Bifogade filer
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | Mid Cap Stockholm |
Sektor | Industri |
Industri | Industriprodukter |
DELÅRSPERIODEN
» Nettoomsättningen var 2 458 MSEK (2 595)
» Rörelseresultatet uppgick till 105 MSEK (247)
» Resultat före skatt uppgick till 51 MSEK (203)
» Resultat efter skatt uppgick till 39 MSEK (157)
» Resultat per aktie var 0:66 SEK (2:71)
» Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 139 MSEK (193)
TREDJE KVARTALET
» Nettoomsättningen var 737 MSEK (757)
» Rörelseresultatet uppgick till 13 MSEK (58)
» Resultat före skatt uppgick till -8 MSEK (44)
» Resultat efter skatt uppgick till -7 MSEK (33)
» Resultat per aktie var -0:11 SEK (0:57)
» Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 129 MSEK (141)
Viktiga händelser under perioden
» Förvärv av Graniten Engineering
» Förvärv av Dansk Rotations Plastic
» Teckning av personalkonvertibler 2024/2027 genomförd
Händelser efter periodens slut
» Försäljning av fastighetsbolag
VD:S KOMMENTARER TILL KONCERNENS UTVECKLING UNDER PERIODEN
Koncernen
Utmaningarna från första halvåret kvarstod i hög grad och intensifierades också i viss mån under det tredje kvartalet. Marknadsutvecklingen var generellt mer återhållsam än väntat och koncernen redovisade ett svagt utfall för tremånadersperioden. Våra inarbetade marknader präglades fortsatt av låg aktivitetsnivå och investeringsvilja hos större aktörer. Återhållsamheten inom burkindustrin hade en omfattande påverkan på delar av verksamheten inom affärsenheten Industrial Solutions och därigenom på periodens konsoliderade utfall. Den successiva omställning som många av våra verksamheter genomgår parallellt med strategiska satsningar genererar omsättning men sänker inledningsvis marginalerna. Pågående aktiviteter inkluderar bland annat avveckling och flytt av produktion samt sammanslagning av verksamheter för ökad effektivitet. Kostnader relaterade till dessa omstruktureringsprogram summerades till 14 MSEK under perioden.
Under det tredje kvartalet uppgick koncernens omsättning till 737 MSEK (757), vilket är knappt 3 procent lägre än motsvarande period föregående år. Justerat rörelseresultat uppgick till 27 MSEK (61) och justerad rörelsemarginal till 3,6 procent (8,1). Kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 129 MSEK (141).
I förhållande till föregående års första nio månader sjönk nettoomsättningen med 5 procent och uppgick till 2 458 MSEK (2 595). Den organiska tillväxten var -11 procent. Justerat rörelseresultat uppgick till 110 MSEK (240) och justerad rörelsemarginal till 4,5 procent (9,3). Kassaflöde från den löpande verksamheten summerades till 139 MSEK (193).
Affärsenheten Industrial Products
I förhållande till jämförelseperioden sjönk omsättningen med 2 procent och rörelseresultatet minskade med 27 procent.
Trots ett generellt svalt affärsklimat har några av affärsenhetens företag lyckats öka sina marknadsandelar via fortsatt god försäljning av egna produkter inom främst infrastruktur. Konsolideringen av vårt senaste tillskott DRP har haft en positiv inverkan på lönsamheten och integrationen har samtidigt genererat nya gemensamma affärsmöjligheter. De största utmaningarna inom affärsenheten är relaterade till produktion mot fordonsindustrin med dess specifika villkor. Utvärderingen av våra leveransavtal med fordonskunder fortsätter och har i något fall lett till uppsägning från vår sida. Vi arbetar vidare med omställning av våra verksamheter mot sektorer utanför fordon men med hänsyn till nuvarande svaga utveckling inom alternativa branscher sker processen i balanserad takt för att nyttja våra resurser på ett så optimalt sätt som möjligt.
Affärsenheten Industrial Solutions
I förhållande till jämförelseperioden sjönk omsättningen med 6 procent och rörelseresultatet minskade med 65 procent.
Flera års låga investeringsnivåer avseende automationsprojekt inom delar av förpackningssektorn har fått stor påverkan på affärsenhetens verksamhet. Svängningar är normala för branschen men just nu är omfattningen högre än tidigare med fler projekt som skjuts på framtiden och ett ökande antal som helt ställs in. Hårdast drabbade är leveranser till burkindustrin. Det är en nisch som på lång sikt bedöms vara stabilt växande men efter pandemiårens stora investeringar finns det just nu en överkapacitet hos våra kunder. Även inom nya verksamhetsområden som hållbar energi finns utmaningar med att kunder både pausar och avbryter pågående projekt till följd av driftstörningar eller tappade affärer. I takt med konjunkturmässig återhämtning och effekt av pågående organisationsanpassningar bedömer vi att förutsättningarna för tillväxt och stärkta marginaler är goda. Vårt samlade erbjudande är starkt och utvecklas hela tiden genom adderande av tjänster och teknikexpertis. Andelen försäljning kopplad till eftermarknad ökar successivt. Affärsenhetens marknadsaktiviteter koncentreras i huvudsak till etablering inom nya geografiska områden, i första hand genom fortsatta satsningar i USA.
Affärsenheten Precision Technology
I förhållande till jämförelseperioden sjönk omsättningen med 6 procent och rörelseresultatet minskade med 30 procent.
Lägre produktionstakt hos kunder inom affärsenhetens dominerande sektor hämmar tillväxten. Även i övrigt upplevs en svag marknad med avsaknad av tydliga signaler om återhämtning i närtid. Utvecklingen varierar emellertid mellan våra företag som generellt ser många potentiella projekt och affärsmöjligheter. Uppdrag inom nya nischer är dock resurskrävande och ger initialt begränsade bidrag. Omställningsprocesser fortgår genom bland annat samordning av produktionsenheter och utvärdering av verksamhetsgrenar. De senaste åren har vi haft en stark tillväxt för leveranser till försvarssektorn där nu samtliga affärsenhetens företag har pågående projekt. Parallellt fortsätter arbetet med att öka marknadsandelarna inom traditionella branscher.
Framtida utveckling
På kort sikt ser vi ingen väsentlig förändring av marknadsförhållandena. Det finns fortsatt en stor osäkerhet kring omfattning och påverkan av såväl framskjutna som inställda projekt. Koncernens samlade prestation i närtid handlar därför i hög grad om våra möjligheter att kompensera bortfall av volymer med nya uppdrag som matchar våra tillgängliga resurser.
På lite längre sikt tror vi att affärsförutsättningarna kommer att förbättras som en följd av lägre inflation och räntenivåer. Successivt får också den omställning som nu pågår inom koncernen genomslag. Vi har ett stort förtroende för motståndskraften i vår affärsmodell och vårt samlade erbjudande. Nya marknader och verksamhetsområden utforskas löpande men vi driver också hela tiden aktiviteter för att fördjupa relationen med befintliga kunder.
Efter balansdagen har vi avyttrat ett fastighetsbolag i Jönköping. Affären ger ett gott överskott och medför ett ökat kapitalutrymme som stöder vår offensiva omställning. Det innebär att vi investerar vidare i innovationer och produktutveckling samtidigt som våra strategiska marknadssatsningar fortsätter.
Se vidare bifogad rapport.
För ytterligare information, kontakta:
» Lennart Persson, VD och koncernchef, telefon 036 31 22 33
Informationen är sådan som XANO Industri AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 31 oktober 2024 kl. 14:00 CET.
XANO Industri AB (publ)
www.xano.se
XANO utvecklar, förvärvar och driver nischade teknikföretag som erbjuder tillverknings- och utvecklingstjänster för industriprodukter och automationsutrustning. Verksamheten är uppdelad i tre affärsenheter och koncernen finns representerad i Norden, Estland, Nederländerna, Polen, Kina, USA och Australien. Koncernens nettoomsättning uppgår till 3,3 miljarder SEK och antalet anställda är ca 1 400. XANOs B-aktie är sedan 1988 noterad på Stockholmsbörsen.