Bifogade filer
Prenumeration
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | First North Stockholm |
Sektor | Energi & Miljö |
Industri | Energikällor |
Solenergi och arkitektur i kombination. Solcellsfasader förväntas bli en allt viktigare del i utvecklingen av framtidens hållbara byggnader. Drivet inte minst av kommande EU-krav på solenergi för fastigheter, behov av lokalproducerad solel och växande hållbarhetskrav. Soltech Energys dotterbolag Fasadsystem ser en ökad efterfrågan på fasadintegrerade solcellslösningar och breddar därför sitt produktsortiment för att möta den kommande efterfrågan.
Fasadsystem är branschledare inom byggnadsintegrerade solcellsfasader där solceller ersätter och kompletterar det klassiska fasadmaterialet. Bolaget har tidigare projekterat och installerat solcellsfasader på flertalet större fastigheter, såsom kommersiella fastigheter, flerbostadshus samt det som är Sveriges största solcellsfasad på en logistikfastighet i Jönköping.
Solcellsfasader är en lösning som möjliggör integrerad energiproduktion direkt från byggnadens vertikala ytor, vilket gör dem till ett effektivt komplement till takbaserade solpaneler. Lösningen väntas växa i betydelse i takt med att solenergikraven för fastigheter ökar. EU:s kommande skärpta regleringar kring byggnaders energiprestanda innebär att fastighetsägare i allt högre grad behöver implementera solenergilösningar från och med nästa år och framåt i etapper. Detta leder till att Fasadsystem ser en växande efterfrågan och utökar därför sitt produktsortiment och accelererar sin satsning på solcellsfasader.
– Vi ser en trend där allt fler fastighetsägare och arkitekter börjar titta på estetiskt tilltalande solenergilösningar och vi breddar och accelererar därför vårt erbjudande kring solcellsfasader. Solcellsfasader gör det möjligt att integrera en förnybar energilösning i byggnaden och är ett perfekt alternativ för större fastigheter, säger Tommie Standerth, vd på Fasadsystem.
Flertalet nyttor för fastighetsägare
Förutom att möta kommande EU-krav på solenergi för fastigheter och generera egenproducerad el, erbjuder solcellsfasader också arkitektoniska möjligheter. Med anpassningsbara färger och design kan de smälta in i stadsbilden och möta specifika krav på utformning av fastigheter.
– Våra lösningar möjliggör kombinationen av egenproducerad solel och en tilltalande utformning, som exempelvis den färgglada solcellsfasad vi installerat i Mölnlycke Fabriker. Nu tar vi nästa steg i vår satsning på att erbjuda storskaliga solcellsfasader då det finns stora mängder outnyttjad fasadyta som istället skulle kunna skapa stort värde för både fastighetsägare och miljön, avslutar Tommie Standerth.
Fördelar med solcellsfasader
1. Optimerad användning av yta
Solcellfasader nyttjar en yta som annars inte används. Detta är särskilt fördelaktigt i stadsmiljöer där takytan kan vara begränsad eller där befintlig takkonstruktion inte tillåter adderad vikt i form av takplacerade solceller.
2. Estetiska fördelar och integration i byggnadsdesign
Byggnadsintegrerade solceller kan designas för att smälta in med byggnadens och omgivningens arkitektur. Solcellsfasader är en estetisk och funktionell lösning för både befintliga fastigheter samt nybyggnation.
3. Minskad energikostnad och ökad självförsörjning
Solcellsfasader producerar solel lokalt till fastighetens verksamhet. Detta leder till betydande besparingar på elräkningen och minskade driftkostnader, särskilt för större byggnader.
4. Ersätter annat fasadmaterial
Solpaneler integrerade i fasaden ersätter traditionellt byggmaterial och skapar i sin tur ett sömlöst och klimatskyddande fasadskikt.
5. Miljöfördelar och hållbar stadsutveckling
Genom att implementera solcellslösningar kan fastighetsägare ta ett konkret steg mot en hållbarare fastighet och för en hållbarare stadsutveckling där solenergin är ett centralt inslag.
Foto: Soltech/Radar Arkitektur/Gatun Arkitekter