Bifogade filer
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | Mid Cap Stockholm |
Sektor | Hälsovård |
Industri | Vård & Omsorg |
Regeringen tillkännagav i dag tillsättandet av en utredning som ska föreslå åtgärder mot välfärdsbrott inom personlig assistans i Sverige.
Humana välkomnar regeringens initiativ mot den välfärdskriminalitet som hotar personlig assistans men vill se betydligt snabbare handling. Som Sveriges största assistansanordnare har vi tidigt efterlyst krafttag mot den organiserade brottslighet som drabbar inte minst assistansen och assistansanvändarna.
- Vi välkomnar regeringens initiativ men det är orimligt att det ska ta så lång tid att agera mot den välfärdskriminalitet som är ett stort problem för personlig assistans. Regeringen har haft alla möjligheter att agera tidigare för att stoppa stölden av assistanspengar och de faror som assistansberättigade utsätts för av oseriösa aktörer och brottsliga individer.
Det säger Hans Dahlgren, vd Humana Assistans AB.
- Det är djupt upprörande att skattemedel som ska gå till välfärd istället göder kriminalitet. Såväl vi som hela branschen har länge efterlyst krafttag och kommit med flera konkreta förslag till åtgärder, som möjlighet att göra bakgrundskontroller av medarbetare och att Polisen och Försäkringskassan delar sin information med oss så vi kan agera mot brottslig aktivitet. Vi har många fler konkreta förslag som vi delat med såväl regering som myndigheter och i den öppna debatten sedan flera år tillbaka, berättar Hans Dahlgren.
Förslag på åtgärder som framförts av bland andra Humana och Vårdföretagarna
- Bättre uppföljning från myndigheternas sida. Använd redan existerande verktyg. Kommunens och Ivo:s möjligheter till kontroller och hembesök används sparsamt i dag. Myndigheternas uppföljning bör tydligare kunna riktas mot riskerna för kriminalitet.
- Ett samlat statligt huvudmannaskap för assistansen. När en del av personlig assistans är uppsplittrad på olika kommuner är risken större att välfärdskriminalitet kan pågå oupptäckt. Liggande förslag om ett statligt huvudmannaskap bör förverkligas snarast.
- Förbättrad kontroll. Assistansbeslut bör följas upp regelmässigt efter en viss tid. Det är viktigt att detta inte blir en omprövning av redan fattade positiva beslut för individer med oförändrade behov, utan en extra möjlighet att upptäcka oegentligheter.
- Bättre möjlighet till bakgrundskontroller. Registerutdrag får i dag ej begäras inför anställning inom äldreomsorgen eller inför arbete med vuxna personer som har personlig assistans. Registerutdragen visar heller inte alla relevanta brott som exempelvis bedrägerier. Även möjlighet att göra utdrag ur misstankeregister bör övervägas.
- Bättre samverkan och informationsutbyte mellan myndigheter, och information till anordnare. Försäkringskassan känner till varje enskild person som arbetar som personlig assistent och känner samtidigt till exakt vilka timmar dessa personer uppger att de arbetat. Polisen har kännedom om kriminalitet. Samverkan och informationsutbyte mellan myndigheter borde ge ökade möjligheter att upptäcka misstänkt assistansfusk.
- Tillståndsplikt för egen regi, det vill säga när en brukare själv är arbetsgivare och anordnare av sin assistans. Tillståndsplikt skulle ge alla som bedriver assistans samma regelverk att förhålla sig till så att konkurrensen inte snedvrids genom att vissa aktörer kan bedriva verksamhet på ett sätt som inte var avsett med lagen.
Se förslag ifrån oss som skulle radikalt minska fusket - exempelvis:
Låt inte gängkriminella stjäla assistansens pengar - Humana
Låt inte assistanspengar föda gäng och terror | Göteborgs-Posten
Humana: Så får vi bort fusket - och behåller valfriheten - Altinget