 65% av investeringen i CryoSep. Vi ser därför ett ökat intresse för CryoSep och vårt absoluta fokus är att ta vara på dessa möjligheter tillsammans med de kunder som vi löpande för dialog med. Vi kommer under 2024 därför att arbeta mycket intensivt med försäljnings- och marknadsaktiviteter.
Arbetet med att färdigställa den första kommersiella referensanläggningen fortsätter och komponenterna börjar nu komma hem till vår verkstad för sammansättning. I takt med att arbetet fortskrider och anläggningen växer fram kommer vi dela med oss av bilder kring detta i våra sociala medier. Vi räknar i dagsläget att anläggningen skall vara leveransklar efter sommaren.
Att Vessige Biogas senarelägger satsningen på produktion av flytande gas då de behöver prioritera investeringar för att höja sin egen kapacitet innebär för oss att det projektet förskjuts i tiden något. Det bör dock poängteras att intresset och avsiktsförklaringen för en anläggning från Biofrigas fortfarande finns kvar. Vi har påbörjat arbetet med att hitta en ny kund för avsättning av den anläggning vi planerat bygga till Vessige Biogas.
För att ge oss ytterligare möjligheter inom biogasområdet deltar vi nu i ett projekt tillsammans med bland annat Halmstadtravet, Volvo, Perstorp och RISE där vi tittar på att skapa nya biogasflöden från delvis outnyttjade substrat så som halm och vass för senare användning som fordonsbränsle och till industrin. På sikt kan det leda till nya typer av kundkonstellationer som kan addera biogas till sin verksamhet.
Vidare har vi för avsikt att vidareutveckla CryoSep för vissa typer av avlopps- och vattenreningsverk där biogasen innehåller höga halter av kväve. Vi för en dialog med en presumtiv stor kund kring detta och har tillsammans med dem ansökt om projektfinansiering för att möjliggöra ett sådant projekt. Det finns ett intresse, utöver att ta tillvara på flytande biogas och koldioxid, att även ta hand om kvävet för användning i framställning av konstgödsel.
Efter ett år som präglats av regulatoriska frågor, utveckling och förberedande arbete ser vi nu att förutsättningarna finns för att fokusera på ett försäljningsinriktat 2024. De stora investeringarna inom forskning och utveckling har redan tagits, vår första referensanläggning är under tillverkning och nu pågår omställningsarbetet med många pågående kunddialoger. Vi ser med tillförsikt fram emot resten av 2024 för att ta vara på det betydligt gynnsammare marknadsläget.