Bifogade filer
Prenumeration
– Vi har väntat på det här i fyra års tid. Vi är rörande överens med både Naturvårdsverket och länsstyrelsen om att verksamheten mår bra av ett nytt tillstånd, säger Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron.
Den 29:e augusti startar domstolsförhandlingarna i Folkets hus i Pajala. Förhandlingar i Mark- och miljödomstolen pågår till mitten av september. Kaunis Iron har i sin ansökan begärt att få utöka verksamheten med två nya dagbrott i Palotieva och Sahavaara.
Klas Dagertun, vd, Kaunis Iron, ser fram emot att huvudförhandlingen äntligen ska ta sin början:
– Vi vill ha den här huvudförhandlingen. Vi vill få vår verksamhet inordnad under ett nytt tillstånd. Där råder ingen oenighet mellan oss och övriga instanser.
Dagertun ser fram mot att företaget också ska kunna svara upp mot de frågeställningar som finns på ett bra sätt:
– Vi har en ambition att bygga en långsiktigt stabil gruvverksamhet i Tornedalen, vi ser värden för företaget, samhället och världen. Här kan vi utveckla en hållbar gruvverksamhet som bidrar i klimatomställningen. Det finns goda förutsättningar att bedriva gruvverksamhet här även för kommande generationer.
Planerna för en fortsättning och en expansion finns redo:
– Vi står redo att investera ett par miljarder kronor de närmaste åren. Vi har idag goda förutsättningar ekonomiskt. Vi ska också investera i nödvändig omställning av verksamheten mot en hållbar gruva. En del är elektrifieringen av fordonsflottan.
– Med enbart brytning i Tapuli är det inte möjligt, det ger oss inte förutsättningarna att satsa och investera i en långsiktig gruvdrift. Får vi vårt nya tillstånd på plats innebär det en ökad livslängd med ca 20 år. Det räcker för att vi ska kunna prospektera nya fyndigheter som i nästa steg kan tas i bruk när de 20 åren gått. Det är så vi stegvis säkrar en framtid.
En utblick på marknaden visar också att behovet av järnmalm är stort, kan det dessutom handla om en hållbar järnmalm är intresset än större:
– Vi ser flera industriella projekt med syfte att försörja världen med grönt stål. Att vi kan bidra med en hållbar och högvärdig järnmalm är förstås en viktig länk i den kedjan där den norrländska, gröna energin är central, slutar Dagertun.