Bifogade filer
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | Spotlight |
Sektor | Råvaror |
Industri | Gruvdrift & metaller |
Som ett första steg i en ansökningsprocess för att producera högvärdig karbon och vätgas har AB Igrene begärt samråd med Mora kommun och Länsstyrelsen Dalarna. Samrådsmöten beräknas hållas i mitten av augusti.
AB Igrene avser att under hösten 2024 söka miljötillstånd för en pilotanläggning för tillverkning av karbon och vätgas med metan som råvara. Detta är en helt ny och revolutionerande teknologi, som utvecklas med EU-stöd. En förutsättning för att få EU-stöd är att det i detta fall handlar om användning av icke-fossil (biogen) naturgas som råvara, och att vi i förlängningen avser att gå över till biogas (något som inte låter sig göras i det korta perspektivet). Det förefaller som om lagstiftningen kan ge utrymme för en sådan användning. Vi hoppas därför på konstruktiva samtal med myndigheterna och andra intressenter, opåverkade av tidigare ställningstaganden avseende omvandling av naturgasen till LNG.
AB Igrene har under en längre tid utvärderat olika möjligheter att tillverka karbon och vätgas med minsta möjliga miljöpåverkan. Den 10 juni i år ingick vi ett samarbetsavtal med norska bolaget SEID AS om att tillsammans vidareutveckla deras ColdSpark® teknologi och påvisa dess kommersialiserbarhet under miljömässigt säkra förhållanden.
Värdefulla karbonprodukter, som idag importeras till Sverige, kommer då att utvinnas och förse industritillverkning av elbilsbatterier, däcktillverkning och färgindustrin med dessa produkter. Dessutom kommer vätgas att produceras i processen betydligt energieffektivare än vad som gäller vid produktion av vätgas genom elektrolys av vatten. Detta bidrar till att möjliggöra klimatlagens mål.
År 2022 beviljade EU drygt 30 miljoner kronor till SEID för att testa teknologin i en mindre försöksanläggning i Norge. Framgångarna har resulterat i ambitionen om ny EU ansökan där SEID och Igrene i samarbete vidareutvecklar teknologin genom en kontinuerlig process i en containerbaserad pilotanläggning inom det så kallade Morafältet sydväst om Mora.
Som råvara krävs metan som pulserande bestrålas med elektroner i en plasmareaktor varvid bindningarna i metanmolekylen bryts upp och molekylen sönderdelas till sina beståndsdelar, karbon och väte.
Den långsiktiga ambitionen är att kunna använda metan från en närbelägen biogasanläggning och producera kol, vätgas och protein och därmed få ett negativt koldioxidavtryck i tillverkningskedjan.
Den tänkta tillverkningsprocessen är miljömässigt revolutionerande och har stor internationell potential. Därför har AB Igrene beslutat att inleda en samrådsprocess med myndigheterna med syfte att få tillstånd för uppförande av en pilotanläggning för produktion av karbon och s.k. Clean hydrogen.
Ambitionen är att pilotanläggningen ska påvisa möjligheterna att kommersiellt och miljövänligt utvinna högvärdig karbon för industriellt ändamål och samtidigt producera Clean Hydrogen. Det är inte gångbart att, i denna tidiga fas, först bygga en biogasanläggning med tillhörande reningsanläggning. Därför avser AB Igrene att använda den rena metanråvaran som redan påvisats i Igrenes befintliga borrhål inom Vattumyrens industriområde inom Morafältet sydväst om Mora.
Denna information är sådan information som AB Igrene är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 22 juli 2024, kl 8.00
För ytterligare information kontakta:
Mats Budh, VD
mats.budh@igrene.se
+4670 650 62 26
Om Igrene
AB Igrene vill utvinna klimatneutral karbon (rent kol, i olika fasta former) och vätgas från kolväten i Siljansringen. Bolaget har tillgång till teknik för konvertering av metangas till vätgas och karbon med olika strukturer. Denna metod för produktion av vätgas sker med minimal energiförbrukning och skapar inga växthusgaser.
Siljansringen är resultatet av ett meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan. Det är Europas största meteoritkrater och Igrene har upptäckt gasfyndigheter på flera platser runt kratern.
Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market sedan 2014 och har cirka 3 000 aktieägare.
Se www.igrene.se