Bifogade filer
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | Spotlight |
Sektor | Råvaror |
Industri | Gruvdrift & metaller |
Rörelseresultatet för perioden uppgår till - 4 976 KSEK (-5 744)
Resultat efter finansiella poster - 4 976 KSEK (-5 744)
Bolagets soliditet uppgår till 83,3 % ( 69,7)
Resultat per aktie - 0,14 SEK (-0,26)
Styrelsen avser att föreslå årsstämman att ingen utdelning lämnas för 2021/2022.
Bolagets strategiska inriktning
Igrenes inriktning är att utvinna vätgas från kolväten i Siljansringen, som bildats genom ett meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan.
Bolaget har tillgång till en patenterad teknik för att konvertera naturgasen till vätgas. Det handlar om att i en energisnål process omvandla metangasen till vätgas redan nere i borrhålen och låta koldioxiden stanna kvar nere i berggrunden. Denna metod för tillverkning av vätgas skapar inga miljöavtryck. Detta kommer att stödja det globala arbetet med att reducera utsläpp av växthusgaser och Sveriges möjlighet att uppnå sina miljömål inom transportsektorn och industrin.
Under en övergångstid är Igrene berett att stötta Sverige i dess behov av naturgas för att för-sörja i första hand tillverkningsindustrin. Det handlar om att naturgasförekomsterna i Siljans-ringen skall vidareförädlas till flytande metangas, LNG, och försörja i första hand regionala industrikunder.
Detta kräver dock att Sverige ur ett beredskapsperspektiv är berett att ge dispens från gällande lagstiftning och tillåta produktion av naturgas tills vidare.
Väsentliga händelser under räkenskapsåret
Produktion av vätgas
Igrene har tecknat avtal med kanadensiska Proton Technology Inc. (Proton) och dess svenska licensinnehavare All Natural Swedish Energy AB (ANSE), om rätten att använda Protons patenterade teknik för omvandling av metangas till vätgas.
Tekniken handlar om att med relativ liten energiinsats omvandla metangas till vätgas direkt nere i borrhålen och samtidigt låta koldioxiden stanna kvar i marken.
Finansiering
En nyemission med företräde för befintliga aktieägare har genomförts med sista teckningsdag den 10 december 2021. Målsättningen var att dra in 10.1 Mkr men emissionen övertecknades och stannade på 11.8 Mkr (116%), allt räknat före emissionskostnader. Härav tecknades 76% av emissionen med stöd av företrädesrätt och 40% utan företrädesrätt.
Genom företrädesemissionen ökar bolagets aktiekapital med 1 125 913,20 SEK, från 2 252 422 SEK till 3 378 335.20 SEK och antalet aktier ökar med 11 259 132 aktier, från 22 524 220 aktier till 33 783 352 aktier. Utspädningseffekten för de aktieägare som inte deltagit i företrädesemissionen uppgår till ca 33 %.
Samtidigt har det genomförts en riktad kvittningsemission till ANSE AB avseende Igrenes rättigheter att använda dess patenterad teknik för omvandling av metangas till vätgas.
Genom denna kvittningsemission ökar antalet aktier med ytterligare 1 000 000 stycken till totalt 34 783 352 aktier. Aktiekapitalet uppgår härefter till 3 478 335,20 SEK.
Ansökan om rätt att gå i produktion av naturgas
Igrenes ansökan till Miljöprövningsdelegationen MPD vid Länsstyrelsen Dalarna att enligt Miljöbalkens regler pröva Igrenes rätt till produktion av naturgas inom Morafältet har avslagits av MPD. MPD godkände dock Igrenes miljökonsekvensbeskrivning, MKB.
Beslutet överklagades till Mark- och miljödomstolen, som dock avslog Igrenes överklagande. Beslutet var ej enhälligt.
Igrenes ansökan till Bergsstaten om tillstånd att gå i produktion av naturgas enligt Mineral-lagen har tidigare avslagits av Bergsstaten men överklagats till Förvaltningsrätten. Igrene har uppgivit tydliga förvaltningsrättsliga skäl för sitt överklagande men Förvaltningsrätten avslog detsamma.
Undersökningstillstånd
Den 26 mars 2021 meddelar Bergsstaten att tre av Igrenes undersökningstillstånd förlängs ett år per automatik pga covid-pandemin. Den 6 december 2021, samma dag som de ursprungliga tillståndstiderna löpt ut, meddelar myndigheten att dess tidigare meddelande var felaktigt och därmed skulle undersökningstillstånden upphöra. Genom Bergsstatens förfarande har Igrene förnekats sin lagliga rätt att i tid innan tillstånden löper ut ansöka om och få prövat sina skäl för förlängning av undersökningstillstånden.
Igrene begär därför att Bergsstaten skall ompröva sitt ställningstagande, vilken framställan myndigheten överlämnar till Förvaltningsrätten för hantering. Förvaltningsrätten anser sig sakna behörighet att pröva ärendet och återförvisar detta till Bergsstaten för fortsatt handläggning.
Vid Bergsstatens förnyade prövning konstaterar bergmästaren att myndighetens hantering av ärendet inte kan angripas.
Igrene överklagade detta beslut till Förvaltningsrätten som dock avslog framställan.
Regeringen stoppar utvinning av naturgas i Sverige
Efter påskyndad remissbehandling framlägger regeringen till riksdagen förslag om sådana förändringar i Minerallagen och Miljöbalken så att utvinning av naturgas inte skall tillåtas i Sverige.
En oenig riksdag godkände den 31 maj 2022 regeringsförslaget.
EU-parlamentet klassificerar naturgas som grön energi
I enlighet med EU-kommissionens förslag beslutar EU-parlamentet att klassificera naturgas som grön energi till dess andra miljövänligare energiformer finns tillgängliga.
Styrelse och VD
Vid bolagsstämman i januari 2022 omvaldes Karl-Åke Johansson som styrelseordförande och Annette Berkhahn Blyhammar samt Mats Budh som ledamöter med Lars Svensson som ny ledamot. Andreas Gidlund omvaldes som suppleant.
Mats Budh är tillförordnad vd.
Årets resultat
Bolaget redovisar intäkter om 104 KSEK (1 453) avseende vinst vid avyttring av materiella tillgångar. Resultat efter finansnetto uppgår till - 4 976 KSEK (- 5 744) varav en väsentlig del av förlusten avser kostnader för konsulttjänster och dylikt för att driva bolagets ansökningar om produktionstillstånd och miljöprövning mm.
Svårigheterna att i ett prospekterande företag bedöma vilka poster som har ett varaktigt värde och som således kan aktiveras och investeringsbokföras har medfört att bolaget valt att redovisa alla fältarbeten och omkostnader, dock ej borrningar, över resultaträkningen.
Avskrivningar och nedskrivningar av anläggningstillgångar uppgår till - 785 KSEK (-1 269). Bolagets resultat motsvarar -0,14 SEK per aktie (-0,26).
Likviditet och finansiering
Den 31 augusti 2022 uppgick Bolagets likvida medel till 459 KSEK (945).
Eget kapital, aktiekapital och soliditet
Den 31 augusti 2022 uppgick Bolagets eget kapital till 20 885 KSEK (16 199) varav 3 478 KSEK (2 252) utgjordes av aktiekapital, 1 118 KSEK (1 118) av bundna reserver och resterande
16 289 KSEK (12 829) av fritt eget kapital.
Aktiekapitalet i Igrene uppgår till 3 478 335,20 SEK fördelat på 34 783 352 aktier.
Bolagets soliditet uppgick den 31 augusti 2022 till 83,3 % (69,7).
Styrelsen värderar löpande det egna kapitalets utveckling. Styrelsens bedömning per bokslutsdatum är att tillgångarnas värde är realistiska och att det egna kapitalet därmed är intakt.
Ledningen är fullt medveten om att tillgångarnas värdering är beroende av att nödvändiga tillstånd erhålls och att detta är avgörande för den framtida verksamheten. Om bolaget inte erhåller tillstånd finns det en risk för att tillgångarna behöver omvärderas. Det kan i första hand påverka värderingen av immateriella och materiella anläggningstillgångar
Anställda
Bolaget har en (1) person i tjänst och två anställda fältarbetare som är tjänstlediga.
Därutöver finns en inhyrd verkställande direktör och tidvis inhyrda konsulter.
Aktien
Aktiekapitalet är fördelat på 34 783 352 aktier med ett kvotvärde om 0,10 SEK. Samtliga aktier ägs med samma rätt till röst och vinst i bolaget.
Aktien handlas sedan den 22 augusti 2014 på Spotlight Stock Market under kortnamnet ABI och med ISIN-kod SE0006091476.
Förslag till utdelning
Styrelsen avser föreslå årsstämman att ingen utdelning skall lämnas för 2021/2022.
Bolagets årsredovisning kommer att finnas tillgänglig 2022-12-22 på www.igrene.se samt www.spotlightstockmarket.com
Redovisningsprinciper
Från och med räkenskapsåret 2014/2015 upprättas årsredovisningen med tillämpning av Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens allmänna råd BFNAR 2012:1 (K3). Redovisningen har upprättats utifrån att verksamheten skall fortgå såsom hittills.
Denna rapport har ej varit föremål för granskning av Bolagets revisor.
Miljö och säkerhetsarbete
För Igrene går omtanke och respekt för människor och miljö hand i hand med frågor kring säkerhet, hälsa och miljö. Såväl ägare, medarbetare, samhället i stort och framtida kunder gynnas av att vår verksamhet bedrivs på ett ansvarsfyllt och effektivt sätt.
Syftet med vårt hållbarhetsarbete är att ytterst skapa lönsamhet för bolaget. Vi är övertygade att då måste vi integrera hållbarhetsfrågor i våra processer i så hög utsträckning som möjligt.
För oss på Igrene är hållbarhet att:- ta ansvar för att alla lagliga krav ska vara uppfyllda där vi verkar
- kontinuerligt arbeta för att minimera de miljömässiga konsekvenserna i kölvattnet av våra aktiviteter
- bedriva vårt arbete så säkert som möjligt. Ingen ska skada sig när man jobbar för Igrene
- Vi erbjuder våra medarbetare rättvisa villkor
- Vi har nolltolerans mot mutor och korruption
- Hållbarhetsaspekter utgör del i beslutsunderlaget inför affärer och uppgörelser med kunder och partners.
Igrene arbetar målmedvetet med att våra insatser ska genomföras med hög kvalitet, utan arbetsskador och med marginal till rådande krav och förordningar. Det är mycket glädjande att kunna konstatera att bolagets verksamhet genomförts utan arbetsskador på varken egen eller inhyrd personal.
Igrene vill bidraga till en minskad global uppvärmning genom att:- Avlasta och dra nytta av okontrollerade växthusgasutsläpp från Siljansringen. Diffusa utsläpp av metangas pågår kontinuerligt i Siljansringen. Metan är 30-80 gånger mer potent växthusgas än koldioxid
- Lägga en hörnsten till vätgassamhället - framtidens energilösning - genom att konvertera metangas till vätgas
- Erbjuda ett miljövänligare alternativ till kol, bensin och diesel genom att reducera koldioxidutsläppen och eliminera problemen med NOX och småpartiklar
Covid-19
Igrene har haft måttliga olägenheter av rubricerade. De består av dröjsmål med material- och reservdelsleveranser.
Övrigt
Denna bokslutskommuniké har inte varit föremål för revisors granskning.
Kommande rapporttillfällen
Bolaget kommer att lämna återkommande ekonomisk information enligt följande plan:
20 januari 2023 Kvartalsrapport Q1
23 januari 2023 Årsstämma, plats Mora Parken i Mora
19 april 2023 Halvårsrapport
18 juli 2023 Kvartalsrapport Q3
23 oktober 2023 Bokslutskommuniké 2023
Vid ytterligare frågor, kontakta vd Mats Budh, mats.budh@igrene.se,070-650 62 26
Om Igrene
AB Igrene vill utvinna klimatneutral vätgas i Siljansringen. Bolaget har tillgång till patenterad teknik för konvertering av naturgas till vätgas redan nere i borrhålen och låta koldioxiden stanna kvar i berggrunden. Denna metod för produktion av vätgas sker med minimal energiförbrukning.
Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market sedan 2014 och har cirka 3 000 aktieägare.
Siljansringen är resultatet av ett meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan. Det är Europas största meteoritkrater och Igrene har upptäckt gasfyndigheter på flera platser runt kratern.
Se www.igrene.se
AB Igrene (publ)
2022 2021
-06 -06-01- 2021-09 2020-09
-01- -01- -01-
Resultaträkning 2022 2021
(KSEK) -08 -08-31 2022-08 2021-08
-31 -31 -31
3 mån 3 mån 12 mån 12 mån
Rörelseintäkter 95 1 420 104 1 453
Summa intäkter 95 1 420 104 1 453
Rörelsens kostnader
Externa kostnader -605 -768 -3 367 -3 624
Personalkostnader -86 -560 -748 -2 304
Avskrivningar/nedskri -256 -291 -785 -1 269
vningar
Summa rörelsens -947 -1 619 -4 900 -7 197
kostnader
Rörelseresultat -852 -199 -4 796 -5 744
Finansiella poster
Ränteintäkter 0 0 0 0
Räntekostnader 0 0 -180 0
Resultat efter -852 -199 -4 976 -5 744
finansiella poster
Periodens resultat -852 -199 -4 976 -5 744
AB Igrene (Publ)
Balansräkning (KSEK) 2022-08-31 2021-08-31
Tillgångar
Anläggningstillgångar
Immateriella anläggningstillgångar 5 000 5 238
Materiella anläggningstillgångar 19 093 19 829
Finansiella anläggningstillgångar 50 50
Summa anläggningstillgångar 24 143 25 117
Omsättningstillgångar
Kortfristiga fordringar 473 2 180
Kassa och bank 459 945
Summa omsättningstillgångar 932 3 125
Summa tillgångar 25 075 28 242
Skulder och eget kapital
Eget kapital
Bundet eget kapital 4 596 3 370
Fritt eget kapital 16 289 12 829
Summa eget kapital 20 885 16 199
Skulder
Kortfristiga skulder 4 190 12 043
Summa skulder 4 190 12 043
Summa skulder och eget kapital 25 075 28 242
AB Igrene (publ)
2021-09-01- 2020
-09-01
-
Kassaflödesanalys (KSEK) 2022-08-31
2021
-08-31
Rörelseresultat -4 796 -5 744
Avskrivningar och nedskrivningar 785 1 269
Övriga poster som ej ingår i kassaflödet 189 -1 129
Betald ränta -180 0
Ökning/minskning av kortfristiga fordringar 1 707 -1 419
Ökning/minskning av kortfristiga skulder -7 371
352
Kassaflöde från den löpande verksamheten -6 652
- 9 647
Investeringsverksamheten
Investering i immateriella anläggningstillgångar 0 -5 000
Investering i materiella anläggningstillgångar 0 -1 633
Försäljning materiella anläggningstillgångar 0 1 450
Förvärv av dotterbolag
Kassaflöde från investeringsverksamheten 0 -5 183
Finansieringsverksamheten
Nyemission efter emissionskostnader 9 66 0
1
Amortering av lån 0
- 50
0
Upptagna lån 0 10 000
Kassaflöde från finansieringsverksamheten 9 161 10 000
Årets -486 -1 835
kassaflöde
Likvida medel vid periodens början 945 2 780
Likvida medel vid periodens slut 459 945