Bifogade filer
Prenumeration
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | First North Stockholm |
Sektor | Hälsovård |
Industri | Medicinteknik |
Fluicell har nu påbörjat inledande in vivo-studier i bolagets program för vävnadsbaserad typ 1-diabetesbehandling. Dessa inledande försök syftar till att undersöka tolerabiliteten gällande de biomaterial som Fluicell använder i Bolagets implantat. Studierna väntas även ge svar på om säkerhetsnivån i Bolagets tillverkningsprocesser är tillräckligt hög. Fluicell räknar med att kunna meddela resultatet från studien under början av 2024.
VD Carolina Trkulja kommenterar:
"Jag är stolt över att kunna meddela att vi nu inlett in vivo-studier i vårt program för vävnadsbaserad terapi mot typ 1-diabetes. Tack vare de utvecklingsframgångar vi haft under 2023 kan vi ta detta steg tidigare än vad vi initialt kommunicerat, vilket demonstrerar kraften hos vårt R&D team och vår plattform Nexocyte. Fluicells vision är att besegra typ 1-diabetes och ge de miljontals patienter som lever med sjukdomen en möjlighet till en tillvaro utan ständiga injektioner och blodsockermätningar. Vi har nu uppnått ytterligare en viktig milstolpe i vår vävnadsterapiutveckling och ser fram emot nya framgångar mot vårt mål att skapa innovativa behandlingar för allvarlig sjukdom ”
Om Fluicells program för typ 1-diabetes
Typ 1-diabetes är en kronisk autoimmun sjukdom som årligen drabbar nio miljoner individer världen över och som leder till att de insulinproducerande betacellerna i bukspottkörtelns öar förstörs. Fluicell bedriver utveckling av vävnadsbaserade implantat med syfte att skapa en botande behandling för typ 1-diabetes. Implantaten består av artificiella pankreasöar skapade med hög precision med hjälp av Fluicells plattform Nexocyte och Bolagets bioprintingteknik Biopixlar. Fluicell har som målsättning att tillhandahålla en behandlingslösning som återskapar patienters glykemiska kontrollfunktion, utan beroende av donerad vävnad och utan behov av immunsuppressiva läkemedel.
Typ 1-diabetes medför enligt JDRF en uppskattad global socioekonomisk kostnadsbörda på 90 miljarder USD. För närvarande hanteras T1D främst genom insulininjektioner, som syftar till att ersätta det insulin som saknas. Även om insulinbehandling i hög grad förbättrar livet för personer med T1D är det få som uppnår optimal glykemisk kontroll, och patienterna kämpar ofta med en rad komorbiditeter som i hög grad påverkar deras livskvalitet. På grund av de brister som finns hos befintliga terapilösningar för typ 1-diabetes finns det ett betydande behov av nya behandlingsalternativ.