Bifogade filer
Beskrivning
Land | Sverige |
---|---|
Lista | Spotlight |
Sektor | Råvaror |
Industri | Gruvdrift & metaller |
Igrenes styrelse har idag, baserat på bemyndigande från årsstämman, beslutat om att genomföra en företrädesemission. Företrädesemissionen omfattar aktier med en teckningskurs på 0,45 kr per aktie. En innehavd aktie på avstämningsdagen ger rätt att teckna en ny aktie. Teckningsperioden löper från och med den 2 december till och med den 16 december 2022. Vid full teckning kommer Bolaget att tillföras ca 15,7 Mkr före emissionskostnader.
Emissionsvillkor
Styrelsen har idag beslutat att genomföra en nyemission av aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Varje (1) innehavd aktie på avstämningsdagen den 30 november 2022 ger en (1) teckningsrätt. Det krävs en (1) teckningsrätt för att teckna en (1) ny aktie. Teckningskursen per aktie är 0,45 kr.
Teckningsperioden löper från och med den 2 december till och med den 16 december 2022. Handel med teckningsrätter sker på Spotlight Stock Market från och med den 2 december till och med den 13 december 2022.
Igrene kommer vid full teckning att utöka antalet aktier med 34 783 352 stycken och tillföras cirka 15,7 Mkr före emissionskostnader. Efter emissionen uppgår då antalet aktier till 69 566 704 aktier och aktiekapitalet till 6 956 670,40 kr. Utspädningen för de aktieägare som väljer att inte teckna sin pro rata andel i emissionen uppgår till 50 procent.
Nyemissionen kommer att omfattas av teckningsförbindelser och kan även komma att omfattas av emissionsgarantier. Förväntade emissionskostnader och omfattningen av förhandsutfästelser kommer att redovisas närmare inför teckningsperiodens inledning.
Preliminär tidplan för företrädesemissionen
28 november 2022 Sista handelsdag inklusive rätt att erhålla teckningsrätter
29 november 2022 Första handelsdag exklusive rätt att erhålla teckningsrätter
30 november 2022 Avstämningsdag för deltagande i företrädesemissionen
2 december - 13 december 2022 Handel med teckningsrätter
2 december - 16 december 2022 Teckningsperiod
2 december 2022 - Handel med BTA pågår till dess att Företrädesemissionen är registrerad hos Bolagsverket vilket beräknas ske i januari 2023
Omkring den 21 december 2022 Offentliggörande av utfall i företrädesemissionen
Bakgrund och motiv
Igrene har under flera års tid påvisat reella fyndigheter av höggradig metangas på olika ställen runt Siljansringen, och arbetat för att få till stånd kommersiell utvinning. Bolaget har härvid bland annat påvisat de miljö-, logistik- och säkerhetsmässiga fördelarna med att ersätta en del av den pågående och omfattande importen och konsumtionen av naturgas till Sverige med inhemsk produktion.
Naturgasens stora värde för den europeiska marknadens energiförsörjning har sällan varit lika uppenbar som idag. EU-kommissionen klassificerade under februari 2022 naturgasen som grön energi, och som en viktig resurs i strävan att fasa ut kol och olja och därmed kunna uppnå EUs klimatmål.
Trots den till synes ovedersägliga nyttan för Sverige med en inhemsk utvinning av naturgas har Igrenes verksamhet mött motstånd i flera instanser. Även på riksplanet försvårades bolagets förutsättningar under sommaren 2022, då dåvarande regeringen drev igenom ett lagförslag som förbjöd utvinning av olja och naturgas. Sverige avsade sig därmed självmant ytterligare en möjlighet att utnyttja inhemska energiresurser, mitt under den största energikrisen i landet och i övriga Europa sedan andra världskriget.
Igrene och dess aktieägare har upprepade gånger drabbats hårt av politiska risker. Ledningen för bolaget är dock av uppfattningen att den förda energipolitiken rimligen snart kommer att genomgå en förändring så att de fyndigheter som påvisats kommer Sverige till nytta. Igrene kommer att pröva varje möjlighet till dispens från det nyligen lagstiftade förbudet mot utvinning av naturgas. Detta inte minst mot bakgrund av det geopolitiska läge som råder och Sveriges behov av att stärka sin beredskap.
Igrene har tidigare informerat om att bolaget har tillgång till en patenterad metod för konvertering av naturgas till vätgas nere i borrhålen och därmed låta koldioxiden stanna kvar nere i marken. Denna metod för produktion av vätgas är energieffektiv och särskilt viktig för de omställningar som järn- och stålindustrin planerar för.
För att producera enbart den vätgas järn- och stålindustrin behöver åtgår mer än 80 TWh elektricitet för den hydrolytiska metod man vill använda. Att producera samma mängd vätgas med Igrenes metod (pyrolys) kräver cirka 10 TWh. Detta skall jämföras med de 70 TWh elektricitet som vattenkraften nu producerar och de 50 TWh som kärnkraften bidrar med.
Konkurrenskraften och avsättningsmöjligheterna för den vätgas Igrene kan komma att producera framstår således som goda.
Medlen från nyemissionen kommer bland annat att användas till att utverka tillstånd för klimatneutral vätgasproduktion, anpassa den patenterade produktionsmetoden till förhållandena i Morafältet samt utarbeta den tekniska grunden till en fullskalig produktionsanläggning för vätgas.
För ytterligare information kontakta:
Mats Budh, VD
mats.budh@igrene.se
+4670 650 62 26
Denna information är sådan information som AB Igrene är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 7 november 2022 kl 09.00
Om Igrene
AB Igrene vill utvinna klimatneutral vätgas i Siljansringen. Bolaget har tillgång till patenterad teknik för konvertering av naturgas till vätgas redan nere i borrhålen och låta koldioxiden stanna kvar i berggrunden. Denna metod för produktion av vätgas sker med minimal energiförbrukning. Bolaget är noterat på Spotlight Stock Market sedan 2014 och har cirka 3 000 aktieägare. Siljansringen är resultatet av ett meteoritnedslag för 377 miljoner år sedan. Det är Europas största meteoritkrater och Igrene har upptäckt gasfyndigheter på flera platser runt kratern.
Se www.igrene.se