Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | First North Stockholm |
Sektor | Energi & Miljö |
Industri | Energikällor |
Koncernen redovisar ett rörelseresultat på 32,2 miljoner kronor för perioden januari till mars 2024. Sammantaget ökade nettoomsättningen med 13 %, medan rörelseresultatet försämrades med 15 % för perioden.
- Nettoomsättning för perioden januari till mars 110,9 mkr
jämfört med 98,1 mkr samma period föregående år
- Rörelseresultatet för perioden januari till mars 32,2 mkr
- Operativt kassaflöde för perioden januari till september 14,2 mkr jämfört med 17,9 mkr samma period föregående år
Både ur operationella aspekter och ur ett strukturutvecklingshänseende har inledningen av 2024 varit intensiv för koncernen och dess medarbetare. Flera verksamhetsutvecklingsprojekt är i genomförandefas, projekten lägger grunden för att koncernen skall fortsätta växa och samtidigt utveckla sin effektivitet och konkurrensförmåga till nytta för kunderna och ägarna. Samtidigt som Ellevios offentliga uppköpserbjudande och projekt Tor för strukturutveckling allokerar interna och externa resurser. Sammantaget kommer engångskostnader för verksamhetsutvecklingsprojekt och strukturutveckling påverka rörelseresultatet negativt för helåret 2024.
Införande av nya prismodeller för elnätstjänster och att Energimarknadsinspektionen först den 21 februari 2024 fastställt intäktsramen för tillsynsperioden 2024-2027 medför att prisjusteringar mot kunder sker i olika steg under 2024. Sammantaget för helåret 2024 beräknas elnätsintäkterna öka med knappt 6 % jämfört med helåret 2023, men eftersom opåverkbara kostnader i form av transiteringsavgifter från överliggande nät och myndighetsavgifter ökar från 1 januari påverkar förskjutningen av prisjusteringar kortsiktigt rörelseresultatet för affärsområdet elnät negativt, men har långsiktigt ingen resultatpåverkan.
Vi har inlett övergången till en ny affärsmodell för fibernätet och inför en fibernätsavgift direkt mot fastighetsägaren. Förändringen har tagits emot både negativt och positivt från våra kunder, vi är medvetna om att detta är en förändring, men vi är övertygade om att det är ett steg i rätt riktning för att säkerställa en ljus digital framtid för bygden vi lever och verkar i och kommer långsiktigt innebära nytta för både kunder och ägare. Vid en prisjämförelse för en oberoende tjänsteleverantör mellan nationella nätaktörer och stadsnäten i Dalarna framgår det att de nationella aktörerna har en prissättning som ligger cirka 25 % högre.
För affärsområdena har vi totalt sett en negativ operativ resultatutveckling jämfört med samma period 2023. Där lägre elintäkter i affärsområdet kraftproduktion, ökade opåverkbara kostnader i affärsområdet elnät samt på grund av koncern-övergripande kostnader för strukturutveckling som påverkar negativt. Sammantaget levererar intressebolagen ett bättre resultat jämfört med samma period föregående år, detta genom gungor och karuseller, lägre intäkter ifrån elproduktionen påverkar DalaVind negativt medan prisjusteringar på fjärrvärmen påverkar Adven Siljan positivt. Totalt har koncernens rörelseresultat (EBIT) försämrats med 15 %. Till följd av försämrat EBITDA från verksamheterna och bibehållen investeringsnivå minskar det operativa kassaflödet, som dock fortsatt är positivt med en hög investeringsnivå i koncernen.
Summerar vi den ekonomiska målsättningen för koncernen över en rullande 12-månadersperiod ser vi att:- Soliditeten uppgår för perioden januari till mars till 59% jämfört med målet lägst 35 %.
- Avkastning på eget kapital mätt som en rullande 12 månaders period uppgår till 7 % där vi inte når målet med lägst 11 %.
- Rörelsemarginalen mätt på en rullande 12 månader period uppgår till 26 % jämfört med målet lägst 20 %
- Målet med ett positivt operativt kassaflöde uppnås med ett kassaflöde på 5 mkr under en 12 månaders period, detta trots en hög investeringstakt.
- Jämfört med basåret 2016 uppgår resultat tillväxten till i snitt 13 % per år vilket innebär att vi med god marginal når målet med att koncernen skall nå en resultattillväxt med i snitt 5 % per år.
Att vi inte når samtliga mål är otillfredsställande och är adresserat med åtgärder.
Avslutningsvis är det människor som gör att Dala Energi utvecklas och vi når vår långsiktiga målsättning. Medarbetarna är vår viktigaste resurs och vi strävar ständigt mot en bättre arbetsplats med bra arbetsvillkor, högt engagemang och god effektivitet. Årligen deltar vi i Nyckeltalsinstitutets kartläggning och mätning, jag är stolt över att bland totalt 400 företag och 800 000 medarbetare tillhöra de 10 procent bästa arbetsgivarna och blivit tilldelad statusen Excellent Arbetsgivare.
Länk till finansiella rapporter. (https://dalaenergi.se/investerare/ekonomi/)